Παύλος Πολάκης: Εξουσία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στη «συνεδρίαση της διάσπασης», ο Παύλος Πολάκης προσπάθησε να το εξηγήσει: «Εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία». Ό,τι πεις αρχηγέ…

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σε ταβέρνες και κομματικές γιάφκες, κάποιοι έλεγαν ότι ο Λαλιώτης έβαλε στο ΠΑΣΟΚ τον Βαγγέλη Βενιζέλο, με σχέδιο.

-«Να γίνει – μετά τον Παπανδρέου – μαζικός πρώτος, με τον ίδιο πανίσχυρο δεύτερο».

Η πρόβλεψη δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Λαλιώτης δεν έγινε ούτε πανίσχυρος, ούτε δεύτερος και ο Βενιζέλος κατέληξε ανίσχυρος διάδοχος του λάθος Παπανδρέου.

Η θεωρία ότι σε ένα προοδευτικό κόμμα κάποιος είναι εικονικός πρόεδρος, λόγω σκηνικής παρουσίας και τα ηνία να κρατάει κάποιος αφανής ιντριγκαδόρος κατάρρευσε.

Ή μήπως όχι; Εσχάτως η πολιτική πιάτσα βοά: πραγματικός εμπνευστής του επιτυχούς σχεδίου κατάληψης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάποιος που έκανε πολλές φορές τον Τσίπρα να θέλει να κόψει τις φλέβες του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι απλώς ο ριψοκίνδυνος μπροστινός, που πήγε τον ρόλο γιατί δεν έχει τίποτε να χάσει. Κουμάντο κάνει ο Παύλος Πολάκης.

Απίστευτο. Επί χρόνια οι σοβαροί Συριζαίοι – υπήρχαν κάμποσοι – τον αποδοκίμαζαν για την καταστροφική ασυδοσία του λόγου του.

Μόλις πριν από έξι μήνες ο Τσίπρας τον παρέπεμψε για διαγραφή, αλλά κατέφυγε στην αυτό-ταπείνωση της συγγνώμης και τη σκαπουλάρισε.

Με τη συμφωνία να παραδώσει προεκλογικά το πληκτρολόγιο. Δεν την πολυτήρησε: ως την ημέρα των εκλογών απειλούσε: «ερχόμαστε και θα είναι αλλιώς».

Μετά τη συντριβή δεν έκανε καμία αναφορά στον Τσίπρα και ενώ άφηνε να αιωρείται ότι θα είναι υποψήφιος, κυκλοφόρησε η φήμη ότι προωθούσε τον άγνωστο Κασσελάκη.

Αν κάποιος είχε λόγους να μην το πιστεύει ήταν ο Τσίπρας: το 2017 είχε υποστεί την ομοφοβία του Πολάκη, που χρειάσθηκε ειδικό χειρισμό για να ψηφίσει το «σύμφωνο συμβίωσης».

Αλλά τα πράγματα έτρεχαν πλέον με τις δικές τους ταχύτητες: όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ έψαχναν τρόπο να χρεώσουν την ήττα «στους άλλους».

Όταν ο Κασσελάκης ζήτησε… «άδεια» για να διεκδικήσει την ηγεσία, ο Τσίπρας δήλωσε αναρμοδιότητα, αλλά τον προειδοποίησε: «θα φας ξύλο και δεν θα βγεις».

Είχε ίσως κατά νου τον Πολάκη, που μανατζάριζε την υποψηφιότητα. Αλλά δεν υπολόγισε τον… Κοέλιο:

-Το σύμπαν άρχισε να συνωμοτεί υπέρ του Κασσελάκη: από τη «Ομπρέλα» και την «ομάδα Αχτσιόγλου», ως τον Κούγια…!

Στα μάτια της κομματικής βάσης, οι επιθέσεις μετέτρεψαν τον περιθωριακό άγνωστο από την Αμερική, σε λυτρωτή.

Τίναξε την μπάγκα με αντισυμβατική συμπεριφορά και σποτάκια στο Tik Tok, συνολικής διάρκειας λιγότερο από ώρα.

Όταν o Πολάκης ανέλαβε ρόλο που του επιτρέπει να έχει λόγο σε όλα, οι φήμες αναζωπυρώθηκαν: είναι ο πραγματικός αρχηγός, στον μετά Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ.

Προτάσσοντας το εσωκομματικό του ιμπέριουμ – στον πυρήνα του οποίου πολλοί διακρίνουν τη ρεβάνς απέναντι στον Τσίπρα – τάχθηκε υπέρ των διαγραφών και εναντίον ακόμη και όσων απλώς αποχώρησαν!

Στη «συνεδρίαση της διάσπασης», προσπάθησε να το εξηγήσει: «Εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Ό,τι πεις αρχηγέ…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR