Παλαμάκια και μούντζες

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης            

ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ – ΜΟΥΝΤΖΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

  Την αποκαρδιωτική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) περιγράφει μετά από μεγάλη έρευνα το φθινόπωρο 2019 για την αναμενόμενη γρίπη (πριν εμφανισθεί η απειλή του κορωνοιού) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ έχουμε 557 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκ των οποίων οι 80 κλίνες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ σύμφωνα με τον ανεπτυγμένο αριθμό κλινών του ΕΣΥ έπρεπε να έχουμε 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Οι λίστες αναμονής για κλίνες ΜΕΘ ξεπερνούν κάθε χρόνο κατά πολύ τους 100 κυρίως τον χειμώνα με τη γρίπη. Σύμφωνα με έρευνα των Εντατικολόγων η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς και από 18%-23% εντός ΜΕΘ ανεβαίνει στο 45%-50% εκτός ΜΕΘ!

Με βάση τα διεθνή standards οι κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) θα έπρεπε να είναι διπλάσιες από τις ΜΕΘ δηλ. 7.000 ενώ το ΕΣΥ διαθέτει μόνο 157!  Εάν είχαμε επάρκεια κλινών ΜΑΘ θα μειωνόταν κατά πολύ οι ημέρες νοσηλείας ασθενών στις ΜΕΘ και μετά την έξοδό τους θα τους παρεχόταν αυξημένη φροντίδα.

 Ενδεικτικά η Δυτική Μακεδονία με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια και 300.000 πληθυσμό έχει μόνον έξι (6) κλίνες ΜΕΘ στο «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» και 13 κλίνες ΜΑΘ έξι (6) στην Καστοριά και 5-7 στην Κοζάνη. Στις ορεινές περιοχές και κυρίως στα νησιά μας που αποκλείονται τον χειμώνα και βουλιάζουν κάποια από μετανάστες-πρόσφυγες η κατάσταση είναι δραματική.

Η έρευνα επίσης αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα τόσο στην έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ όσο και αυτά στον πεπαλαιωμένο ιατρικό & τεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων μας (πανάρχαιους αναπνευστήρες, διαλυμένα κρεβάτια κ.α.)

Στις κραυγαλέες ελλείψεις που καθημερινά επηρέαζαν την εικόνα των νοσοκομείων μας και στις διάφορες καταγγελίες των πολιτών για τα κακώς κείμενα, στις τεκμηριωμένες προτάσεις  της ΠΟΕΔΗΝ και του εργατικού κινήματος για επαρκές σύστημα δημόσιας υγείας, στις εκκλήσεις του λαού για ενίσχυση του ΕΣΥ κώφευσαν όλες οι κυβερνήσεις, άλλες με μικρότερες παραλήψεις και λάθη, άλλες με περισσότερα. Και φυσικά εκείνοι που αποθέωναν τις ιδιωτικές δομές παροχής υγείας, τώρα κρύβονται και σιωπούν!

Σήμερα τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Ευτυχώς η επιστημονική κοινότητα εισηγήθηκε και η κυβέρνηση αποφάσισε έγκαιρα τα απαραιτήτως ενδεδειγμένα μέτρα, που δυστυχώς άλλα κράτη με πλέον προχωρημένα συστήματα υγείας αγνόησαν και το πληρώνουν με πολλές ανθρώπινες ζωές. Τα αποτελέσματα της θανατηφόρου πανδημίας από τo covid 19 δεν μπορούν να χρεωθούν εξ’ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη, ναι «μένουμε σπίτι» αλλά και η κρατική ανεπάρκεια και οι εγκληματικές παραλήψεις στο σύστημα υγείας είναι χτυπητές και ολοφάνερες.

Στα δύσκολα ο καπιταλισμός κλείνει το μάτι στις γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αναζητεί και εκβιάζει (με απολύσεις, μειώσεις παροχών κ.λπ.) ακόμα και  κρατικοποιήσεις σε επιχειρήσεις κολοσσούς, σε Τράπεζες κ.α. και ο κύκλος στο ιδιοκτησιακό και την αισχροκέρδεια καλά κρατεί ….

Οι μεγάλοι μας σύμμαχοι ΗΠΑ και ΕΕ (Γερμανία) αποδείχθηκαν ανίκανοι να ανταποκριθούν στον ηγετικό ρόλο που τους έταξε η ιστορία για τα δύσκολα. Το φαινόμενο Ιταλοί πολίτες να υποστέλλουν  την Ευρωπαϊκή σημαία και να ανεβάζουν τις σημαίες της Ρωσίας και της Κίνας λέει πολλά …..

Με πολλούς αγώνες και θυσίες ο ελληνικός λαός δημιούργησε το ΕΣΥ και ανέπτυξε ένα μικρό κοινωνικό κράτος, που είναι κάθε φορά εκτεθειμένο στα «αρπακτικά». Δυστυχώς όμως αδυνατεί να παρέχει τις εντελώς απαραίτητες ανάγκες του παρόντος και κράζει την ανυπαρξία του να ανταποκριθεί στις μεγάλες απειλές που ελλοχεύουν στο μέλλον. Βρισκόμαστε σε μονόδρομο χωρίς επιστροφή. Αποκτούμε γνώση και εμπειρία, αναλύουμε, μελετούμε και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα, για την υγεία και την ευημερία των Ελλήνων πολιτών. Στηριζόμαστε μόνον στις δικές μας δυνάμεις!