Προσοχή, 53 ιδιοκτήτες διαθέτουν Άριστερόμετρo για τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές

Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Την ώρα που ο Ερντογάν έχει ξεφύγει τελείως, ο Μητσοτάκης πελαγοδρομεί με τον ΠΑΟΚ, ο Υπουργός του επί της Άμυνας δηλώνει πως προετοιμάζεται ακόμη και για πόλεμο, τον ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί, ποιο συγκεκριμένα τους ‘53’ από αυτούς, ένα άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου που αφορά σε κάποιες υπαρκτές, συντονισμένες και ανεπίκαιρες ομολογουμένως κινήσεις τους. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ‘βγήκαν΄ με δημόσια εναντίον του ανακοίνωση. Και εδώ ακριβώς ήταν το λάθος τους, το μεγάλο λάθος τους.

Διότι το φαινόμενο μίας μεγάλης συνιστώσας ενός Κυβερνητικού κόμματος, οι περισσότεροι των οποίων υπήρξαν μέχρι πρόσφατα Υπουργοί, να απαντάει δημόσια και με αυτόν τον τρόπο σε ένα δημοσιογράφο, ο οποίος μάλιστα έχει εμπνεύσει και καθοδηγεί τα πράγματα σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν το έχουμε ξανασυναντήσει. Είναι αδιανόητο. Δείχνει μεγάλη αδυναμία, ανασφάλεια, ενοχές και σκοπιμότητα. Τόσοι δημοσιογράφοι γλύφουν πια τον Μητσοτάκη. Αυτόν βρήκαν να χτυπήσουν; Έναν τον έχουν. Και τον χτυπούν; Να δούμε ως πότε.

Την θέση των ‘53’ την γνωρίζουμε, την έχουμε κατανοήσει σε όλες της τις εκδοχές, την έχουν κοινοποιήσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους. Χωρίς αμφιβολία κάτι θέλουν να πουν. Ως ένα σημείο αυτό θα μπορούσε να ήταν θεμιτό, κατανοητό και ανθρώπινο. Για παράδειγμα, στο ερώτημα ‘έχουν δίκιο οι ‘53’ σε σχέση με την συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ότι μπορεί να παρεισφρήσανε μέσα και πρόσωπα που δεν θα έπρεπε’, η απάντηση είναι. Ναι, δυστυχώς έχουν.

Πολλοί θα είναι όμως  αντίστροφα και οι νεοεισερχόμενοι εκείνοι που θα δυσανασχετήσουν ακόμη περισσότερο για όσους έχουν ήδη πιάσει μέσα στασίδι. Άλλη ερώτηση, υπάρχει ανάγκη για ποιο ψιλό κόσκινο, ειδικά στα Όργανα; Ναι υπάρχει, πάντα εκεί υπάρχει. Αυτό όμως είναι άλλης τάξεως θέμα. Δεν είναι λόγος ολικής περιχαράκωσης. Με άλλα λόγια δεν υφίσταται πολιτικό θέμα στην διεύρυνση. Υπάρχει ένα θέμα συναισθηματικό που φτάνει καμιά φορά και στα όρια της αισθητικής. Μέχρι εκεί και τίποτα άλλο.

Το επίμαχο όμως ερώτημα εξακολουθεί να είναι, εάν στην συγκεκριμένη τρέχουσα συγκυρία αρμόζει οιαδήποτε αντίδραση στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να ανακόψει ένα λαϊκό κίνημα του 32% στο όνομα ναι, ενός αμιγούς-καθαρού ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς του 4%. Τα κόμματα είναι για τον εαυτό τους ή για τους πολίτες; Στο κάτω κάτω ας δημιουργηθεί μία λέσχη πολιτικού και ιδεολογικού προβληματισμού, εάν πρόκειται περί αυτού.

Η απάντηση όμως στον αρθρογράφο Γιώργο Λακόπουλο ήταν σκαιότατη. Ένα πολιτικό κόμμα δεν απαντάει ποτέ, τουλάχιστον έτσι. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε επακριβώς ποιοι την υπέγραψαν και όχι έτσι θολά, οι ‘53’. Διότι αποκλείεται να τους εκφράζει όλους. Πρώτα-πρώτα ήταν ανακριβής, στο βαθμό που έκρυβε τον αναβρασμό για το επίμαχο θέμα της διεύρυνσης, που επικρατεί κυρίως στις τοπικές Οργανώσεις Μελών της Αθήνας και του Πειραιά. Διότι στην επαρχία οι προοδευτικοί χώροι γνωρίζονται λίγο πολύ καλλίτερα μεταξύ τους και έχουν μια σχετική ώσμωση και σεβασμό.

Η απάντηση λοιπόν των ‘53’ στον σύντροφο αρθρογράφο ήταν ειρωνική, απαξιωτική και κυρίως με υπονοούμενα για την πολιτική του υπόσταση. Αμφισβητούσε στον πυρήνα το δικαίωμα του να είναι ότι θέλει. Στην περίπτωση μας εδώ αμφισβητούσε σκωπτικά την αριστεροσύνη του. Και εδώ ακριβώς είναι το θέμα.

Δεν πρόκειται να υπερασπιστούμε τον γνωστό αρθρογράφο και το δικαίωμά του να γράφει ότι αυτός πιστεύει. Άλλωστε διαθέτει το μεγάλο χάρισμα και την χρυσή πέννα να το αναλάβει μόνος του. Εδώ θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη να πιστεύει και να λέει πως είναι Αριστερός. Και να θέλει ταυτόχρονα να συμμετέχει και σε μία προσπάθεια. Κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στις ημέρες μας και απαιτεί να διαθέτεις κότσια.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός που έχει το ανάστημα να αποκλείσει κάποιον άλλο από αυτήν την διαδικασία συμμετοχής και δημοκρατικής προσφοράς; Ποιος έχει το ‘αριστερόμετρο’ εκείνο που τον νομιμοποιεί να χαρακτηρίσει συλλήβδην, τους παλαιούς για παράδειγμα ΠΑΣΟΚ-ους, ότι δεν δικαιούνται να εισέλθουν στα άγια των αγίων;

Η επίθεση στον αρθρογράφο κρύβει και σκοπιμότητα. Εκφράζει δημόσια την υπαρκτή δυσαρέσκειά των ‘53’ προκειμένου να ανακοπεί αυτό το ρεύμα συμμετοχής στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο. Παρενοχλεί αυτή την αυθόρμητη κινηματική διεργασία στην λαϊκή βάση, επειδή αλλοιώνει κάπως τους συσχετισμούς δυνάμεων και εκπροσώπησης μέσα στο κόμμα. Και φαίνεται πως σε ένα βαθμό το έχουν πετύχει. Κρίμα.

Συμπερασματικά θα προτείναμε στους ‘53’ να αφήσουν αυτούς τους ανθρώπους να εισέλθουν και να διευρύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την όποια περηφάνεια αυτοί διαθέτουν μέσα τους, ως Αριστεροί. Αν χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ένα πιο ψιλό κόσκινο είναι άλλης διάστασης θέμα, λύνεται. Ας αναλάβουν επίσης πρωτοβουλίες και ας βγουν στο Λαό να εξηγήσουν ποια Κυβέρνηση μας κυβερνάει,  ποια είναι η σύγχρονη Αριστερά και οι σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Και ας διευκολύνουν τον Αλέξη Τσίπρα να υπηρετήσει αποτελεσματική την εθνική αποστολή που ο κόσμος του 32% και βάλε, του έχει αναθέσει. Διότι τελευταία τον έχουν κουράσει πολύ. Και αυτό δυστυχώς φαίνεται. Ξέρεις τι είναι να έχεις γκρίνια μέσα στο σπίτι σου;