Ο Τραμπ, ο Ερντογάν, τα Ίμια και ο “νέος Βενιζέλος”: Τι έψαχνε και τι βρήκε το Oruc Reis

Του Νίκου Λακόπουλου

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ -που ξεκίνησε από κει που είχε βρεθεί κάποτε και ο … Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Ντόναλντ Τραμπ που επιφύλαξε τότε τον ρόλο “γλάστρας” στον Έλληνα Πρωθυπουργό θα αφιερώσει χρόνο για να υποδεχθεί και να φωτογραφηθεί με τη νέα πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου του επέδωσε την Πέμπτη τα διαπιστευτήριά της στο γραφείο του στο Λευκό Οίκο. Την ίδια ώρα ο Αμερικάνος πρέσβης Τζέφρι συναντούσε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο στην Αθήνα, ενώ λίγο πιο πέρα χίλιοι πεζοναύτες από τις ΗΠΑ τη Γαλλία και την Ελλάδα ανακαταλάμβαναν σε άσκηση την Σκύρο,-που είχε καταληφθεί -σύμφωνα με το σενάριο από τον εχθρό!

Ο πρόεδρος Τραμπ -λένε τα ρεπορτάζ- αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στην πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό ηγέτη, ο οποίος μεταξύ άλλων, μέσω των μεταρρυθμίσεων, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Πότε πρόλαβε ο Μητσοτάκης, πότε πρόλαβε ο Τραμπ να ενημερωθεί -εκτός αν εννοούσε τον …Τσίπρα- είναι άγνωστο, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην «εξαιρετική, ιδιαίτερα ισχυρή και ιστορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών” η οποία ενισχύεται από τις πρόσφατες “θετικές εξελίξεις” σε στρατιωτικά και οικονομικά θέματα.

“Η πρόσφατα κυρωθείσα από τη Βουλή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας επιβεβαιώνει τη δέσμευση των χωρών σε μια ενισχυμένη σχέση ασφαλείας» και η “αναπτυσσόμενη” σχέση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου ικανοποιεί τον Τραμπ.

Το Oruc Reis και η… “τούρκικη ΑΟΖ

Όλα αυτά δεν είναι βέβαια άσχετα με την πρόσφατη επικοινωνιακή τραγωδία με το Oruc Reis -το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων που αποκάλυψε το κυβερνητικό μπάχαλο, τις διαφορετικές απόψεις υπουργών και τις αντιφάσεις που εμφανίστηκαν όταν ο πανικός ονομάστηκε “ψυχραιμία”.

Το σκάφος μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έλεγαν οι ειδήσεις, αλλά το παρέσυρε ο κακός καιρός -μάλλον- είπαν αρχικά εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Ύστερα ο υπουργός Άμυνας είπε πως το ήξερε από πριν -πως θα το …παρασύρει ο καιρός, αν και οι άνεμοι ήταν 2-3 μποφόρ.

Από αργά το βράδυ της Πέμπτης είχα την πληροφορία ότι κινείται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του».

Η βόμβα όμως δεν ήρθε από το σκάφος, αλλά από τον ίδιο τον Ερντογάν. Υπήρξε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα αντιδράσει αυτή την ημέρα της επετείου της κρίσης των Ιμίων, είπε. Και μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά συνέστησε στην ελληνική να μην κάνει ουδεμία κίνηση και αυτή το αποδέχτηκε.

«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στο Καρντάκ”- εννοεί τα Ίμια. “Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας».

Δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι είχε σταλεί μήνυμα στην Αθήνα πριν από την επέτειο να μην γίνει κάποια κίνηση από την ελληνική πλευρά και δημιουργηθεί κρίση στην περιοχή, πράγμα που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα έβγαλε και βόλτα το Oruc Reis – με μια και μόνη αποστολή όπως φαίνεται από τους διαλόγους των κυβερνητών. Να πει πως “βρίσκεσθε στην τούρκικη ΑΟΖ”.

“Ο υπουργός Άμυνάς μου πιθανότατα θα καλέσει τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά» θα προσθέσει ο Ερντογάν -αφήνοντας μετέωρο το θέμα για τα “άλλα νησιά” -από τα οποία επίσης η κυβέρνηση συμφώνησε να “απέχει”.

Η κυβέρνηση δηλαδή έστησε ένα σόου με δραματικές επικοινωνίες Παναγιωτόπουλου – Μητσοτάκη και “τι εισηγείσθε, κύριε υπουργέ”, “Ψυχραιμία, κύριε Πρόεδρε”- ενώ οι δύο πλευρές που άφηναν τους κυβερνήτες των πλοίων να επικοινωνούν με τον ασύρματο, μιλούσαν στο τηλέφωνο γνωρίζοντας τι θα συμβεί ή τι είχε συμφωνηθεί!

