Ο Μητσοτάκης τελειώνει. Αλλά ο Τσίπρας δεν θα επιστρέψει προτού αντικαταστήσει την παλιά κυβερνητική ομάδα και τα κομματικά βαρίδια

Του Γ. Λακόπουλου

Τρέξε σύντροφε, ο παλιός κόσμος είναι πίσω σου

Σύνθημα το γαλλικού Μάη.

Μόνο οι τυφλοί δεν το βλέπουν: στην πρώτη κάλπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τελειώσει ως Πρωθυπουργός- και θα πρέπει η ΝΔ να ξεμπλέξει μαζί του τα υπόλοιπα. Ήταν αποτυχημένος, με αποτυχημένους υπουργούς. Με τον ανασχηματισμό πέρασε στην αρμοδιότητα των επιθεωρησιογράφων.

Κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ τον περιγράφει ως εξής:

“Σε μια κυβέρνηση το μόνο που κάνει μόνος του ο Πρωθυπουργός είναι ο ανασχηματισμός. Ο Μητσοτάκης έκανε τρεις, απέτυχε σε όλους και στον τελευταίο είπε το φταίει η αντιπολίτευση“.

Πράγματι είναι ο μόνος επικεφαλής κυβέρνησης, ο οποίος από την αλλαγή της – που έκανε ασκώντας το σχετικό προνόμιό του- καταβαραθρώθηκε ο ίδιος και επωφελήθηκε η αντιπολίτευση.

Η πορεία προς την ανάκαμψη του ΣΥΡΊΖΑ- ήταν πασιφανής από την αρχή του καλοκαιριού και με το φιάσκο Μητσοτάκη επικυρώθηκε.Πολιτικά είναι προσωπικό επίτευγμα του Αλέξη Τσίπρα.

Οφείλεται στην ικανότητά του να διαβάζει σωστά τον αντίπαλό του και να εκμεταλλεύεται, εντός και εκτός Βουλής, τις αδυναμίες του – προτάσσοντας τη δική του εναλλακτική πολιτική στα μεγάλα θέματα, δείχνοντας σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Στη δημόσια αντιπαράθεση- με εργαλεία το ήθος του, το ύφος της δημόσιας παρουσίας του, την πολιτική συγκρότηση και την αντίληψη του για την κατάσταση της χώρας και του λαού- κερδίζει απέναντι στον αλαζόνα Μητσοτάκη.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα δεν έχει σχέση σ’ αυτή την εξέλιξη. Αντίθετα εν πολλοίς οφείλεται στην απουσία του. Η ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προήλθε από τα κομματικά στελέχη και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως ομαδική αποδοχή τους από την κοινωνία.

Αντίθετα όσο εμφανίζονται στο προσκήνιο εκείνοι που οδήγησαν στην ήττα του 2019 , ή έχουν εκτεθεί στην κοινωνία , τόσο κρατούν καθηλωμένο το κόμμα και αν συνεχίσουν η ανάκαμψη θα αναστραφεί.

Είναι απογοητευτικό ότι τα “βαρίδια” της Κουμουνδούρου και οι αποτυχόντες των κυβερνήσεων Τσίπρα εκπέμπουν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή τους στην κυβέρνηση.

Όσοι πολίτες δείχνουν διάθεση να κινητοποιηθούν για την εκλογική νίκη του Τσίπρα , αν δουν πάλι στο προσκήνιο τους δακτυλοδεικτούμενους, θα απομακρυνθούν.

Π.χ. το θέμα με τον Πολάκη – που θεωρεί ότι ξανάρχεται και υπόσχεται τιμωρίες- δεν ήταν ο εμβολιασμός του, οπότε εξαλείφθηκε ως πρόβλημα- όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τελευταία συνέντευξή του.

Κακά τα ψέματα: ποιος θα επενδύσει στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, αν περιστοιχίζεται από τα πρόσωπα που πλάσσονται σήμερα ως ηγετική ομάδα;

Κανείς δεν πρόκειται να δώσει την ψήφο του αν διακρίνει ότι θα δει υπουργούς πολλούς από όσους κοσμούν σήμερα τη λίστα των Τομεαρχών του ως “σκιώδεις” υπουργοί.

