Πανδημία, ακρίβεια και ζητήματα δημοκρατίας

Του Δημήτρη Ταλιούρα

Εκρηκτικό το μίγμα ακρίβεια – πανδημία – τοξικότητα, σε κοινωνικό και πολιτικό  επίπεδο, ιδιαίτερα σε χώρους όπου θεωρητικά προάγεται η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η δικαιοσύνη αλλά και η πληροφόρηση.

Α.  Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η χώρα μας κυβερνάται από  εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως και οι Περιφέρειες, αλλά και ο Δήμος μας. Έχουμε την υποχρέωση της αυτοκριτικής, αλλά και το δικαίωμα της κριτικής. Τα αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής  έχει ταυτότητα : Την Αποτυχία  για τις ανάγκες των πολιτών  και την ευνοιοκρατία  ημετέρων .

Ως πολίτες, είμαστε δέκτες καθημερινών «ειδήσεων» – πληροφοριών και εσχάτως συνεντεύξεων, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Κυρίαρχο θέμα προφανώς, είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας και βέβαια της ακρίβειας, που ταλανίζουν καθημερινά όλους μας σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό – ψυχολογικό επίπεδο.

Τα συμπεράσματα, μετά από δύο χρόνια, είναι σαφή:

1. Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – πρόληψης, αποδείχθηκε ότι είναι πρωταρχικός και αναντικατάστατος. Δυστυχώς όμως, δεν προέκυψε αντίστοιχη βούληση από μέρους της πολιτείας.

2. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι προσλήψεις του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού, οι νέες μονάδες εντατικής θεραπείας με σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένους επιστήμονες, η βελτίωση των συγκοινωνιακών μέσων, οι καλύτερες συνθήκες στους χώρους δουλειάς, η αραίωση των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα, δύο χρόνια μετά την έναρξή της.

3. Οι σκληροί δείκτες που αφορούν στην πορεία της πανδημίας σε καθημερινό επίπεδο, ανά εκατομμύριο κατοίκων (διασωληνώσεις – θάνατοι), επιβεβαιώνουν την επιστημονική θέση, ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και δεν υπάρχει κανένας οικονομικός ή άλλος δείκτης, που μπορεί να συγκριθεί μαζί του. Θεωρούμε εξαιρετικά ατυχείς και κυνικές οποιεσδήποτε συγκρίσεις, από όπου κι αν προέρχονται (π.χ. απώλεια ζωής αφενός – τουρισμός και οικονομία αφετέρου).  Τέτοια παρόμοια ατυχή και κυνική σύγκριση, είχαμε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές (απώλεια ενάμιση εκατομμυρίων στρεμμάτων γης, δασών και περιουσιών – ελάχιστοι νεκροί…).

Δεν υπήρξαν γρήγορα αντανακλαστικά και αυτό σχετίζεται με τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις από μέρους της κυβέρνησης, σχετικά με τη δημόσια και την ιδιωτική υγεία. Η δική μας πολιτική θέση ως παράταξη, παραμένει διαχρονικά αταλάντευτη, υπέρ του δημοσίου και δωρεάν Εθνικού Συστήματος Υγείας και βέβαια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Β.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Σχεδόν 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, που τσάκισαν οικονομικά και ανελέητα (τάδε έφη Μέρκελ) την πλειοψηφία των Ελλήνων και τα οποία μνημόνια γλίτωσαν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες (τάδε έφη Λαγκάρντ), ήταν αρκετά για να μειώσουν στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις, να αυξήσουν την ανεργία στα ύψη, να κλείσουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να ξενιτευτούν πάνω από 500.000 νέοι, ιδιαίτερα χρήσιμοι για την πατρίδα μας.

Στην τραγική αυτή συγκυρία, προστέθηκαν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας για όλους μας και το κύμα ακρίβειας, που στραγγίζει την τσέπη κάθε πολίτη, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα (καύσιμα και ρεύμα) αλλά και στα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Στο ερώτημα εάν η ακρίβεια αφορά όλη την Ευρώπη, η απάντηση είναι Ναι. Η προστασία των πολιτών όμως, από μέρους των κυβερνήσεων διαφέρει ριζικά. Τα περισσότερα κράτη αύξησαν αναλογικά τον κατώτατο μισθό και έκαναν παρεμβάσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, στις τιμές των καυσίμων, αλλά και στον Φ.Π.Α.

Δυστυχώς, ωστόσο, στη χώρα μας δεν είχαμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για το σύνολο των πολιτών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα  να εμφανίζονται φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας καθημερινά, με παράλληλη μείωση του οικογενειακού και όχι μόνο εισοδήματος.

Ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και βέβαια ο απαράδεκτος τρόπος λειτουργίας των Μ.Μ.Ε., προσδιορίζουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που κυριαρχεί και με την οποία διαφωνούμε ριζικά. Εμείς πιστεύουμε, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια νέα δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή  η οποία θα υπερασπίζεται τα ζητήματα δημοκρατίας, θα προάγει τις συναινέσεις και συνεργασίες με στόχο τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Γ. Η ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΘΕΣΜΟΥΣ  ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ .

Πρωτοφανή γεγονότα στο χώρο της παιδείας ,του αθλητισμού, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης αλλά και της εκκλησίας.Πολίτες ή και συλλογικά όργανα, που οφείλουν να λειτουργούν ως πρότυπα, καταγράφονται δυστυχώς, ως παραδείγματα προς αποφυγή. Αλγεινή εντύπωση προκαλούν, οι περιπτώσεις που αφορούν σε βίαιες και απάνθρωπες συμπεριφορές εις βάρος γυναικών και παιδιών.