Τι θέλει να πει ο Δένδιας;

Η διάψευση των ισχυρισμών του Ερντογάν σχετικά με τα Ίμια από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας -μιλώντας στον Τάκη Χατζή- πριν το υπουργείο διαψεύσει και τον ίδιο- λέγοντας “ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση” ήταν ένας τραγέλαφος που ομολόγησε λίγο αργότερα ο Νίκος Δένδιας:

“Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα” θα πει για να προσθέσει με κάποιο νόημα: ” Καμία ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο η δική μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δε μπορεί να αποδεχτεί τη γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Δε μπορεί να το αποδεχτεί. Δεν είναι θέμα αν έχουμε διακριτική ευχέρεια, αν διατυπώσαμε σωστά τη σκέψη μας, αν μας αρέσει. Δε γίνεται».

Στο μεταξύ η Τουρκία δεν ασχολείται πλέον με τα Ίμια και τα “άλλα νησιά”, όπου πέτυχε τον στόχο της. “Οι έρευνες εκτός από την ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν και στην περιοχή που συμφωνήθηκε με τη Λιβύη, δηλαδή σε Καστελόριζο (Λύκιο Πέλαγος) και νότια της Κρήτης (Νότιο Κρητικό Πέλαγος)” ανακοίνωσε η κυβερνητικός της εκπρόσωπος.

«Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX που «κλειδώνει» περιοχή ανατολικά της Κρήτης για άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 0239/20 οδηγία προς ναυτιλομένους, πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκονται στην περιοχή για τρεις ημέρες -11, 14 και 25 Φεβρουαρίου- με τον χρόνο διεξαγωγής των ασκήσεων να έχει οριστεί από τις 6 μέχρι τις 10 το πρωί”.

Ας κάνουμε την σούμα: Την Τρίτη το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle» βρέθηκε στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ όπου βρίσκεται το  τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz. Ένας χάρτης που δημοσίευσε το Petroleum Economist δείχνει σε ποια σημεία πλέουν πλοία της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου αλλά και της Γερμανίας!

Ταυτόχρονα έχουμε άσκηση με χίλιους πεζοναύτες των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την ανακατάληψη της Σκύρου, ενώ ο και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας πρέσβειρας της Ελλάδας Κατερίνας Νασίκα. σε επίσημη τελετή στο Κρεμλίνο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας αφενός ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο κρατών¨.

Είμαστε πράγματι ένας “ενεργειακός κόμβος” με πολύ ζήτηση τελευταία τη στιγμή που ο φάκελος Ανατολική Μεσόγειος ανοίγει, η νέα τουρκική αυτοκρατορία απλώνεται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός -που πάλι χθες θυμήθηκε τον Ελ. Βενιζέλο- ρωτά τον υπουργό Άμυνας:

Τι συνιστάτε, κύριε υπουργέ;» “Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα».

Μόνο που όλα τα παραπάνω δείχνουν πως τα λόγια του σεναρίου έχουν γραφτεί από πριν κι εύστοχα πολλοί -όπως ο Αλέξης Παπαχελάς και ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ Θεόδωρος Καρυώτης απορούν: Πώς παραβιάστηκε η ελληνική ΑΟΖ τα όρια της οποίας δεν έχουν οριστεί ακόμη;

Το βασικό ερώτημα είναι όμως άλλο: Γιατί η κυβέρνηση για ένα προαναγγελθέν συμβάν δημιουργεί πανικό …ψυχραιμίας λέγοντας πως παραβιάζεται η ελληνική ΑΟΖ και σπεύδει ο πρωθυπουργός να ενημερωθεί για κάτι που γνωρίζει ήδη, αφού στην άλλη γραμμή μιλά με τον Ερντογάν;

H απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην εντύπωση του πρωθυπουργού πως είναι ο νέος Βενιζέλος -αλλά από την ανάποδη: θα μοιράσει κι αυτός κάτι με την Τουρκία -πιθανόν μετά από ένα στημένο πολεμικό επεισόδιο, παραχωρώντας κι όχι κερδίζοντας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη το είπε καθαρά ξορκίζοντας τις πολιτικές του …περασμένου αιώνα “δεν διεκδικούμε, ούτε παραχωρούμε”: Πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή «με άλλο μάτι», και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου».