Παρακαλείται ο Αλέξης Τσίπρας να ετοιμάζεται

Toυ Χρόνη Πολυχρονίου

‘’Καλοδεχούμενες’’ χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τις πρόωρες εκλογές τις οποίες ενδεχόμενα να προκηρύξει αιφνιδιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτω από τα μεγάλα αδιέξοδα που ο ίδιος και η Κυβέρνησή του έχουν ήδη δημιουργήσει. Μέσα στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον σημερινό Πρωθυπουργό για κυνισμό και ανικανότητα. ‘’Αυτός αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί νέα εκεί που δεν υπάρχουν’’, συμπλήρωσε.

Από πολύ νωρίς ο χώρος που επρόκειτο να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ασφυχτικά γεμάτος. Αυτό το φαινόμενο για την Σπάρτη και γενικά για την Λακωνία ήταν ένα απρόσμενο γεγονός ‘’πέραν πάσης προσδοκίας’’ όπως ομολογούσαν οι παλαιότεροι. ‘’Η Σπάρτη μίλησε’’ είπαν κάποιοι άλλοι, ενώ ορισμένοι συμπλήρωναν με νόημα. ‘’Αφού στη Σπάρτη έγινε χαμός, σκέψου τι θα γίνεται αλλού’’.

Εδώ θα πρέπει να παραδεχτούμε τις άοκνες προσπάθειες του Βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη, την ενεργοποίηση προσυνεδριακών διαδικασιών από τον Γραμματέα και την Οργάνωσης Λακωνίας, καθώς και το επιτελείο που συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα. Στην εκδήλωση αυτή φάνηκε τι σημαίνει πραγματικά ‘διεύρυνση’ του ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη του 32%. Δεν υπήρχαν βέβαια εδώ οι ‘53’. Εδώ στη Σπάρτη υπήρχαν οι ‘300’. Και ο Τσίπρας.

Πράγματι η Σπάρτη μίλησε και έστειλε ένα μήνυμα νίκης προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απολάμβανε εμφανώς έκπληκτος την ζεστασιά μιας πολύ θερμής και αυθόρμητης πολιτικής υποδοχής-αποδοχής που του παρείχε απλόχερα ένα απελευθερωμένο ακροατήριο. Το μήνυμα έλεγε ‘’παρακαλείται ο Αλέξης Τσίπρας να ετοιμάζεται’’.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να μην σκεφτεί κανείς τι θα πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα, προκειμένου οι ‘’καλοδεχούμενες εκλογές’’ να μην αιφνιδιάσουν και πιάσουν στον ύπνο τον Αλέξη. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες μάλιστα, αλλά και αυτό το ίδιο το Συνέδριο θα πρέπει να οριοθετηθούν σε τέτοια κατεύθυνση ώστε να υπηρετούν την ενότητα, την αποτελεσματικότητα και τις συνέργειες ενός κόμματος που πρόκειται σύντομα να επανέλθει για ‘’δεύτερη φορά Αριστερά’’ στην εξουσία.

Το πρώτο θα πρέπει να είναι οι πολιτικές και το Πρόγραμμα. Ένα εφικτό, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό Πρόγραμμα που θα απαντάει σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τώρα την Ελληνική κοινωνία. Στα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα θα πρέπει να περιέχει μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία πολιτικής που δεν μπορούσε να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, λόγω των Μνημονίων και του Καμμένου. Επίσης θα πρέπει ανυπερθέτως να εμπνέει τους νέους ανθρώπους και να απογειώνει την Χώρα στο μέλλον.

Το δεύτερο είναι τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν αυτές τις πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευτύχησε να κυβερνήσει την Ελλάδα για τέσσερα και μισό δύσκολα χρόνια, χωρίς να ακουστεί ποτέ για τίποτα και για κανέναν, καμία ρεμούλα, διαφθορά ή σκάνδαλο. Παρά τις αρχικές δυσκολίες, απειρίες και αγκυλώσεις η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σύγκριση με την σημερινή, εξελίχθηκε αριστοτεχνικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει με ευθύνη των αρμοδίων Υπουργών, η αξιολόγηση των οποίων είναι ευθύνη του Τσίπρα, να καταγραφεί μία ακριβοδίκαιη αξιολόγηση των στελεχών εκείνων που δοκιμάστηκαν ή που πρόκειται να δοκιμαστούν μελλοντικά, στα πλαίσια των απαιτούμενων κοινωνικών και πολιτικών συνεργασιών στα πεδία των θεσμών, της Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού κλπ.

Η Δημοκρατία και η Απλή Αναλογική χρειάζονται κατανόηση, συνεννόηση και συνεργασίες. Το ίδιο και οι πάγιες ανάγκες του Λαού, το ‘’Εθνικό συμφέρον’’ που όλοι επικαλούμαστε. Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει  καθήκον να εκπληρώσει αυτή την Εθνική του Αποστολή.

ΥΓ. Από τα παραλειπόμενα της Σπάρτης. Μας πλησιάζει μία άγνωστη, αγέρωχη, ηλικιωμένη κυρία, καθώς μας βλέπει να κινούμαστε όρθιοι κοντά στον Τσίπρα κατά την υποδοχή του στην αίθουσα. ‘’Εσείς να προσέχετε το παιδί’’, μας λέει. Καταλαβαίνω και ρωτάω εγώ ‘’Ποιόν ‘’ τάχα με αφέλεια. ‘’Αυτόν’’ δείχνει με το χέρι προς τον Τσίπρα και για πρώτη φορά το πρόσωπό της γλυκαίνει. Πάω να ψελλίσω κάτι ακόμα και εκεί με κατακεραυνώνει. ‘’Ακούς τι σου λέω; ‘’ και φεύγει.