Ο Κυριάκος «καθάρισε» την παλιά φρουρά του κόμματος

Toυ Βασίλη Σκουρή

Μετά τη Ντόρα Μπακογιάννη εκτός και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Απίθανο να είναι υποψήφιος στη νέα Βουλή ο Κώστας Καραμανλής, άγνωστο τι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς, προς «αποστρατεία» ο Μεϊμαράκης μετά τη λήξη της θητείας του στην παρούσα Ευρωβουλή 

Ο Αχιλλέας Καραμανλής φέρεται να έχει πει την …ιστορική φράση, πως «στη Νέα Δημοκρατία, όποιος και αν είναι αρχηγός, το κόμμα θα είναι καραμανλικό»!

Το …αξίωμα αυτό, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση του 1974, δεν ισχύει πλέον. Με την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία και, κυρίως, στην πρωθυπουργία, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όχι απλώς έπαψε να είναι «καραμανλικό», αλλά μετεξελίχθηκε σε κόμμα …Κυριάκου Μητσοτάκη! Ο νέος του αρχηγός, παντοδύναμος μέχρι σήμερα, με αναπτυγμένο το ένστικτο του πολιτικού Killer, έχει διαμορφώσει, χωρίς καμία αντίσταση είναι αλήθεια, ένα προσωποπαγές κόμμα, χωρίς να αφήνει χώρο καν για «δελφίνους»-ρόλο που αρχίζει, πάντως, να κατακτά αργά αλλά σταθερά στην πράξη ο Νίκος Δένδιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, με τον ανασχηματισμό έδωσε τη χαριστική βολή στη λεγόμενη παλιά φρουρά του κόμματος, «καθαρίζοντας» ουσιαστικά τα μεγαλύτερα ονόματα έως τώρα στο χώρο:

-Έμεινε εκτός κυβέρνησης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που κατά τη γνώμη του υπογράφοντος είχε μια θετική θητεία ως Επίτροπος της ΕΕ. Μπορείτε, για παράδειγμα, να φανταστείτε κάποιον από άλλη χώρα να είναι επικεφαλής στο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, σε μια περίοδο που το προσφυγικό αποτελούσε το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα της ΕΕ και οι ξενοφοβικές αντιδράσεις κυριαρχούσαν σε όλη τη γηραιά ήπειρο, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε «αποθήκη ψυχών»; Η «προσφορά» της «γαλάζιας» ηγεσίας στον πρώην Επίτροπο υπήρξε το νεύμα για την υποψηφιότητά του στην Α΄Αθηνών, όπου θα είναι αντιμέτωπος και με άλλα νέα  στελέχη, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

-Για μια ακόμα φορά έμεινε εκτός κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη γνώμη του υπογράφοντος το πιο βαρύ όνομα της κυβερνώσας παράταξης, που θα είχε πάρα πολλά να προσφέρει στη χώρα, από όποια θέση και αν της ζητούνταν. Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, όπως και Δημήτρης Αβραμόπουλος, ίσως δεν έχουν πια άλλη ευκαιρία για υπουργοποίησή τους, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης, που διαθέτει ισχυρό πολιτικό κριτήριο, βρίσκεται –ουσιαστικά- «παρκαρισμένος» στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής και η Μαριέττα Γιαννάκου δεν κρίθηκε σκόπιμο να υπουργοποιηθεί.

-Ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκτιμάται ότι, εφόσον ο πολιτικός κύκλος κυλήσει ομαλά, θα οδηγηθεί στην αποστρατεία μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωβουλή, παρά την υψηλή θέση που κατέχει, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ευ. Μεϊμαράκης, πάντως, εάν θελήσει να είναι υποψήφιος, πολύ δύσκολα δεν θα εκλεγεί, καθώς συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα.

-Ο Κώστας Καραμανλής, όπως προ μηνών είχαν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, ενώ αποφεύγει επιμελώς να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.

-Αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει ο Αντώνης Σαμαράς, για τον οποίο το Μαξίμου θα επιθυμούσε επίσης να μην είναι υποψήφιος για την επόμενη Βουλή.

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, πάντως, αναμένεται να παρέμβουν δυναμικά σε περίπτωση που η κυβέρνηση εγκαταλείψει τις πάγιες εθνικές γραμμές στον επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γνωρίζοντας τις προθέσεις τους, να διστάζει να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα.

Όλα, πάντως, συνηγορούν πως τίποτε στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον όπως πριν…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR