Ο Χριστοφοράκος αθώος, σε δίκη η Τουλουπάκη: Η Υπόθεση Siemens, το Σκάνδαλο Novartis και το τέλος του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά την αθώωση για την Υπόθεση Siemens ήρθε η παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την παραγραφή για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς που συντέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Η Δικαιοσύνη δηλαδή θα ελέγξει την Δικαιοσύνη για μια υπόθεση όπου οι δράστες έχουν ομολογήσει την ενοχή τους, αλλά αθωώνονται. Η έρευνα του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση, αλλά μπορεί θεωρητικά να αποδώσει ευθύνες σε δικαστικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Φυσικά η υπόθεση αυτή συνδυάζεται με την υπόθεση Novartis όπου η εταιρεία έχει παραδεχθεί την ενοχή της, αλλά κανείς δεν τιμωρήθηκε και στην Δικαιοσύνη οδηγήθηκε η εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση.

«Η έρευνά μας ήρθε σε σύγκρουση με τα ισχυρά πολιτικά συμφέροντα της χώρας” είπε πει η Ελένη Τουλουπάκη. “Οι εμπλεκόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν την έρευνα και να τιμωρήσουν εμένα και τους συναδέλφους μου από την εισαγγελία, αλλά και δημοσιογράφους που ερεύνησαν υποδειγματικά την υπόθεση. Στόχος τους είναι να περάσουν το μήνυμα ότι είναι άθικτοι. Εάν επικρατήσουν αυτά τα συμφέροντα, θα σημάνει το τέλος του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

Τα συμφέροντα αυτά έχουν επικρατήσει κι αν στην πρώτη υπόθεση υπήρξε μια κάποια δίκη -και καταδίκες- στην δεύτερη υπόθεση δεν υπήρξε καν δίκη και αντίθετα δικάζονται οι “σκευωροί” για άσχετα θέματα με πολιτική απόφαση και με εμφανή την κυβερνητική προσπάθεια να επηρεάσει την σύνθεση του δικαστηρίου.

Όταν ξεσπά ένα ακόμα σκάνδαλο με τις υποκλοπές η κυβέρνηση με μια αδρανή την δικαιοσύνη τσαλαπατά ανεξάρτητες αρχές, αποκλείει μάρτυρες από την Εξεταστική Επιτροπή και η υπόθεση -αν δεν χάσει τις εκλογές- η Νέα Δημοκρατία θα κλείσει.

Τα σκάνδαλα που ένωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, όταν ξεσπούν αυτά τα σκάνδαλα, η Ελλάδα γνωρίζει μια καταστροφή -όχι άσχετη, το πολιτικό σύστημα των δύο κομμάτων καταρρέει, αλλά η διαπλοκή κομμάτων- ΜΜΕ- οικονομικών συμφερόντων και Δικαιοσύνης επιβιώνει.

Το ότι οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων σχετίζονται με… καρέκλες, επιχειρηματικά δείπνα ή μεσοτοιχίες με μια οικογένεια που βγάζει πρωθυπουργούς και δημάρχους άκοπα είναι απλή σύμπτωση.

Τα δύο σκάνδαλα Siemens και Novartis ενώνουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό το τρίτο ήταν σφάλμα αφού κινδυνεύει να τινάξει αυτή την συμμαχία στον αέρα.

Ωστόσο -ανεξάρτητα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη- και σ’ αυτή την υπόθεση θα βρεθεί κάποια λύση μπροστά στον κίνδυνο να αλλάξει και πάλι “ένοικο” το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Υπόθεση Siemens έκανε ζημιά στα δύο κόμματα που βρέθηκαν από αντίπαλοι τελικά στην ίδια κυβέρνηση και η Υπόθεση Novartis ήταν μια βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος.

Τελικά όλοι αθώοι κι όλα καλά. Μπορεί η αθώωση για την Υπόθεση Siemens να προκαλεί οργή, αλλά η Δικαιοσύνη θα βρει και θα τιμωρήσει τα πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς που συντέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Η εγκληματική οργάνωση της… Ελένης Τουλουπάκη

Τι μένει από αυτές τις ιστορίες; Το κείμενο της Ελένης Τουλουπάκη όταν της ανακοινώθηκε η παραπομπή της σε δικαστήριο -που δεν άργησε όπως στην Υπόθεση Siemens- ως… μέλος εγκληματικής οργάνωσης:

“Στο πλαίσιο της συντεταγμένης και οργανωμένης αυτής προσπάθειας εναντίον μας, καταπατήθηκε κάθε έννοια του κράτους δικαίου και διάκρισης των εξουσιών, μεταξύ άλλων, με ωμές παρεμβάσεις πολιτικών στο ανώτατο επίπεδο, που προεξοφλούσαν το αποτέλεσμα ήδη από την έναρξη  διερεύνησης της υπόθεσης και που, δυστυχώς, οι δικαστικές εξελίξεις δείχνουν απλά να τις επικυρώνουν.

Σήμερα καλούμαι από την ελληνική δικαιοσύνη να  απολογηθώ ως κατηγορούμενη . Για εμένα λοιπόν αυτή η κλήση  προς απολογία  είναι τίτλος τιμής. Τίτλος αναγνώρισης ότι ενήργησα με  γνώμονα την αλήθεια για το δημόσιο συμφέρον, ότι  δεν υπέκυψα σε  πιέσεις, ότι ανέδειξα και εγώ για  την πατρίδα μου το σκάνδαλο, το οποίο  κόστισε τόσο ακριβά στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε χιλιάδες ανθρώπους που στερήθηκαν το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία.

Ειμαι πεπεισμένη για την δικαίωση αλλωστε η εντιμότητα και η ακεραιότητα είναι ιδιότητες αυθύπαρκτες δεν ετεροπροσδιορίζονται.Ως γνήσιο τέκνο της ιδιαίτερης πατρίδας μου , της Κρήτης, «δεν φοβάμαι τίποτα», εχω την ελπίδα μου στο Θεό και γιαυτό είμαι ελεύθερη. Μου αρκεί που επιτέλεσα τον καθήκον μου στο ακέραιο. Αυτή η βεβαιότητα και η ηρεμία θα είναι το οριστικό ζητούμενο για τους αληθινούς σκευωρούς που ήδη ατενίζουν την ιστορική καταδίκη τους”.