Ο Μητσοτάκης έχασε τον Βορίδη, αλλά του έμεινε η Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν λαμβάνει υπόψη της ότι είναι αρχηγός του κράτους και εγγυήτρια του πολιτεύματος και όχι κυβερνητική προέκταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην Ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τους θεσμούς και ιδίως το Σύνταγμα. Σε συνδυασμό και με τους ανθρώπους τοποθέτησε για να το προστατεύουν.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο πρόεδρος της Βουλής, οι επικεφαλής κάποιον ανεξάρτητων Αρχών και κυρίως η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από την αρχή της θητείας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου λειτουργεί… συμπληρωματικά με την κυβέρνηση – σαν να είναι μέλος της.

Καλλιεργεί ακόμη και οικογενειακές σχέσεις με τους Μητσοτάκηδες – κρατώντας σε απόσταση τα υπόλοιπα κόμματα και τους επικεφαλής τους.

Αρχηγός κράτος να κάνει… οικογενειακώς παρέα με το πρωθυπουργικό ζεύγος, ή να ασπάζεται την κόρη τους – κατά την διάρκεια ορκωμοσίας της κυβέρνησης – δεν είχε άλλη φορά η Ελλάδα.

Επισκεπτόμενος για μια ακόμη φορά την Πρόεδρο – για να τη χρησιμοποιήσει ως φόντο την προπαγάνδιση της πολιτικής του – ο Πρωθυπουργός της έδωσε την ευκαιρία να δείξει ότι δεν μετακινήθηκε από τη γραμμή υποστήριξης των επιλογών του.

Πχ ,σαν να μην γνωρίζει ότι προς το παρόν η ιστορία των F-35, είναι απλώς μια – ασαφής και αμφισβητούμενη σε πολλά – επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και όχι νόμος του κράτους, έσπευσε να ταυτιστεί με την κυβέρνηση μιλώντας για «πολύ σημαντική ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας».

Αναβαθμίζοντας την… προσήλωση της στην κυβέρνηση είπε – σαν να μιλούσε σε… προϊστάμενο της – ότι «στις μεταρρυθμίσεις που προχωράτε, θα έλεγα πως η κοινωνία δείχνει τον δρόμο» – κάτι που μάλλον μόνη η ίδια διαπιστώνει.

Για τα πανεπιστήμια, συντάχτηκε επίσης με την κυβέρνηση και κατά των κινητοποιήσεων. Αλλά παράβλεψε ότι για την ιδιωτικοποίηση έπρεπε να έχει προηγηθεί συνταγματική μεταρρύθμιση, οπότε ο νόμος πρόσκρουσε το άρθρο 16 του Συντάγματος – όπως γνωρίζει ως πρώην πρόεδρος του ΣτΕ – και η δουλειά της είναι να το υπερασπίζεται.

Ο Πρωθυπουργός αποχώρησε ευχαριστημένος. Έχασε τον Βορίδη, αλλά του έμεινε η Σακελλαροπούλου – που δεν λαμβάνει υπόψη της ότι είναι αρχηγός του κράτους και εγγυήτρια του πολιτεύματος και όχι κυβερνητική προέκταση.

Είναι υπεράνω κομμάτων, δεν έχει προτιμήσεις και δεν πολιτεύεται. Όπως δεν μπορεί να εκφράζεται κατά της κυβέρνησης, για να μην δημιουργήσει πολιτειακή κρίση – έτσι δεν μπορεί και να ταυτίζεται μαζί της.

Κρίμα που από πουθενά δεν προκύπτει ότι προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία της.

Υ.Γ. Προσοχή: άλλη η Σακελλαροπούλου και άλλη η Χριστοφιλοπούλου που προσχώρησε στη ΝΔ.

Γ.Λ.