Είναι προφανής η ηθική κρίση σε μία κοινωνία αποξενωμένων, κουρασμένων ανήμπορων και φοβισμένων πολιτών, οι οποίοι μάταια αναζητούν πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς, αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού και ανθρωπιάς.

Υπάρχουν ατομικές και συλλογικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει επιτέλους να αναληφθούν. Οφείλουμε όλοι μας αυτοκριτική, δεδομένου ότι το ήθος και η αυτοκριτική χαρακτηρίζουν κάθε δημοκρατικό και κάθε προοδευτικό πολίτη.

Η  απαξίωση  και η  παρακμή του πολιτικού συστήματος, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος,  οι  πελατειακές και συναλλακτικές σχέσεις, το περίφημο πελατειακό Κράτος αποτελούν ορισμένες μόνο όψεις της κρίσης που διανύουμε και  θεωρούμε αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, οι οποίες αφορούν:

1. Στην πλέον πρόσφορη εκπροσώπηση των πολιτών.

2. Στην ισχυροποίηση και πλήρη ανεξαρτησία των θεσμών της δημοκρατίας (Κοινοβούλιο, Συνδικαλισμός, Τοπική Αυτοδιοίκηση) με αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων, εξουσιών και λαϊκή συμμετοχή.

3. Στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με εκλογή του προέδρου του Αρείου Πάγου, από τους φυσικούς δικαστές και όχι με ορισμό από την εκάστοτε κυβέρνηση.

4. Στην άρση της ασυλίας των βουλευτών.

5. Στην καθιέρωση θητειών.

6. Στην πάταξη της γραφειοκρατίας με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο σύνολο των υπηρεσιών του κράτους.

7. Στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων.

8. Στη χρηστή διοίκηση, στον σεβασμό στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και στην αποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

9. Στην πλήρη εφαρμογή του νόμου του ΑΣΕΠ, με στόχο την αξιοκρατία και την εξάλειψη του ρουσφετιού.

10. Στο δημόσιο και δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πρόληψης.

11. Στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

12. Στη στήριξη των μη προνομιούχων, των ανέργων, των εργατών, της νεολαίας, των φοιτητών, των αγροτών, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης και των συνταξιούχων.

13. Στην κοινωνική λογοδοσία, διαύγεια, διαφάνεια, νομιμότητα, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό.

14. Στην ευαισθησία για το περιβάλλον και την οικολογία.

15.Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να επανέλθει η πολιτική αλλά και η ουσιαστική δημοκρατία στο προσκήνιο, αποτελεί πρωταρχική ανάγκη η ριζική αλλαγή στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με στόχο την έγκυρη, έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση, μακριά από τα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα και τις περίφημες πρόσφατες λίστες (σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο…), που αλλοιώνουν παντελώς την έννοια της ελευθεροτυπίας και της αδέσμευτης δημοσιογραφίας.

Δ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΛΥΤΩΝ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ .

Χρειάζεται άλλη πολιτική και  αλλαγές σε ευρεία κλίμακα .Για την επίλυση  χρόνιων προβλημάτων, που αφορούν  σε κάθε δήμο  όπως :(Υγεία, Παιδεία, Σχολική Στέγη, ΧΥΤΑ, Σ.Μ.Α., Ποικίλο όρος, Καθαριότητα, Πράσινο, Κυκλοφοριακό, Στάδιο Γρηγορίου, Καμίνι, Θέατρο Πέτρας, Άλσος, Έργα Υποδομής).χρειαζόμαστε  τη συνεργασία   και τη δέσμευση  για λύσεις από τις  δημοκρατικές  πολιτικές  δυνάμεις  αλλά και την ενεργό  συμμετοχή των πολιτών

 Τα ζητήματα υγείας και παιδείας, απαιτούν διάλογο και ευρύτατες συναινέσεις, στον βαθμό που αυτές είναι δυνατές. Στους συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της συγκυρίας, οφείλουμε έγκυρη, υπεύθυνη και αξιόπιστη ενημέρωση.

Προσπάθεια ανασύνταξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έγινε με τις ΤΟΜΥ, οι οποίες όμως ουσιαστικά, δεν υιοθετήθηκαν από τη νέα κυβέρνηση.

Η μετατροπή των κατά τόπους  υπηρεσιών του  π. Ι.Κ.Α. σε Κέντρα Υγείας, με προσλήψεις γιατρών και 24η λειτουργία αποτελεί  θέμα άμεσης προτεραιότητας.

Διαφωνούμε με τις επιδιώξεις  του κ. Πατούλη για τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ιδιώτες ιατρούς και μάλιστα ορισμένων μόνο ειδικοτήτων.

Επιμένουμε σταθερά στη μετατροπή του π. Ι.Κ.Α. σε Κέντρο Υγείας με 24η λειτουργία και στη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους μας.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα δημοκρατίας η κυβέρνηση  με την απαράδεκτη   επιλογή της προέβη  σε  πρωτοφανή απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την «αναβάθμιση» της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, σε βάρος της ίδιας της  υπόστασης των Δημοτικών συμβουλίων  και των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών αρχών.

Ιατρός  του ΕΣΥ, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης, επικεφαλής της Δημοτικής Ανανεωτικής Κίνησης  Πετρούπολης