“Πρέπει” είπε και … καθάρισε!

Toυ Ιωάννη Δαμίγου

Έκανε μια ανάρτηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα social media, με ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των ΑμεΑ, πως “Πρέπει να εξαλειφθούν τα στερεότυπα περασμένων εποχών” , έγραψε επίσης “Για το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια” και πως “Οφείλουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους” και άλλα πολλά “πρέπει”, απευθυνόμενη σε ποιο ακροατήριο άραγε;

Στους πολύπαθους πολίτες, στους ταλαιπωρημένους εργαζόμενους; Μα σε ποιους γίνεται αυτή η αναφορά, έκθεσης ιδεών μαθητή γυμνασίου; Προσβάλλομαι! Αν είχε κυκλοφορήσει στους δρόμους του κέντρου, αλλά κα σε δρόμους γειτονιάς, που δυσκολεύονται οι “άρτιοι” πολίτες να διασχίσουν, καθώς “πρέπει” να ακροβατούν και να αποφεύγουν τελευταία στιγμή αιφνιδιαστικές παγίδες τραυματισμού, δεν θα “έπρεπε” να κάνει τέτοιες αναρτήσεις στον “πουθενά” και στον “κανένα”, γιατί “πρέπει ” κάτι να δηλώσει!

Αν αισθανόταν την ανάγκη να προσφέρει υπηρεσία στους ΑμεΑ αλλά και στους πολίτες ως όφειλε, θα “έπρεπε” να απευθυνθεί ευθέως και δημόσια στον πρωθυπουργό και στον υπεύθυνο υπουργό, που θα ανάγκαζε εκτεθειμένο να προχωρήσει σε λύσεις! Φευ.Το να παρουσιάζει απλώς με αόριστες γενικόλογες διαπιστώσεις τις σκέψεις της και να χρησιμοποιεί το πρέπει, σε αυτονόητα συμπεράσματα, δεν αρμόζουν στον θεσμό που υπηρετεί.

Αυτές είναι καθημερινές απλές σκέψεις, που εμποδίζουν και αποτρέπουν όχι μόνο τους ΑμεΑ , αλλά και τους ηλικιωμένους, μα κυρίως τα μικρά παιδιά που βαδίζουν ανυπεράσπιστα σε δρόμους και πεζοδρόμια εντελώς ακατάλληλα. Όταν το κράτος δεν σέβεται τον ανήμπορο, τον ηλικιωμένο και τα παιδιά, τα χιλιοειπωμένα τυπικά και υποκριτικά “πρέπει” περισσεύουν!

Αύριο, μεθαύριο, σε έναν μήνα, σε έναν χρόνο και εις έτη πολλά, τίποτα δεν θα έχει αλλάξει για τους ΑμεΑ, αλλά και για όλους που έχουν πρόβλημα. Τα ίδια, ίσως με μικρές αλλαγές, θα αναρτήσετε πάλι την επόμενη χρονιά, με τα άστοχα “πρέπει” να χάσκουν σαν τις λακκούβες και τις πρόχειρες επικίνδυνες κατασκευές του δήμου των Αθηνών και όπου αλλού. Με ένα “λυπάμαι” και ένα “συγνώμη” πρώτα στους ΑμεΑ και κατόπιν σε όλους τους άλλους υπηκόους, ίσως θα ήταν πιο σεβαστή η θέση σας, τουλάχιστον.