Ποιος φταίει για τις φωτιές

Του Νίκου Γαλάτη

Αν και οι πυρκαγιές ήταν και επίσημα αναμενόμενες η …πολιτικοποίησή τους δεν ήταν. Ως το σημείο που η τηλεόραση τις έκανε σόου. Ένας σταθμός καλούσε τους θεατές να στείλουν τα βιντεάκια τους να δούμε όλοι το θέαμα. Ένα σπίτι, ακόμα καλύτερα αν υπήρχαν και άνθρωποι να καίγονται. Και να μη ξεχάσουμε ποιος το έδειξε πρώτος.

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης θα πει ευθέως πως φταίει ο δήμαρχος. Η αντιπολίτευση θα κατηγορήσει ευθέως την κυβέρνηση και η πρώην περιφερειάρχης- αρχηγός κόμματος- πως φταίει η «εξαφανισμένη» περιφερειάρχης. Ώσπου ο υπουργός Δικαιοσύνης θα κατηγορήσει ευθέως την αντιπολίτευση ότι αυτή φταίει- αφού επωφελείται- από τους …εμπρησμούς με στόχο την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησης.

Στο βάθος διακρίνονται οι πρώτοι -και τυχεροί- παράγοντες να κάνουν δηλώσεις με στολές εθελοντή πυροσβέστη. Ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις συμπαράστασης κι αντιπεριφερειάρχης πανταχού παρών -στα κανάλια- θα αποδειχθεί ένας εξαίρετος σχολιαστής της τηλεόρασης. Αυτή τη φορά φταίνε και οι πολίτες που ρίχνουν νερό στα σπίτια τους.

Ο καθένας μπορεί να κατηγορεί τον άλλον ελεύθερα, ίσως γιατί σ΄αυτή τη χώρα φταίνε όλοι. Ο πρώτος ίσως είναι εκείνος που έχτισε- μάλλον παράνομα- το σπίτι μες το δάσος. Ο δεύτερος το νομιμοποίησε κι ο τρίτος δεν φρόντισε να έχουν νερό οι κρουνοί!

Μήπως το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί αν υπήρχαν σε περιοχή που οι πυρκαγιές έχουν προαγγελθεί με επίσημες ανακοινώσεις, αντιπυρικές ζώνες; Τι μπορεί να κάνει ένας πρωθυπουργός ή ένας-μία περιφερειάρχης ή ένας υπουργός με την μάνικα μπροστά στην κάμερα; Να πει στον πυροσβέστη “κάνε πιο γρήγορα»;

Oι σκοτεινές δυνάμεις της αποσταθεροποίησης είναι διπλά ύπουλες αφού βάζουν φωτιές όσο η κυβέρνηση κάνει διακοπές. Αλλά να που υπάρχει λύση. Ο ΣΚΑΙ διακόπτει τον «μαραθώνιο ενημέρωσης» για να συνδεθεί με την Παναγία της Τήνου όπου μητροπολίτες προσεύχονται να βάλει το χέρι και να σταματήσει τις πυρκαγιές.

Ο ρεπόρτερ μας εξηγεί τώρα πώς βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς. Ένας υπουργός- από όσους παρελαύνουν- κοινωνεί -αν και αριστερός. Ίσως να είναι αυτή η λύση. Παρατήστε τις μάνικες. Μη κάνετε πλάνα δασοπροστασίας. Κι ελάτε να προσευχηθούμε όλοι. Ίσως ο Θεός να μας ακούσει. Υπάρχουν σαφείς βεβαιώσεις πως ο Μεγαλοδύναμος είναι φιλάνθρωπος.

Μια λύση θα ήταν αυτή η κυβέρνηση που υποδέχτηκε με τιμές αρχηγού κράτους το …Άγιο Φως να περιφέρει τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας στις πυρκαγιές. Αλλά πάντα θα υπάρχει- αυτός που έβαλε τις φωτιές- ο διάβολος, που εν προκειμένω είναι η αντιπολίτευση ή η ίδια η κυβέρνηση- διαλέχτε.