Πολλά τα λεφτά 

Toυ Ιωάννη Δαμίγου

Η εμπορικότητα της εκκλησίας επεκτείνεται και κατακτά τον χώρο της … μόδας! Δεν πρόκειται περί κάποιου επιτηδευμένου θαύματος, μα για μια πραγματικότητα και μάλιστα ιερή. Στην πόλη Τουρνέ του Βελγίου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη μόδας άμφιων, από ιερείς! Πέρα όμως από τα μοντελάκια που περπάτησαν με θεία χάρη στον λόγο του θεού στην ιερή πασαρέλα, κάτω από μπιτ ρυθμούς εκκλησιαστικής μουσικής, παρουσιάστηκαν και ιστορικά άμφια. Ένα πανάκριβο άμφιο που φορούσε ο επίσκοπος της Γαλλίας τον 15ο αιώνα, από τότε είχαν ακριβά γούστα, κεντημένο με χρυσή κλωστή και μαργαριτάρι, ιερής αξίας 300.000 ευρώ, έλαμψε στο ντεφιλέ! Βελονιά και θαύμα.

Καμία έκπληξη, προσωπική, καθώς όσο αυξάνει η απήχηση της ακροδεξιάς, από κοντά και η χριστιανική λεγόμενη εκκλησία, βοηθώντας και βοηθούμενη όπως πάντα. Εισχωρούν όπου και όπως μπορούν, μια και τα λεφτά είναι πολλά και ο ιερός πάνω απ’ όλα λόγος της εκκλησίας θα κάνει τα πάντα για να αποκτήσει πρόσβαση σ’ αυτά. Και είναι η αρχή μόνο, γιατί στα επίκαιρα ανεβάσματά της, έχουν να μας προσφέρουν απίστευτες επιχειρηματικές εκπλήξεις. 

Μετά από μια πρόσκαιρη ρήξη, γιατί κατάλαβε ο κύριος Λιάπης Ιωάννης ή αλλιώς Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πως για δουλειά έλαβε χώρα η παρεξήγηση με την κυβέρνηση, θα επισκεφθεί παρέα με τον συνεταίρο του πρωθυπουργό, εκκλησιαστικό ίδρυμα περίθαλψης ηλικιωμένων στο Δήλεσι την ερχόμενη Παρασκευή. Λέτε ο ίδιος και η ιερή κουστωδία του να έχουν ήδη παραγγείλει ανάλογα μοντελάκια για εντυπωσιακή ουράνια και μοδάτη εμφάνιση; Θα συγκρατηθεί ο ίδιος και η ουρά των παπάδων του, δείχνοντας υπομονή, προκειμένου να λανσάρουν την νέα κολεξιόν το Πάσχα ψέλνοντας Χριστός Ανέστη; Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για νέα εκκλησιαστική σεζόν και η επίδειξη πλούτου προκαλεί το θαυμασμό και την υποταγή του ποιμνίου. Που θα καταλάβει έτσι και τις ανάγκες της εκκλησίας. Τι μόνο ο πρωθυπουργός θα ζητά εξοπλιστικά προγράμματα για τις δικές του ανάγκες;. Και ο κλήρος χρειάζεται νέα γκαρνταρόμπα πέρα των άλλων αναγκών του. Άλλη θεία χάρη αποκτά η σικάτη ένδυση από τον άμβωνα.

Πολλά τα λεφτά ποίμνιο. Από τούδε αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκκλησιαστικές εκθέσεις μόδας για ιερείς, μια και είναι πολλοί. Αυτές είναι επενδυτικές κινήσεις, παραγωγής νέων θέσεων εργασίας. Καθώς λέει και η σοφή παροιμία “τα ράσα δεν κάνουν τον παπά”, τα μοντελάκια όμως;