Ο Στέφανος που έγινε πρόεδρος, αλλά δεν κατάφερε να γίνει ηγέτης και το μέλλον ενός κόμματος που κάποτε πήρε 36%

Του Νίκου Λακόπουλου

Με σκηνές που πολλοί παρομοιάζουν με τσίρκο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ένα κόμμα που κάποτε πήρε 36% στις εκλογές και 17,8% λίγους μήνες πριν οδεύει προς την διάσπαση και τη διάλυση αντί για την ανανέωση ή αναδιοργάνωση ή επανίδρυση -όπως ζητούσε η εκλογική του βάση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ως ελπίδα ως νέος που έρχεται να “τα αλλάξει όλα”, ένα σύνθημα που ο ίδιος εξέλαβε ως “διάλυσέ τα όλα”: ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν έχει ανάγκη από ανανέωση, αλλά από πολιτική αξιοπρέπεια.

Ο νέος πρόεδρος -με 46% που έγινε 56% στον δεύτερο γύρο- δεν αγωνίζεται πια για την ανανέωσή του του κόμματος -που δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαγραφών- αλλά για την προσωπική του επικράτηση σε ένα κόμμα που έχει χάσει ήδη τα εκλογικά ποσοστά που είχε στις τελευταίες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται -με ένα, δύο ή περισσότερα κόμματα- σε συντριβή στις ευρωεκλογές. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι αποδεκτός από ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Το ερώτημα είναι αν διαθέτει ακόμα την πλειοψηφία στην εκλογική βάση που τον εξέλεξε αν αυτό δεν έχει απαντηθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα απαντηθεί ίσως με δραματικό τρόπο στις ευρωεκλογές.

Μάλλον οι 150.000 εκλογείς που μετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές δεν θα βρεθούν ξανά όλοι μαζί και μόνο ένα μέρος τους θα βρεθεί στο κόμμα ή τα κόμματα που θα προκύψουν.

Αρχηγός, αλλά μιας ομάδας

Ο νέος πρόεδρος εμφανίστηκε ως ένας σταρ που θα νικούσε τον Μητσοτάκη, αλλά πολλοί βλέπουν πως δεν θα φτάσει στις ευρωεκλογές ή αν φτάσει θα παραδώσει συντρίμια στον επόμενο πρόεδρο ενός κόμματος που μπορεί να μην υπάρχει πια.

Ο ταύρος σε υαλοπωλείο με την ψευδαίσθηση πως πάμε σε ένα νέο ’81 (!) και ο ίδιος είναι μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου -με τα τόσα “έθεσεν εαυτόν εκτός κόμματος”- δεν κατάφερε να γίνει ηγέτης ενός νέου κόμματος, αλλά αρχηγός μιας μικρής ομάδας μέσα στο παλιό κόμμα.

“Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται προδιαγεγραμμένη. Το δίδυμο Κασσελάκη-Πολάκη (υπάρχουν κι άλλοι, αλλά αποφεύγουν να εκτίθενται άμεσα) τον οδηγεί στην εκλογική καταστροφή και στη διάλυση. Όσο θα συρρικνώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο θα κραυγάζει ο Πολάκης «προχωράμε πρόεδρε» θα γράψει ο έμπειρος Γιώργος Καρελιάς στο News 24 7.

H απόφαση του Κασσελάκη να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας όσα στελέχη των αμφισβητούν με το επιχείρημα “εγώ κέρδισα τις εκλογές” τον καθιστά αδύναμο αρχηγό αφού τελικά εκεί θα κριθεί πόσο είναι αρχηγός και σε τι ποσοστό.

Μετά την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου -στο όνομα της πολιτικής σοβαρότητας- σε δήλωσή τους η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική”.

Το 45% του κόμματος λέει ζητώντας επίσπευση του συνεδρίου πως “η πορεία μας θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων”.

Δυο στρατόπεδα σε αλληλοεξουδετέρωση

Η ομάδα Κασσελάκη κινδυνεύει αντί να απομονώσει τους αντιφρονούντες να απομονωθεί η ίδια και να βρεθεί στο συνέδριο ως μειοψηφία με πραγματικό αρχηγό τον Πολάκη σε μια σύγκρουση που θα έχει ως στόχο την κομματική εξουσία και μόνο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλά για υπόγειες πρακτικές και λέει πως «κάποιοι δούλεψαν υπόγεια με στημένο μηχανισμό. Είναι παρακέντρα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, όμως δεν γνωρίζω αν αυτό έγινε για να φύγουμε εμείς και να επιστρέψει ο Τσίπρας στο κόμμα».

«Το να απολύει σε εισαγωγικά λες και είμαστε πολυεθνική, λες και αυτός είναι CEO, μέσω Twitter, δεν είναι λειτουργία κόμματος αυτή. (…) Θα πρέπει να κουβεντιάσει η Πολιτική Γραμματεία εάν πρέπει να παραπεμφθούμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θα αποφασίσει η Επιτροπή με 2/3 πλειοψηφία και έπειτα θα ξαναέρθει το θέμα στην ΠΓ και στην Κεντρική Επιτροπή” λέει ο Νίκος Φίλης.

Σαν κυανόκρανοι πολλά στελέχη του κόμματος επιχειρούν να μπουν ανάμεσα σε δυο στρατόπεδα που πιθανόν να αλληλοεξουδετερωθούν για να έρθει μια άλλη μέρα στο κόμμα χωρίς τον Σκουρλέτη, αλλά και χωρίς τον Πολάκη.

Ένα κόμμα -που πήρε κάποτε 36% δεν μπορεί να εξαερωθεί χωρίς αυτό το ποσοστό να αναζητήσει μια λύση που δεν θα έρχεται από το παρελθόν. Και ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ -του Σκουρλέτη, αλλά και του Πολάκη- είναι ήδη παρελθόν.

Αυτό που θα κριθεί τους επόμενους μήνες είναι το μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη -που μπορεί να είναι ήδη κι αυτός παρελθόν: για να γίνεις ηγέτης δεν φτάνει να εκλεγείς στη θέση του προέδρου -ιδιαίτερα όταν αυτοί που σε ψήφισαν σε πέρασαν για κάποιον άλλον.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε βρέθηκε στην κυβέρνηση -έστω με την βοήθεια του Πάνου Καμμένου- βαδίζει προς την διάλυση -ή σε δύο κόμματα με μονοψήφια ποσοστά- μένει να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτό το 36% που δεν εξαϋλώθηκε, αλλά είναι κάπου εκεί έξω -κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ.