Ο Κουτσούμπας και ο Μπρεχτ

Του Τάκη Ψαρίδη

Όχι δεν πιστεύω ότι ο κος Κουτσούμπας στηρίζει συνειδητά τον Μητσοτακισμό όπως γράφουν πολλοί. Όμως αντικειμενικά και εκ του αποτελέσματος σίγουρα στηρίζει την Δεξιά και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια. Και μόνο ότι το ΚΚΕ αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, αρκεί για του λόγου το ασφαλές.

Το πολιτικό αφήγημα της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι απίστευτα ρηχό και αφελές, αν δεν είναι ύποπτο, με την έννοια πως αποκαλύπτει πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η κομματική καρέκλα της.  

Θέλουν λέει να ανατρέψουν τον καπιταλισμό καθώς όλα τα άλλα είναι απλή διαχείριση του. Αν όμως τους ρωτήσεις πως θα γίνει αυτό, πετάνε το «μπαλάκι» στον λαό και απαντούν σαν να απευθύνονται σε χόρτα ότι «ο λαός να οργανώσει την πάλη του». Και αν τολμήσεις να ξαναρωτήσεις γιατί τόσο καιρό, στις πιο ώριμες συνθήκες των μνημονίων, της κρίσης και του πιο ανάλγητου και ιδεοληπτικού νεοφιλελευθερισμού στην αναπτυγμένη Δύση, δεν οργάνωσε την πάλη του, μήπως φταίει και η πολιτική συμπεριφορά τους; Τότε αρχίζουν να σε βρίζουν και να σε καταγγέλλουν ως αντικομουνιστή κλπ..

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ και ιδίως ο κος Κουτσούμπας είναι διαρκώς στο απυρόβλητο και απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας και συμπάθειας από τα κυρίαρχα μίντια και το σύστημα, με το συγκαταβατικό «επιχείρημα» ότι το ΚΚΕ είναι «συνεπές» δεν αμφισβητείται από κανένα μη «πιστό» και νοήμων ον.

Τώρα,  τα κυρίαρχα μίντια έχουν λιγωθεί από θαυμασμό για  τον κο Κουτσούμπα επειδή λέει έχει χιούμορ, έκανε το σχήμα της καρδούλας με τα χέρια του, είπε «γιατί αυτοί είστε», δήθεν δεν έχει ξύλινη γλώσσα και έχει συμπαθητικό προφίλ, κλπ. Σιγά το χιούμορ και την ζωντανή γλώσσα που είναι βαθύτατα συντηρητική και αντιδραστική..

Τί να το κάνεις ένα τέτοιο χιούμορ και ένα τέτοιο προφίλ, όταν για παράδειγμα δεν ψηφίζεις τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που τον ψηφίζει ακόμα και η Δεξιά;  Όταν, όπως είναι γνωστό, ακόμα και το πρώτο σοβιετικό σύνταγμα το 1920 κατοχύρωνε ακόμα και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Όταν σήμερα ο κος Κουτσούμπας κάνει τα μέλη του κόμματος να ντρέπονται καθώς αναφέρεται, καθαρά σεξιστικά και αντιδραστικά, σε sugar daddies, για όσα κορίτσια δεν μπορούν να καλύψουν τα δίδακτρα για τις σπουδές τους; Ταξική ανάλυση είναι αυτή, ή λούμπεν αστική;

Απλώς ο κος Κουτσούμπας, «μεθυσμένος» από τον θαυμασμό των συστημικών μίντια του καπιταλισμού -που θέλει να ανατρέψει και την ευκαιριακή άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών του ΚΚΕ, το παράκανε και άρχισε να πιστεύει και ο ίδιος ότι δεν έχει ξύλινο λόγο.

Όμως η δημοσκοπική άνοδος των ποσοστών οφείλεται κυρίως στην απαξία της ανανεωτικής και κυβερνώσας αριστεράς και κεντροαριστεράς και όχι στο χιούμορ του και σε ορισμένες «ζωντανές» ατάκες του. Ο λαός δεν φαίνεται να «οργανώνει την πάλη του», αντιθέτως..  

Καλό θα ήταν λοιπόν, για τον ίδιο και το κόμμα του και τους έντιμους αγωνιστές που είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό, αν σκεφτόταν καλύτερα την «συνέπεια» που θαυμάζουν τα κανάλια και το σύστημα. Αν ζούσε ο Μπρέχτ θα του έλεγε, στις «ιστορίες του κου Κόυνερ», ότι είναι τραγικό τόσα χρόνια να παραμένεις ίδιος και να μην έχεις αλλάξει καθόλου.