Ο Μητσοτάκης χάνει το Κέντρο

Του Θανάση Τσεκούρα

O Mητσοτάκης χάνει το Κέντρο. Αφού το κατάλαβαν ακόμη και ο Σκέρτσος και ο Πατέλης.

Δύσκολες μέρες. Η πολιτική κυριαρχία του Κ.Μητσοτάκη βάλεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της: τη διείσδυση στο χώρο του Κέντρου,την απήχηση στους ψηφοφόρους του «μεσαίου χώρου».

Η αιτία είναι διπλή. Από τη μια οι υποκλοπές. Από την άλλη,ο λαϊκισμός των επιδομάτων.

Η πρώτη πλήττει τον πυρήνα των πολιτικών αξιών των κεντρώων ψηφοφόρων. Οι οποίοι παρά τις εκπτώσεις και τις δικαιολογίες,δύσκολα αποδέχονται την παραβίαση των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων δημοκρατίας, που παραμένουν αμετάκλητα χαρακτηριστικά του κράτους δικαίου. Ούτε την απροκάλυπτη επιχείρηση -συγκάλυψη από την κυβέρνηση και τους διάφορους «Ντογιάκους».

Η δεύτερη παραβίαση, με την «παροχολογία» και τα κάθε λογής επιδόματα, πληγώνει τον δεύτερο πυλώνα των κεντρώων : την πίστη τους στον εκσυγχρονισμό του κράτους, της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.

Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι του «μεσαίου χώρου» είχαν πιστέψει ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι «άλλου τύπου πολιτικός». Οτι εκφράζει αυθεντικά μια φιλελεύθερη, μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική κεντροδεξιά, η οποία θα συνέβαλε στον «εξευρωπαϊσμό» της χώρας. Τον έβλεπαν περίπου σαν ένα «Σημίτη της κεντροδεξιάς».

Τι αντικρύζουν τώρα; Έναν βαλκάνιο κομματάρχη, μια μοντέρνα εκδοχή του κλασικού «Μαυρογιαλούρου». Ο οποίος μοιράζει επιδόματα-ψίχουλα, δίνει «δώρα» στους δημόσιους υπαλλήλους, αυξήσεις-παρωδία στους συνταξιούχους και κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο. Ολα τις παραμονές των εκλογών.

Ολες αυτές οι πρακτικές, βγαλμένες από το εγχειρίδιο του πιο ακραιφνούς λαϊκισμού αμφισβητούν την αρχική εικόνα. Αυτήν που φιλοτέχνησε ο Κ. Μητσοτάκης για να κυριαρχήσει στο «μεσαίο χώρο». Και αυτήν που ασπάσθηκε ο «μεσαίος χώρος» για να αγκαλιάσει τον Κ. Μητσοτάκη.

Μιλώντας εκλογικά,το πλήγμα για την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη είναι τεράστιο. Πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες που απόσπασε στις εκλογές του 2019 προέρχονται από το Κέντρο. Η απώλειά τους κατεβάζει το ποσοστό της ΝΔ κάτω από το 30%.

Εξ ού και η εύγλωττη ανησυχία. «Βαρειά χαρτιά» (λέμε τώρα…) του επιτελικού κράτους,όπως ο Ακης Σκέρτσος και ο Αλέξης Πατέλης έσπευσαν να κατέβουν από τον Ολυμπο και να αρθρογραφήσουν εναντίον των «ελίτ» που κατηγορούν τον Πρωθυπουργό για λαϊκισμό.

Αν ξεπεράσουμε τα κωμικά στοιχεία που διαθέτει ο σχετικός διάλογος, μένει κάτι ασύγκριτα πιο σοβαρό: O Mητσοτάκης χάνει το Κέντρο. Αφού το κατάλαβαν ακόμη και ο Σκέρτσος και ο Πατέλης…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR