Ο θάνατος του δεκαεξάχρονου τσιγγάνου και η Δικαιοσύνη για όλους χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις

Του Γιάννη Σγουρού

Ο θάνατος του δεκαεξάχρονου τσιγγάνου από σφαίρα αστυνομικού ύστερα από καταδίωξη γιατί έφυγε από βενζινάδικο, χωρίς να πληρώσει είκοσι ευρώ θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους πέρα από την αυτονόητη καταδίκη. Χωρίς κούφια λόγια και πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, η δικαιοσύνη που ζητάνε οι Ρομά θα πρέπει να αποδοθεί με τιμωρία του δράστη και μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και ρατσιστικής βίας. Αλλά αυτό δεν φτάνει.

Έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ υπεγράφη η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αναγνωρίσει ίσα δικαιώματα για όλους βάζοντας την αξιοπρέπεια δίπλα στην ελευθερία και την δικαιοσύνη. 

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα» τονίζει η Διακήρυξη από το πρώτο της άρθρο. Δεν επιτρέπεται καμία διάκριση με βάση την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια. 

Από τότε τα ανθρώπινα δικαιώματα, βέβαια, κατοχυρώνονται και προστατεύονται από Συντάγματα, από Καταστατικούς Χάρτες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχουν περίτεχνα φιλοτεχνηθεί, από Διακηρύξεις άφθονες και από Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά παραβιάζονται κάθε μέρα. Εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται την ελευθερία τους και σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τις πιο στοιχειώδεις εκφράσεις της. 

Συνεπώς, δεν αρκούν μόνο τα Συντάγματα και οι Διακηρύξεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι απαραίτητο, πέρα από τις οποιεσδήποτε διακηρύξεις, να παρέχεται στον κάθε πολίτη η δυνατότητα να ζει άνετα και ελεύθερα μέσα σ’ ένα περιβάλλον πολιτισμένο, ανθρώπινο και ευχάριστο, όπως είναι επίσης απαραίτητο να εξασφαλίζεται σ’ αυτόν η σωστή παιδεία, η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική δημόσια περίθαλψη και γενικότερα, μια ανεκτή ποιότητα ζωής. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη. 

Σαν Περιφερειάρχης την περίοδο 2010-2014 είχα  ζητήσει τότε από περιφερειακό σύμβουλο της παράταξής μας να συνεργαστεί με ένα αντιπρόσωπο Διευρυμένο Διαμεσολαβητή της κοινότητας των Ελλήνων Τσιγγάνων και να εισηγηθεί την δημιουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Αττικής, το οποίο θα δρούσε σαν ένα βασικό όργανο Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των πολιτικών  Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής.

Αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, επιτελικό κράτος και αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα δώσω την μάχη μέσα από την Περιφέρεια Αττικής ώστε αυτές οι γενιές να έχουν την ευκαιρία να κάνουν  το όνειρό τους πραγματικότητα. Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση οφείλουν να κάνουν πράξη τη Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο στην σημερινή επέτειο το οποίο συμπίπτει με ένα θλιβερό γεγονός, που θα πρέπει να καταδικάσουμε όλοι χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, όπου δεν είναι το πρώτο που έχει ως θύμα έναν νεαρό τσιγγάνο.

Η βία και η αντιβία δεν είναι η απάντηση και οι δικαιολογημένες διαδηλώσεις θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα διάλογο που θα οδηγήσει στην έμπρακτη αναγνώριση των δικαιωμάτων όπως η ισότητα, η παιδεία, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση. 

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί μια ζωή ή να την απειλεί για ένα αδίκημα που αφορά ένα εικοσάρικο εφαρμόζοντας τάχα τον νόμο. 

Δικαιοσύνη είναι να μη χρειάζεται κανείς να παρανομεί για είκοσι ευρώ. 

Δικαιοσύνη είναι μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα, χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις. Όπου «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».

*Πρώην Περιφερειάρχης Αττικής – Επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής