FRESH

«Πολακιάδα» στο φουλ «Αδωνιάδα» στη σίγαση

Της Φωτεινής Λαμπρίδη

Η απάντηση του παρορμητικού Πολάκη στον Γ. Κυμπουρόπουλο δημοσιεύθηκε στο fb σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο πριν το ανακαλύψει η ΝΔ για να το αξιοποιήσει. Ενώ η πλειοψηφία των εκπροσώπων των ΜΜΕ ακολουθεί τον Πολάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αντέδρασε πριν ανάγει το θέμα ως το πρώτο αξιολογικά στην ατζέντα των ημερών η ΝΔ. Όταν σφύριξε έναρξη ο Κ. Μητσοτάκης σε χρόνο dt το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ έπαιζε ηχηρά «Πολακιάδα» με φόντο την ανακοίνωση πρότασης μομφής από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέχρι εδώ καλά.
Οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να ακολουθούμε την πολιτική επικαιρότητα και να ζητάμε από τους εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετηθούν σχετικά. Μάλιστα Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να διαφοροποιηθούν κυρίως ως προς το ύφος του κου Πολάκη. Κάτι που είναι σύνηθες στην κουλτούρα της αριστεράς. Ανάμεσά τους ο Ευκ. Τσακαλώτος και ο υπουργός υγείας κος Ξανθός. Όσοι άσκησαν κριτικοί, τόνισαν μεταξύ άλλων πως το ύφος της ανάρτησης αδικεί το καλό έργο του στο υπουργείο.

Μέσα στον κακό χαμό δεν μπήκαν βέβαια τα ουσιαστικά ερωτήματα όπως το ποιος διαμόρφωσε π.χ. έναν δημόσιο χώρο απόλυτα ακατάλληλο για τα άτομα με αναπηρία; Η παρούσα κυβέρνηση; Πάμε παρακάτω όμως.

Δύο μέρες μετά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κάνει μία άκρως εμφυλιοπολεμική δήλωση σε συνέντευξη του. «Όταν έχεις κομμουνιστές στην εξουσία οι οποίοι έχουν ξεπουλήσει την Ελλάδα και την ιδεολογία τους για να κρατήσουν την καρέκλα, κάνουν όσα κάνουν, το να συζητάμε αν ο Μητσοτάκης είναι λίγο πιο κεντρώος, ή ο Γεωργιάδης λίγο πιο δεξιός, είναι πολυτέλεια δεν την έχουμε. Μείζων στόχος στη χώρα είναι να πέσουν οι κομμουνιστές» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Συντονίζομαι με τα τηλεοπτικά κανάλια «άκρα του τάφου σιωπή». Περιμένω να τοποθετηθεί κάποιος από τους κεντροδεξιούς εκπροσώπους της ΝΔ που με κάθε ευκαιρία μας δηλώνουν πως η ΝΔ δεν έχει ακροδεξιά στελέχη, τίποτα. Παίρνω σβάρνα τα ραδιόφωνα, μια αναφορά και με το ζόρι στην καλύτερη περίπτωση ενώ η «Πολακιάδα» τρεις μέρες μετά αντέχει. Τελικά ο Πολάκης απειλεί τη δημοκρατία κι όχι η ακροδεξιά ρητορική αναρωτιέμαι. Ξεκαθαρίζω πως δεν συμφωνώ με το ύφος και τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ από τη μεριά του, με βρίσκει όμως σύμφωνη η κριτική του απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ πως με τον τρόπο του επιτίθεται ευθέως στο κοινωνικό κράτος. Η συζήτηση όμως στα ΜΜΕ με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν επικεντρώθηκε εκεί.

Η ΝΔ που εκφράζει την ευαισθησία της στα άτομα με αναπηρία, δεν ανησυχεί με τις ακροδεξιές δηλώσεις του αντιπροέδρου της; Δεν γνωρίζει πως η ακροδεξιά διακατέχεται πολύ συχνά από απίστευτο ρατσισμό απέναντι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες; Βρέθηκε ένα στέλεχος της να καταδικάσει όσους φώναζαν «Κλήρος στρατός αστυνομία όλοι μαζί με τη Μακεδονία» σε εκδήλωση εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα;

Τα ίδια ερωτήματα ισχύουν και για το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ. Δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν; Ρητορικό το ερώτημα φυσικά.

Πάντως η ΝΔ τη δουλειά της την έκανε παίρνοντας πάσα από την ανάρτηση. Κουκουλώθηκαν μια χαρά τα θέματα της επικαιρότητας που έπρεπε να συζητάμε αυτή τη βδομάδα. Η άφιξη του Βέμπερ ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να θυμηθούμε το πρόσωπο της δεξιάς στην Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών. Ήταν ευκαιρία να θυμηθούμε πως ο εκλεκτός του κυρίου Μητσοτάκη κατηγορούσε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, με ρατσιστικές δηλώσεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Μιλούσε απαξιωτικά για τους τεμπέληδες του Νότου, υποστήριζε φανατικά την έξοδο της Ελλάδας όχι μόνο από το ευρώ, αλλά και από τη Συνθήκη Σένγκεν (με αποτέλεσμα να αντιδράσει έως και ο Μητσοτάκης το 2015), επεδίωκε να μη μειωθεί το χρέος, να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, να περικοπούν τα κοινοτικά κονδύλια για τη συνοχή κ.α. Κουκουλώθηκε έως και το μοντάζ της ανακοίνωσης της ΝΔ που απέκρυψε ότι ο Βέμπερ εκφράστηκε θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η «Πολακιάδα» στο φουλ η «Αδωνιάδα» στη σίγαση λοιπόν στα περισσότερα ΜΜΕ.

Αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όμως αναδείξουν την ακροδεξιά ως σημαντική δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο, δεν θέλω κροκοδείλια δάκρυα. Και δεν θα πάρουμε όλοι μαζί την ευθύνη.