Πάντως ο Κούλογλου έχει δίκιο: ο Παπαδημούλης δεν μπορεί να παραμένει επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή

Τέλος καλό, όλα καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν μιλάμε για το ενδεχόμενο  να αποσκιρτήσει από την ευρωομάδα ο Στέλιος Κούλογλου.  Η  χαλαρή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αίγινα έκλεισε το θέμα.

Το έκλεισε όμως;  Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική τρικυμία που προκάλεσαν οι επικρίσεις Κούλογλου για το “περιουσιολόγιο” του Δημ. Παπαδημούλη  μπορεί.

Αλλά αυτό καθ’ εαυτό το θέμα μένει ανοιχτό. Ποιο θέμα; Αν μπορεί ο Παπαδημούλης να παραμένει επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο και ως εκ τούτου και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Να επωφελείται δηλαδή -με απόφαση του Τσίπρα- από την μοναδική αντιπροεδρία που έχει η Ευρωπαϊκή Αριστερά, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο μέλος της κόμμα της.

Ο Στέλιος Κούλογλου άνοιξε το θέμα όταν δήλωσε ευθέως για τον  Παπαδημούλη: «Δεν μπορεί η Αριστερά να επικαλείται τις ατασθαλίες της Δεξιάς, να λέει δηλαδή ότι ο τάδε υπουργός ζητάει πάρα πολλά ή ότι το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη δεν είναι καθαρό και τα λοιπά… Στην  Αριστερά , ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Ο ίδιος μετά τη συζήτηση με τον πρόεδρο του κόμματος έκλεισε με δήλωσή του το θέμα της αποχώρησής του από την ομάδα.

 Αλλά με τη ίδια δήλωση άφησε ολάνοιχτο το θέμα Παπαδημούλη  υπενθυμίζοντας:

Με τους συναδέλφους της ευρωκοινονοβουλευτικής ομάδας διαφωνήσαμε σχετικά με τη δήλωσή μου για την Αριστερά ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ηθικό»

Καθαρές κουβέντες: Η περίπτωση Παπαδημούλη – που κατά δήλωση του πήρε προίκα ακίνητα και αγοράζει και άλλα με τη υψηλή βουλευτική αποζημίωση, είναι πλήρης νομιμότητας, αλλά είναι διάτρητη ηθικά για κόμμα της Αριστεράς.

Με την πρόσκληση του Κούλογλου στην Αίγινα ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη αντιμετώπισης του ζητήματος.

Αν η αντιμετώπιση  εξαντλείται στην αποτροπή της αποχώρησης Κούλογλου είναι μισή και θα το ξαναβρεί μπροστά του.  Το θέμα είναι ο Παπαδημούλης όχι ο Κούλογλου.

Αν το πήρε πάνω του ως ηγέτης ενός κόμματος που δεν επιτρέπει σκιές, ο Παπαδημούλης μετράει μέρες στα εξ οφίτσιο αξιώματα που κατέχει.   

Θα ήταν αδιανόητο να μείνουν τα πράγματα  όπως έχουν. Γιατί σε κάθε περίπτωση ο Κούλογλου έχει δίκιο: με το στραπάτσο που έπαθε ο Παπαδημούλης συνιστά κατάχρηση η αξίωση για διατήρηση της εμπιστοσύνης του αρχηγού του κόμματος  στο πρόσωπό  του.

Γ.Λ.