Ο Ερντογάν τα πήρε όλα και θέλει περισσότερα – Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη, έτοιμη για διάλογο και πάντα υπερήφανη

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο Ερντογάν πήρε ΄ότι ήθελε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλή η ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι ευχαριστημένη: ‘Θέλω  να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Δηλαδή πάλι… κερδίσαμε -τα αυτονόητα και χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα- που ο Ερντογάν – ο “απομονωμένος”- έσυρε στον χορό ολόκληρη την Συμμαχία για να πάρει συγχαρητήρια α΄πό τον Μπάιντεν που χάρη στην Τουρκία ” η Συμμαχία μας είναι ισχυρότερη, πιο ενωμένη και πιο αποφασιστική από ποτέ».

Η Τουρκία ζητούσε να άρουν οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι δύο εισερχόμενες χώρες τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που επέβαλαν μαζί με πολλά άλλα μέλη της ΕΕ μετά τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία το 2019. Πήρε όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές το πρ΄άσινο φως να εισβάλλει στην Συρία.

Μπορεί να πήρε και το πράσινο φως να εισβάλλει στην ελληνική ΑΟΖ όπου ο άνεμος παίρνει τα καλώδια και τα όρια είναι έξι μίλια κι αν-τα δώδεκα μίλια είναι για κάποτε στο μέλλον -και αν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία άρουν το εμπάργκο όπλων, τροποποιούν τους νόμους τους για την τρομοκρατία, υποστηρίζουν την Τουρκία στη σύγκρουσή της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και παύουν να υποστηρίζουν τις Συριακές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG)- μαζί με συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αποκρούσει τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, ο ΅Ερντογάν δεν έκανε καμμια αναφορά αυτό, απλά άφησε στο τραπέζι πως είναι και η Ελλάδα που υποδέχεται και βοηθά τρομοκράτες!

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει

Η κυβέρνηση έκανε για μια ακόμα φορά πως δεν άκουσε και διέρρευσε πως το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας «δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά, ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Το ότι αντί για κυρώσεις για την ρητορική και τις απειλές της η Τουρκία πήρε άρση του εμπ΄αργκου όπλων -η Φινλανδία, όσο και η Σουηδία δεσμεύονται ότι θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία χωρίς περιορισμούς- είναι μια ψιχάλα βροχής σε μια πολιτική που θα μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμα βέτο:

να καταστεί σαφές πως συμφωνία για την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας που θα στρέφεται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων θα ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ είχε ζητήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Η Κυβέρνηση που έλεγε ότι το Oruc Reis «το πήρε ο αέρας» όταν πρωτοπαραβίασε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στη συνέχεια ότι «δεν μπορεί να κάνει έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος» ενώ έφτανε έξω από την Ρόδο και το Καστελόριζο, συνεχίζει την απαράδεκτη προπαγάνδα της εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:.

«Με την στάση της αποθρασύνει και την Τουρκία ενώ δίνει το μήνυμα σε Σουηδία/Φινλανδία και άλλες χώρες στο μέλλον, ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα με τη στήριξη στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο αλλά την «ικανοποιεί». Τι έγιναν οι κορώνες για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία;»

Η καμπάνια για το “τουρκικό Αιγαίο”

Μέσα σε όλα αυτά ΄ήρθε και η διαπίστωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για να εμποδίσει την τουρκική καμπάνια με τίτλο …turkaege που η Άγκυρα ξεκίνηε να «στήνει» το 2021.

“Επιτέλους κάποιοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες για το τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η καχυποψία κυριαρχεί και δεν είναι αδικαιολόγητη” θα παρατηρήσει πάλι ο Νίκος Κοτζιάς ώσπου η αντίδραση ήρθε απο κει που δεν το περίμενε κανείς:

“Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη διατάσσεται διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean»”!

Δεν μπορεί κάποιος τρολάρει την κυβέρνηση που παρατηρεί για πρώτη φορά την Τουρκία να διεκδικεί ολόκληρα νησιά και ο Κυριάκος -Γιοκ- Μητσοτάκης να είναι έτοιμος για διάλογο.

“Η Τουρκία δεν θέλει το Καστελόριζο, αλλά την ΑΟΖ¨” επισημαίνει ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και ο πρέσβης ε.τ Περικλής Νεάρχου λέει στο militaire.gr:

«Η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κίνηση τώρα για να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση κυνηγώντας τις εξελίξεις».

Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα με το “τουρκικό Αιγαίο”, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται αναγνώριση του εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στη Μαδρίτη, με τη διαδικασία να μην επιτρέπει εκείνη τη στιγμή την διατύπωση κάποιας ένστασης».

Θα κάνει τώρα η κυβέρνηση προσφυγή και ο Άδωνις θα βρει τους ενόχους και θα τους τιμωρήσει. Μόνο που δεν βρίσκονται στη Διεύθυνση Σημάτων, αλλά πιο ψηλά.

Κι αν αύριο ο Ερντογάν διεκδικήσει με φιρμάνια και χρυσόβουλα την Ακρόπολη, η σημερινή κυβέρνηση θα αργήσει λίγο να το σκεφθεί, αλλά θα το συζητήσει.

Με επιχειρήματα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και, όπως πάντα, με αίσθημα υπερηφάνειας.