Ποιο είναι το ISIS-K που έκανε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 140.

Μαχητές του ISIS «επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση… στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η ανακοίνωση του ISIS ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι «υποχώρησαν στις βάσεις τους με ασφάλεια».

H συγκεκριμένη ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη της σημερινής επίθεσης το ISIS-K, είναι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν – ένας παλιός όρος για μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν. 

Το ISIS-K ιδρύθηκε το 2015 από δυσαρεστημένα μέλη των Πακιστανών Ταλιμπάν, οι οποίοι στη συνέχεια ασπάστηκαν μια πιο βίαιη εκδοχή του Ισλάμ. Η ομάδα είδε τις τάξεις της να μειώνονται περίπου στο μισό, σε περίπου 1.500 με 2.000 μαχητές, μέχρι το 2021 από έναν συνδυασμό αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών και επιδρομών αφγανικών κομάντο που σκότωσαν πολλούς από τους ηγέτες της.

Το ISIS-K, το οποίο έχει επανειλημμένα απειλήσει το Ιράν για τον πολυθεϊσμό και την αποστασία του, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές προηγούμενες επιθέσεις εκεί.

Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για μια επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021 που σκότωσε 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες αμάχους κατά τη χαοτική εκκένωση των ΗΠΑ από τη χώρα.

«Το ISIS-K έχει προσηλωθεί στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια» και επικρίνει συχνά τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν στην προπαγάνδα του, είπε ο Κόλιν Π. Κλαρκ, αναλυτής αντιτρομοκρατίας στο Soufan Group, μια συμβουλευτική εταιρεία ασφαλείας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Το ISIS-K κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έχει μουσουλμανικό αίμα στα χέρια του, αναφερόμενο στις επεμβάσεις της Μόσχας στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία».