Ο «εορτασμός» των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση τελείωσε – Ώρα για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση

Του Γ. Λακόπουλου

Ό,τι έγινε, έγινε. Η κυβέρνηση κακοποίησε την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 με την αποτυχία των εκδηλώσεων της 25η Μαρτίου , που οργάνωσε για να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της.

 Καλύτερα να το δούμε σαν κακό όνειρο.  Σαν κάτι  που δεν συνέβη ποτέ.  Να ξεχάσουμε τη γύμνια της διεθνούς εκπροσώπησης, την αδιανόητη εμφάνιση της αρχηγού του κράτους, την πρωθυπουργική αφασία και το  φωνητικό βιασμό του  εθνικού ύμνου στην  βιασθείσα από το μπετόν Ακρόπολη.

Αλλά προσοχή: η επέτειος δεν τέλειωσε.  Αντίθετα τώρα αρχίζει.  Ή μάλλον συνεχίζεται. Γιατί ο εορτασμός της εμβληματικής επετείου δεν είναι αυτό που είδαμε. Κάθε άλλο.

Είναι όσα εντυπωσιακά και ουσιώδη έχει οργανώσει η  Επιτροπή «Ελλάδα 20021». Η Γιάννα Αγγελοπούλου  -με τη συνδρομή των φορέων της κοινωνίας και του ελληνισμού όπου Γης –  διαμόρφωσε ένα πλήρες ετήσιο πρόγραμμα  εκδηλώσεων  για την επέτειο. Άρχισε στις αρχές του έτους και θα συνεχίζεται ως το τέλος του.

Αυτό το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του είναι πλήρες και στο ύψος των απαιτήσεων της 200ετηρίδας:  εορτάζει την Παλιγγενεσία, τιμά τους πρωταγωνιστές της, αξιοποιεί τις κατακτήσεις δυο αιώνων και    φωτίζει το μέλλον της χώρας.

Είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, έμπνευσης και δημιουργικής πρωτοβουλίας των Ελλήνων πολιτών και των οργανώσεων τους – από την Αυτοδιοίκηση μέχρι τα ποικιλώνυμα σωματεία- χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην ιστοσελίδα https://www.greece2021.gr/  αναφέρονται  όλες οι εκδηλώσεις της  Επιτροπής Αγγελοπούλου με λεπτομέρειες: ημερομηνίες, χώροι, συντελεστές.  Είναι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που στήθηκε με κόπο μέσα στην πανδημία και λειτουργεί λυτρωτικά και παρά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Ακόμη και ανήμερα της  Εθνικής Επέτειο, όταν η κυβέρνηση έστηνε παράστασης αυτοπροβολής της,  μακριά από την ουσία της ημέρας, οι εκδηλώσεις της Επιτροπής συνεχίζονταν.

Π.χ. με την ανάδειξη γνωστών και αγνώστων Ελλήνων με το έργο τους άφησαν το αποτύπωμά τους στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας. Με ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την πορεία των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Με τη μουσική πανδαισία που οργάνωσε ο Διονύση Σαββόπουλος από τραγούδια για την 25η Μαρτίου. Και πολλά ακόμη.

Η Αγγελοπούλου συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον εορτασμό και θα είναι παρούσα στις κεντρικές εκδηλώσεις του ως το τέλος. Στις  29 Ματίου ήταν κεντρική ομιλήτρια στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Βενιζέλων στα Χανιά.

Η 200η  επέτειος απλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του η 2021 σε πολέμιες και περιοχές της Ελλάδας και σε 46 χώρες στις πέντε ηπείρους.

Με εκθέσεις, ομιλίες, διαγωνισμούς, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, συζητήσεις και άλλες δράσεις για  να τιμηθεί η Επανάσταση, όπως αξίζει.

Η Επιτροπή οργανώνει παράλληλα το μεγάλο το φόρουμ του προσεχούς Οκτωβρίου  για το μέλλον της χώρας με τη συμμετοχή  των κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών φορέων,  αποστολές που διατρέχουν τις διατρέχουν τις υπερωριακές εστίες της εξέγερσης και συνεισφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Αυτός είναι ο πραγματικός εορτασμός της επετείου. Η λαμπρότητα δεν  βρίσκεται στην επετειακή εμφάνιση της Μενδώνη και στον «κιμά γαρίδας» του προεδρικού μενού.  Βρίσκεται στις καθημερινές εκδηλώσεις που οργανώνουν οι όπου Γης Έλληνες για να τιμήσουν τη διαδρομή και να  οραματιστούν το μέλλον της πατρίδας τους.

Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης στένεψε την επέτειο. Αδιαφορεί  για τον πλούτο εκδηλώσεων της Επιτροπής, στην οποία ανέθεσε η Βουλή τον εορτασμού.

Αλλά σ’ αυτές χτυπάει η καρδιά της σημερινής Ελλάδας. Μαζί με την αξία που έχει κάθε μια ξεχωριστά σε αυτές τις εκδηλώσεις αναδύεται η προσδοκία για το μέλλον.

Από τον άρτιο και συλλογικά διαμορφωμένο εορτασμό  και την πραγματική απόδοση τιμής  στα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία, με δημιουργικό  τρόπο η κοινωνία επωφελείται και βιώνει την έννοια της ομοψυχίας.

Για την ανάδειξη του νοήματος της επετείου – με τη συμμετοχή των απλών Ελλήνων και των συντελεστών κάθε εκδήλωσης-  η Πολιτεία οφείλει στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και στη Γιάννα Αγγελοπούλου.