Παρέμβαση Παυλόπουλου για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας: Ζήτημα ωμής παραβίασης του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου

Του Βασίλη Σκουρή

Σε ποιους απαντά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τι σηματοδοτεί η δραστηριότητά του. Για ποια πράγματα λέει ότι «τα αντιμετωπίζει με στωικότητα και ανάλογο χιούμορ».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) ανακοίνωσε ότι οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση, την Τρίτη 21 Ιουλίου στις 18.30, με κεντρικό θέμα: «Πτυχές της πολιτισμικής βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σπύρος Φλογαΐτης και θα γίνουν δύο παρεμβάσεις. Η πρώτη από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίτιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπη Παυλόπουλο με θέμα: «Η πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας δεν είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. Είναι μείζον ζήτημα ευθείας παραβίασης του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου». Και η δεύτερη από τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σπύρο Βλαχόπουλο με θέμα: «Η πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας ως ευθεία παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εκ μέρους της Τουρκίας».

Και μόνο ο τίτλος της ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου προϊδεάζει για το ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει απάντηση σε όλους εκείνους -και ιδίως σε Γερμανούς αξιωματούχους, πίσω από τους οποίους κρύβεται η Άγγελα Μέρκελ -που δήλωσαν ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι «εσωτερικό ζήτημα» της Τουρκίας!

Κατά τον Προκόπη Παυλόπουλο -κάτι που το έχει πει σε πολλούς κύκλους τελευταία- είναι όνειδος να προβάλλεται ένας τέτοιος ισχυρισμός ιδίως εντός της ΕΕ. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι πράξη πολιτιστικής βεβήλωσής της, η οποία παραβιάζει, από νομική σκοπιά, με ωμό τρόπο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Κι αυτό γιατί η μετατροπή αυτή έγινε κατά παράβαση της σύμβασης της UNESCO του 1972 για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Και αφού η σύμβαση αυτή είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας παραβιάζει το κεκτημένο αυτό, αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό γενικότερα.

Και είναι θετικό που ο EPLO και ο Προκόπης Παυλόπουλος «σηκώνουν» το ζήτημα της πολιτιστικής βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας, γιατί μάλλον πάει να ξεχαστεί πίσω από άλλα θέματα «ζέουσας επικαιρότητας». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εκείνος που αντέδρασε πρώτος και αυθημερόν στην απόφαση του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τηλεφωνώντας για συμπαράσταση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ύστερα «έτρεξαν» πολλοί πίσω του.

Και μάλιστα ορισμένοι με καθυστέρηση, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Επιπλέον δε έχουν αρχίσει να «γκρινιάζουν» για δήθεν «υπερκινητικότητα» του Προκόπη Παυλόπουλου.

Μάλλον όμως δεν τον ξέρουν καλά, γιατί ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεσμικός πάντοτε, θεωρεί ότι η υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων είναι θέμα νοοτροπίας και όχι άσκησης αξιωμάτων. Άρα συνεχίζεται και μετά τη λήξη της θητείας του, δίχως αυτό να σημαίνει, με κανένα τρόπο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ότι θέλει να «υποκαταστήσει» άλλους ή «νοσταλγεί» τα περασμένα, όπως κάποιοι διαδίδουν κακόβουλα εδώ κι εκεί. Κάτι τέτοια, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, δεν επηρεάζουν τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τα έχει περάσει πολλά χρόνια τώρα και τα αντιμετωπίζει με στωικότητα και ανάλογο χιούμορ.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR