Πιέρ Μοσκοβισί: “Οι χώρες της ευρωζώνης να μην επιβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο «μεταμφιεσμένο» πρόγραμμα”

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα τις χώρες της ευρωζώνης να μην επιβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο «μεταμφιεσμένο» πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν πριν από τη σύνοδο του Eurogroup την Πέμπτη κατά το οποίο πρόκειται να τερματισθεί το τρίτο πρόγραμμα αρωγής στην Ελλάδα, που αποτελούνταν από διεθνή δάνεια σε συνδυασμό με αυστηρή λιτότητα.

«Το λέω κατηγορηματικά: δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, θεωρώντας πως θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Ο Μοσκοβισί παραδέχθηκε πως η ΕΕ οφείλει «να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται στην Ελλάδα και πως οι δημοσιονομικές πολιτικές συνεχίζουν να είναι υγιείς», όμως πρότεινε μια λύση που να βρίσκεται στα μισά του δρόμου «ανάμεσα στο υπερβολικά λίγο και το υπερβολικό», υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα σεβάστηκε αυτά που της αναλογούσαν στο συμβόλαιο».

Πριν από τη σύνοδο του Eurogroup την Πέμπτη, ο επίτροπος ζήτησε για άλλη μια φορά «αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που να είναι επαρκώς ισχυρά», εκτιμώντας πως οι αγορές πρέπει να είναι καθησυχασμένες.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε «βαθιά πεπεισμένος» πως το Eurogroup θα τερματίσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν είναι πιθανό να μην φθάσουμε σ’ αυτή την λήξη», διαβεβαίωσε υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

«Το να το αγνοήσουμε θα ήταν άδικο και εντελώς αναξιοπρεπές», τόνισε. «Πρόκειται για μια σελίδα που πρέπει να γυρίσει για τη χώρα και για όλη την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Έκκληση στο Eurogroup να λάβει τις αποφάσεις που είναι «απαραίτητες για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» απηύθυνε ο Π. Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας τα βασικά επιτεύγματα της χώρας μέχρι σήμερα

Έκκληση στο Eurogroup να λάβει τις αποφάσεις που είναι «απαραίτητες για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» απηύθυνε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μέσω Twitter, κάνοντας λόγο για «κρίσιμη» εβδομάδα για την Ελλάδα.

Ο Π. Μοσκοβισί με σειρά αναρτήσεων στο Twitter επισημαίνει τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών, με αριθμούς, λίγο πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Αναλυτικά, αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση το 2008, συρρικνώθηκε κατά 9,1% το 2011, αναπτύχθηκε ελαφρά το 2014 και στη συνέχεια παρέμεινε στάσιμη ξανά το 2015-16. «Το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μια επιστροφή στην ανάπτυξη (1,4%) και προβλέπουμε ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 2,3% το 2019», υπογραμμίζει.

ΑΠΕ ΜΠΕ