Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κόψη του ξυραφιού: Από τον Πολάκη στον Κασσελάκη…

Του Γιώργου Καρελιά

Ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί αύριο ή την άλλη Κυριακή να έχει αρχηγό έναν ουρανοκατέβατο. Που δεν έχει καμιά σχέση με την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να παραδοθεί σε έναν τύπο που ξέρει να κάνει σόου.

Πριν από εφτά μήνες ο Αλέξης Τσίπρας και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψαν τον Παύλο Πολάκη στο «Πειθαρχικό» του κόμματος για διαγραφή. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Πολάκη με προγραφές δημοσιογράφων, δικαστών, τραπεζιτών κ.α.

Ο Τσίπρας προσπαθούσε τότε, εν όψει των εκλογών, να αποδυναμώσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο τον είχε οδηγήσει σε ήττα το 2019 και φαινόταν ότι θα τον οδηγούσε και σε νέα το 2023. Ο Πολάκης ήταν ο πρώτος χορηγός αυτού του μετώπου. Επί τέσσερα χρόνια το τροφοδοτούσε, γράφοντας στα κρητικά του παπούτσια τις παραινέσεις του αρχηγού του.

Όμως, η διαγραφή του Πολάκη δεν έγινε ποτέ. Ζήτησε μισή συγγνώμη και πήρε συγχωροχάρτι με την επίκληση της «ενότητας». Η οποία αποδείχτηκε βραχνάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε στις εκλογές.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές ο Παύλος Πολάκης παίρνει τη εκδίκησή του στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Τον οποίο υποστηρίζει με πάθος στην κούρσα της αρχηγίας, για να κάνει πράξη το όνειρο του: να διαφεντεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω άλλου.

Ο πολακισμός ήταν ένα από τα βασικά όπλα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ και ένα από τα μεγάλα βαρίδια για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο κασσελακισμός, αντίγραφο του πολακισμού, πάει να αλώσει ολοκληρωτικά το κόμμα αυτό της Αριστεράς.

Μήπως αδικούμε το νεότερο υποψήφιο αρχηγό; Μήπως ο κασσελακισμός δεν έχει σχέση με τον πολακισμό; Και να θέλαμε να το πούμε δεν μας αφήνουν οι δύο συμπορευόμενοι και συμπρωταγωνιστές.

Ο Πολάκης, ως υπουργός, απειλούσε να θάψει «τρία μέτρα κάτω από τη γη» δημοσιογράφους που δεν γούσταρε. Και ως βουλευτής κρεμούσε στα μανταλάκια του διαδικτύου όσους ήθελε «να καθαρίσει».

Ο Κασσελάκης, ως υποψήφιος αρχηγός, ανταποκρίνεται θετικά στην απαίτηση οπαδού του «να καθαρίσει δημοσιογράφους και δικαστές» και δηλώνει ότι «γουστάρει» να το κάνει.

Τι χωρίζει τον πολακισμό από τον κασσελακισμό; Τίποτα. Πατάνε πάνω στα ίδια μονοπάτια του ακραίου λαϊκισμού. Μετέρχονται τη μέθοδο του ακραίου φανατισμού. Εξαπατούν όσους τους παρακολουθούν, για να τους αποσπάσουν τις ψήφους τους.

Ο Πολάκης έκανε σόου ως υπουργός μπροστά στις κάμερες και ως βουλευτής μέσω του facebook. Ο Κασσελάκης διαπρέπει ως σόουμαν με βιντεάκια. Δεν διστάζει να κάνει σόου ακόμα και πάνω στη Μακρόνησο. Έχοντας σαν ντεκόρ-τι θλίψη- το ναύαρχο Αποστολάκη.

Ο Κασσελάκης πριν από τρεις μήνες έγραφε ότι είχε βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Ο Τσίπρας τον περιμάζεψε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και σήμερα διεκδικεί την ηγεσία του.

Ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί αύριο ή την άλλη Κυριακή να έχει αρχηγό έναν ουρανοκατέβατο. Που δεν έχει καμιά σχέση με την Αριστερά. Που λέει ότι θέλει να νικήσει τον Μητσοτάκη επειδή ξέρει καλύτερα αγγλικά και είναι καλύτερος μάνατζερ από αυτόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να παραδοθεί σε έναν τύπο που ξέρει να κάνει σόου.

O tempora o mores…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 24 7