FRESH

Πάνος Καμμένος: Τα κουίζ μιας “έντιμης” συνεργασίας

Του Νίκου Γαλάτη

“Θα κάνουμε τα πάντα για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αν “ο κόμπος φτάσει στο χτένι” και έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο ΑΠΕ.

Ο Πάνος Καμμένος θα καταθέσει τρεις προτάσεις στον πρωθυπουργό. Η μία για δημοψήφισμα, η δεύτερη να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή μετά το πέρας της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και η τρίτη για προσφυγή στις εκλογές. Όπως όμως είπε δεν πρόκειται να έρθει στην ελληνική Βουλή πριν από το καλοκαίρι του 2019.

Οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να ειδωθούν σε συνάρτηση με όσα είπε στη Θεσαλλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας πως “«δεν διαβλέπω κανένα κίνδυνο για την κυβέρνηση. «Εκτιμώ την στάση του Πάνου Καμμένου”. “Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει κριθεί”.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αποκλείει το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν σκέφτεται να κάνει ψηφοφορία πέρα από την θητεία της κυβέρνησης, άρα μένει η προσφυγή στις εκλογές, από τις προτάσεις του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Υπάρχει όμως και μια άλλη λύση: Η Συμφωνία θα περάσει, όπως είναι βέβαιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά δεν θα ψηφιστεί από τους ΑΝΕΛ, που θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση με ένα βελούδινο διαζύγιο. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός αναβάθμισε τη συνεργασία τους και οι σχέσεις του παραμένουν άριστες:

” Όταν ξεκινήσαμε κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα προχωρούσαν, έχει προχωρήσει μια χαρά. Υπήρξαν και μια σειρά ζητήματα για τα οποία δεν συμφωνούσαμε. Το συγκυβερνών κόμμα διαφώνησε με μια σειρά νομοθετημάτων που υπερψήφιστηκαν από άλλους βουλευτές. Η συνεργασία δεν είναι ακριβώς ισότιμη με την έννοια ότι το ένα κόμμα έχει 147 βουλευτές και το άλλο 7 αλλά έτσι είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας».

Αυτά είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. “Εύχομαι να κερδίσει το δημοψήφισμα ο φίλος μου ο Ζόραν Ζάεφ, μετά θα έχουμε μια δύσκολη διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής και μετά έχουμε τη διαδικασία του πρωτοκόλλου ένταξης, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων». 

Ο Πάνος Καμμένος έχει αποφασίσει ήδη. “Εκτιμώ και σέβομαι την θέση Πάνου Καμμένου. Όμως επειδή τον γνωρίζω καλά σας διαβεβαιώνω ότι ο Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητας της χώρας» είπε κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Τι σημαίνει αυτό;

H σπαζοκεφαλιά γίνεται πιο δύσκολη αφού οι τρεις προτάσεις Καμμένου -δημοψήφισμα, ψήφιση στο τέλος της θητείας- εκλογές- δεν ισχύουν. Η λύση είναι εκλογές τον Μάιο- όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός ως ενδεχόμενο -για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει όμως ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή -πριν τις εκλογές.

Αν συμβεί αυτό δεν θα χρειαστεί να υπάρξει η ρήξη με την κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου, αλλά υπάρχουν άλλα προβλήματα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για κάποιο λόγο έστειλε μήνυμα στην Αθήνα  για την ανάγκη τήρησης όλων όσων προβλέπονται μιλώντας στην Καθημερινή:

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμφωνία. Διότι η αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται, φυσικά, από το ότι παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει. Οπότε η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα. Και το 2008 ακόμα η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό».

Πολλοί έχουν παρατηρήσει πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνουν πως τα Σκόπια δεν τηρούν τα συμφωνημένα: “Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ΠΓΔΜ ουσιαστικά βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, είναι καλό να γίνονται σεβαστά τα συμφωνημένα πλαίσια” είπε στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή- δηλαδή ο Πάνος Καμμένος δεν το θεωρεί βέβαιο- οι ΑΝΕΛ θα φύγουν από την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα εκλογές, αφού ο Αλέξης Τσίπρας βεβαιώνει πως υπάρχει η πλειοψηφία για να ψηφιστεί, αλλά για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν νωρίτερα- κι όχι στο τέλος της θητείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εύχεται να κερδίσει το δημοψήφισμα ο Ζάεφ και μετά βλέπει τη διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής -ως δύσκολη- τη διαδικασία του πρωτοκόλλου ένταξης -τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και όπως λέει τον Φεβρουάριο “θα αποφασίσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων».

Από όλα αυτά μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η απάντηση στο κουίζ του Πάνου Καμμένου είναι η τρίτη λύση, οι εκλογές, αλλά το αίνιγμα παραμένει. Aν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή και ψηφιστεί -χωρίς τους ΑΝΕΛ ή ένα μέρος των βουλευτών τους- ο Αλέξης Τσίπρας δεν θάχει λόγο να πάει σε πρόωρες εκλογές ή δεν θάχει αυτό το λόγο να πάει σε εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει την Συμφωνία στη Βουλή και δεν βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία και προαναγγέλλει εκλογές, αλλά πολύ κοντά σε αυτές που θα γίνουν κανονικά. Προφανώς κάτι από όλα αυτά δεν ισχύει.