Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει εκλογές με δικογραφίες και άλλα κόλπα. Αλλά μην το πείτε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ…

Του Γ. Λακόπουλου

  Ένας πρωτοετής φοιτητής, αν μελετήσει από  νομικής πλευράς τη νέα Καλογριτσιάδα -τους Άραβες που δήθεν έδωσαν λεφτά τον ακέραιο  Καλογρίτσα για κανάλι κι αυτός  τους γέλασε και τα έδωσε στο  Βαξεβάνη για να βγάλει εφημερίδα, μπορεί να σκεφθεί οτιδήποτε για  το βαθμό ευφυΐας των Συριζαίων, όταν κυβερνούσαν. Αλλά για ένα θα είναι σίγουρος: δεν προκύπτει κανένα αδίκημα. 

Ειδικά για τον Νίκο Παππά κάποιος θα σκεφθεί τι παθαίνει όποιος μπλέκει – το κόμμα του- με τα  πίτουρα, αλλά δεν υπάρχει κάτι που τον καθιστά  υπόλογο στη Δικαιοσύνη.  Όπως δεν υπήρχε στον αφελή διάλογό του με τον Μιωνή και στην καπατσοσύνη του Πετσίτη, που είχε για τα θελήματα.

Παρόλα αυτά θα πάει στη Βουλή δικογραφία για τον Παππά. Ορισμένοι αδημονούν μάλιστα γιατί άργησε. Κανείς δεν αμφιβάλλει για τη συνέχεια  -με την ισχύ της πλειοψηφίας.

Προϋπήρχε άλλωστε η δικονομική θηριωδία για τον Παπαγγελόπουλο– που άφησε άναυδο ακόμη και τον, παθόντα, Δημήτρη Τσοβόλα. Δεν άξιζε τον κόπο να είναι υπουργός του Τσίπρα, αλλά μόνο ικανός να στήσει «σκευωρία» δεν ήταν. Αντίθετα με τον πολιτικό κομπογιαννιτισμό  του, πρόσφερε δημοσίως υπηρεσίες σε όσους ήθελαν να αντιστραφεί το σκάνδαλο Νοβάρτις.

Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζονται όπως λέγεται και με άλλες δικογραφίες. Μία ακόμη με τον Παππά, το καλαμπούρι με τους Κοτσολιούτσους -που έστησαν  κομπίνες γιατί είχαν πλάτες τον Φλαμπουράρη και τον Χαρίτση- και ενδεχομένως άλλες υποθέσεις που θα τραβηχτούν από τα μαλλιά.

 Ότι η Τουλουπάκη έστειλε στη Βουλή δικογραφίες με επώνυμες καταθέσεις και πλείστες ενδείξεις, ήταν «δίωξη πολιτικών αντιπάλων». Τώρα, με μόνη αφορμή κάποιες αναφορές χωρίς περιεχόμενο, είναι απόδοση δικαιοσύνης.

Ο θεσμικός αποκλεισμός της Αριστεράς

Είναι φως φανάρι για το είδος του προεκλογικού σκηνικού που στήνει το Μέγαρο Μαξίμου και οι μιντιακοί εταίροι του.

Ενώ ο Τσίπρας θα προσπαθεί από τα μπαλκόνια -πραγματικά ή ψηφιακά- να   εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επιζήμια για την κοινωνία και τη χώρα και ωφέλιμη μόνο για έναν κύκλο μεγάλων συμφερόντων, οι αντίπαλοι του θα του κουνάνε στα οικεία κανάλια δικογραφίες. Και θα παραπέμπουν σε ανακρίσεις με μόνο στοιχείο την αριθμητική πλειοψηφία τους στη Βουλή.

Αυτή θα είναι μια πλευρά της προεκλογικής ΝΔ. Την άλλη παρουσίασε  προ ημερών στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΊΖΑ -ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης. Ενώπιον του Βορίδη που ανέλαβε, διόλου τυχαία, τελετάρχης των εκλογών. Κραδαίνοντας τη ρομφαία του θεσμικού αποκλεισμού της Αριστεράς  -και των «ελαττωματικών ιδεών « της- από μελλοντική κυβέρνηση.

“Η σύγχρονη νοθεία δεν γίνεται με όρους του ’61, δεν επηρεάζονται οι εκλογικοί κατάλογοι, γίνεται με παρακολούθηση, έλεγχο και τελικά χειραγώγηση του εκλογικού σώματος από τέτοιους κολοσσούς, τύπου «Μεγάλου Αδερφού». Με τους οποίους μάθαμε από αυτούς ότι συνεργάζεται η κυβέρνησή σας. Πού είναι η συμφωνία που έχετε κάνει με την Palantir; Γιατί δεν τη φέρατε στη Βουλή;». 

 Με τη γνώση του παλαιού υπουργού τα είπε όλα. Αλλά μάλλον στο κόμμα του δεν κατάλαβαν.

Υπάρχει ένα αδιόρατο- αν και όχι και τόσο-νήμα που συνδέει τον προεκλογικό σχεδιασμό της ΝΔ με την ανάδειξη του Τραμπ στις ΗΠΑ και με την επεισοδιακή αποχώρησή του: η νοοτροπία ότι το έθνος κινδυνεύει από τους πολιτικούς  αντιπάλους των «ιδιοκτητών» του. Οι οποίοι  νομιμοποιούνται να μετέλθουν θεμιτών και αθέμιτων μέσων για να μην κυβερνήσει ο αντίπαλος με τις “ελαττωματικές ιδέες”.

Ο Αντώνης Σαμαράς έριξε τον σπόρο αυτής της πρακτικής, όταν ως πρωθυπουργός δεν δέχθηκε ποτέ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -επειδή ήταν ο Τσίπρας- και δεν πήγε να του παραδώσει όταν ηττήθηκε. Ο Τραμπ έρχεται δεύτερος.

Οι εκλογές δεν θα είναι ανέφελες

Σύμφωνα με πλείστες ενδείξεις το σύστημα Μητσοτάκη ετοιμάζει  προεκλογική καμπάνια με εμφανώς ανησυχητικά στοιχεία, για την διατήρηση της μεταπολιτευτικής κατάκτησης ανέφελων εκλογών.

 Μεταξύ τους η μετακίνηση στο υπουργείο Εσωτερικών» του θεωρητικού  της ιδέας για «θεσμικό αποκλεισμό» της Αριστεράς, η συνεργασία με την αμαρτωλή Palantir  -που ενοχοποιείται για ψυχολογικές επιχειρήσεις αλλοίωσης φρονήματος, κι ας λένε τώρα ότι διακόπηκε,ο δημοσκοπικός παροξυσμός για αυτοεκπληρούμενες προφητείες, η εξαγορά ΜΜΕ, οι εξυπηρετήσεις στα μεγάλα συμφέροντα, η φαυλότητα στο κράτος, οι ποικίλες εξαγορές συνειδήσεων….

 Κάποιοι στήνουν μια τρομακτική προεκλογική μηχανή για να υφαρπάξει η ΝΔ την ψήφο των πολιτών, με ένα συνδυασμό μεθόδων που θα συνδυάζει τον εκφοβισμό, την χειραγώγηση, τη συκοφάντηση αντίπαλων, τους εκμαυλισμούς, τον παλαιοκομματισμό και τον ακρωτηριασμό της ενημέρωσης. Όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός ή άσχετος.

Απέναντι στο θηρίο που θα τους καταπιεί οι Συριζαίοι συζητούν αν πρέπει να έχουν «ρεύματα» ή «τάσεις» μεταξύ τους,  αν «ο καπιταλισμός περνάει κρίση», αν η επίθεση στο Καπιτώλιο έμοιαζε με τις «πλατείες» ή με τα συλλαλητήρια για τις Πρέσπες και ποια από τις φράξιες του Παππά, του Τσακαλώτου, του Κοτσακά και του Μπίστη, είναι πιο κοντά στον Τσίπρα και ποια θα πρωτοπάρει τον Παπαδημούλη.

Αν μείνουν για πολύ ακόμη στο λήθαργο της αφασίας και της ιδεοληψίας   και αν νομίζουν ότι οι εκλογές θα είναι σχολική εκδρομή, δεν υπάρχει λόγος να κατέβουν.

Καληνύχτα και καλή τύχη.