Στο στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν υπουργήσιμοι βουλευτές και στελέχη. Και μπορούν να βρεθούν περισσότεροι στην ευρύτερη παράταξη και την κοινωνία.

Είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι μπορούν να φανταστούν ότι θα πλειοψηφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν πρόκειται να κυβερνήσουν πρόσωπα που έχουν “καεί” για διάφορους λόγους.

Ηδη στην τρέχουσα πολιτική είναι βαρύ φορτίο για τον Τσίπρα. Δεν γίνεται να τρέχει ο υποψήφιος Πρωθυπουργός, από τη μια φράξια στην άλλη, για να πείσει τον έναν εμβολιαστεί, τον άλλον να κόψει τις μπούρδες για έλεγχο του κράτους, με την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, τον τρίτο να μην υπονομεύει τη διεύρυνση, αφού ο ίδιος τα έκανε μπάχαλο σε ό,τι ανέλαβε.

Ούτε να φροντίζει διαρκώς ώστε να παίρνει αποστάσεις από τη μια που δεν κατάλαβε τι σημαίνει πολιτική ευθύνη, από τον άλλον που σπρώχνει το κόμμα όλο και πιο πίσω, τον διπλανό του που το γύρισε στο “ρίαλ εστέιτ” , από τον επόμενο που δεν έφυγε από συνάντηση χωρίς να αφήσει μια κασέτα πίσω του.

Ούτε να κάνει τον παιδονόμο σε όποιον έχει νεύρα στις συνεδριάσεις γιατί δεν τον ρωτάει ο πρόεδρος του κόμματος, προτού ασκήσει τα προνόμιά του. Αυτή δεν είναι εικόνα κόμματος εν αναμονή…

Τις επόμενες εκλογές μπορεί να τις κερδίσει ο Τσίπρας ως οιονεί παραταξιάρχης, όχι ως επικεφαλής των ομάδων της Κουμουνδούρου. Συνεπώς δικαιούται να αναδείξει τους ενδεχόμενους συνεργάτες του στην κυβέρνησή του -κατά την κρίση του και όχι κατά την κομματική επετηρίδα.

Αλλιώς θα τις χάσουν όσοι είναι υπαίτιοι της καθήλωσης και θα τον πάρουν στο λαιμό τους. Να αρχίσουμε πάλι να κατονομάζουμε;

Για την εκλογική νίκη, περισσότερο από την αποτυχία Μητσοτάκη και το προοδευτικό πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται ένα σοκ ανανέωσης.

Νέα πρόσωπα που θα πείθουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν. Που θα αφήνουν πίσω τους πολιτικές φιγούρες που έχουν στιγματίσει αρνητικά τις προηγούμενες κυβερνήσεις – όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Δεν κερδίζουν εκλογές κάποιοι ιδεοληπτικοί “αριστεροί”. Ούτε όσοι πλασάρουν ότι στις εκλογές του 2015 ψηφίσθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% και συνεπώς μπορεί να το επαναλάβει ως “δεύτερη φορά Αριστερά”.

Σε όσο δύσκολη θέση και να περιέρχεται ο Μητσοτάκης , για να ολοκληρώσει την πορεία προς την εκλογική νίκη ο Τσίπρας, πρέπει να απαντήσει στο κεντρικό ερώτημα: με ποιους θα κυβερνήσει; Με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ; Να μένει το βύσσινο.

Θα διασφαλίσει την επικράτησή του ως ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης, και εν δυνάμει επικεφαλής προοδευτικής κυβέρνησης, αν αποκλείσει εγκαίρως, δια της ανανέωσης, όσους αποδοκιμάστηκαν το 2019, ή έχουν επιμέρους προσωπικές επιβαρύνσεις-, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Τα ονόματα είναι γνωστά και μη εξαιρετέα…