Παναγιώτης Πικραμμένος: Αυτουργία

Του Γ. Λακόπουλου

Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές του 2019-όταν παίζονται οι σταυροδοσίες- εμφανίσθηκε από το πουθενά για να συστήσει… Μπογδάνο. Ανερυθρίαστα, γιατί υπήρχε ήδη βίος και πολιτεία του κοντοκουρεμένου υποψηφίου. «Χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο» είπε και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία».

Φταίει το έργο, ή ο δημιουργός του; Κρίνεται ο φυσικός, ή ο ηθικός αυτουργός; Ενοχλεί το αποτέλεσμα, ή το αίτιο;

Στην περίπτωση Μπογδάνου αυτά τα ερωτήματα γίνονται επιτακτικά.

Το καρτούν που κατασκεύασε μια ακραία αντίληψη τηλε-δημοσιογραφίας, μετέφερε τις τοξικές αποσκευές του στην πολιτική κυρίως γιατί κάποιοι συνήργησαν σ’ αυτό.

Αρχικά αυτοί που πειθανάγκασαν τον Μητσοτάκη να μην τηρήσει την υπόσχεση του ότι δεν θα τον βάλει στο ψηφοδέλτιο γιατί «η συμπεριφορά του δεν αρμόζει στη ΝΔ».

Κυρίως όμως όσοι στρατολογήθηκαν για να πείσουν κάποιου δυόμιση δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρων της ΝΔ να τον στείλουν στη Βουλή.

Ο επιφανέστερος ανάμεσά τους ονομάζεται Παναγιώτης Πικραμμένος.

Μια στριφνή και άχρωμη φιγούρα, με ανάρμοστη συμπεριφορά και ανεξήγητη-ή πολύ εξηγήσιμη- «αξιοποίησή» του στην πολιτική από μια… οικογένεια!

Ανάρμοστη, γιατί είναι σχεδόν ανατριχιαστικό για δικαστή να αυτοπαρουσιάζεται ως «φίλος» μιας πολιτικής οικογένειας- όταν ερευνήθηκε για το σκάνδαλο Νοβάρτις.

Δεν ήταν ανάγκη να το δηλώσει. Το ξέρουμε από χρόνια. Μαζί με όσα το συνοδεύουν.

Ανεξήγητη επειδή για πρώτη φορά υπήρξε σε κυβερνητικό σχήμα αντιπρόεδρος του τίποτε.

Κανείς δεν κατάφερε να εξακριβώσει τι ακριβώς κάνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ.

Αλλά πολλοί το υποψιάζονται: αυτό που έκανε πάντα στο Μητσοτακέικο.

Πάντως ορατή κυβερνητική δραστηριότητα δεν έχει. Αυτό κατέστησε εφικτό ακόμη και να διοριστεί ως σύμβουλός του ο Ψαριανός με το απύλωτο στόμα.

Εκτός αν θεωρηθεί κυβερνητική δράση ότι τον στέλνουν κάθε Οκτώβριο στην Ακρόπολη για τις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές.

Για να επιστρέψουμε στη σύνδεση με τον Μπογδάνο, ο Πικραμμένος -«Τάκης» για τους φίλους του- είναι αυτός που τον σύστησε στο κοινό της ΝΔ.

Εντελώς ανορθόδοξο. Δεν συνηθίζεται ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ενός κόμματος να προτείνει στους ψηφοφόρους του ποιους να διαλέξουν στις εκλογικές περιφέρειες.

Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές του 2019-όταν παίζονται οι σταυροδοσίες- εμφανίσθηκε από το πουθενά για να συστήσει… Μπογδάνο.

Ανερυθρίαστα, γιατί υπήρχε ήδη βίος και πολιτεία του κοντοκουρεμένου υποψηφίου.

-«Χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο» είπε και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία».

Ξύπνησε ένα πρωί και αισθάνθηκε ως χρέος του να εμπλουτίσει τη Βουλή, εκτός από τον εαυτό του και με την ανερμάτιστη φιγούρα του Μπογδάνου;

Το έκανε με υπόδειξη του Μητσοτάκη; Τον έβαλε κάποιος άλλος;

Τα ερώτημα αυτά δεν απαντήθηκαν ποτέ- γιατί δεν τέθηκαν και ποτέ.

Ο Πικραμμένος καταγράφηκε στην ιστορία σαν ένας από τους υπευθύνους για την πολιτική επιμόλυνση της Βουλής με τις ιδέες και τις πρακτικές του Μπογδάνου.

Είναι στοιχείο του χαρακτήρα του ότι σήμερα δεν αισθάνεται την υποχρέωση να πάρει πίσω τις συστάσεις του.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR