«Οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι θεατές στο φλερτ του Ερντογάν με τη Ρωσία»

Της  Cansu Camlibel *

Είναι δύσκολο να πούμε ότι η διαδικασία που οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου έτυχε της προσοχής στην Ουάσινγκτον. Η έλλειψη ενθουσιασμού στην αμερικανική πρωτεύουσα για την τουρκική εκλογική διαδικασία σχετίζεται με την αντίληψη των περισσότερων φορέων που χαράζουν πολιτική, ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν δραστικά την πολιτική κατάσταση στην Άγκυρα.

Για τους κυβερνητικούς κύκλους στις ΗΠΑ αυτό που θα μπορούσε πραγματικά να αμφισβητήσει το πολιτικό status quo στην Τουρκία είναι η οικονομική παρακμή στη χώρα, και όχι οι επικείμενες πρόωρες εκλογές.

Τόσο οι αμερικανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, όσο και οι παρατηρητές για την Τουρκία που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο των think-tank, πιστεύουν ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει τον μακροπρόθεσμο στόχο του – την εκτελεστική προεδρία – στον δεύτερο γύρο, αν όχι στον πρώτο γύρο. Συζητιούνται ευρέως σενάρια για την νίκη Ερντογάν από τον πρώτο κιόλας γύρο, παράλληλα με το εάν οι εκλογές θα διεξαχθούν με δίκαιο τρόπο. Η πολιτική κοινότητα της Ουάσινγκτον δεν αποκλείει την πιθανότητα ορισμένου ποσοστού νοθείας στις εκλογές, τις οποίες θεωρούν θέμα ζωής και θανάτου για τον σημερινό ηγέτη της χώρας.

Αν και πολλοί μέσα στους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης έχει την ευκαιρία να αποκτήσει πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τα τελευταία 16 χρόνια, δεν είναι πεπεισμένοι ότι αυτό θα ήταν σημαντικό σε ένα σύστημα όπου ο πρόεδρος μπορεί να κυβερνά με διατάγματα, επεκτείνοντας τις τεράστιες εξουσίες του. Για πολλούς στην Ουάσινγκτον η πορεία των διμερών σχέσεων λίγο ως πολύ θα παραμείνει η ίδια, όσο ο Ερντογάν παραμένει ο ισχυρός ηγέτης της χώρας.

Η συνέχιση της σημερινής ταραγμένης κατάστασης στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ σημαίνει ότι θα παραμείνουν οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον όσον αφορά την εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, με την παράλληλη στρατιωτική ευθυγράμμιση Αγκυρας – Μόσχας. Η ανάπτυξη των ρωσικών S-400 στο τουρκικό έδαφος συνεπώς θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του δράματος.

Την ίδια ώρα, φωνές που τάσσονται υπέρ της ρήξης των σχέσεων με την Τουρκία πιθανώς να συνεχίσουν να δηλητηριάζουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση με επικίνδυνες προτάσεις όπως « να κλείσει η βάση στο Ιντσιρλίκ και να μεταφερθεί σε άλλη χώρα στην περιοχή». Για τους κυβερνητικούς κύκλους στις ΗΠΑ αυτό που θα μπορούσε πραγματικά να αμφισβητήσει το πολιτικό status quo στην Τουρκία είναι η οικονομική παρακμή στη χώρα, και όχι οι επικείμενες πρόωρες εκλογές. Φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί περισσότερο την κατάσταση της τουρκικής λίρας, τον πληθωρισμό και την ανεργία παρά την προεκλογική εκστρατεία.

*Αρθρογράφος της Hurriyet

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