«Προφητικές» διαπιστώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου με αφορμή την επέμβαση της Ρωσίας στο Ντονμπάς

Δείχνει, εμμέσως αλλά σαφώς, το δρόμο σε Ελλάδα και Κύπρο να απαντήσουν, προκειμένου να συμφωνήσουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να γίνει το ίδιο και με την Τουρκία.

Ως ΠτΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθε φορά που αναφερόταν στο Κυπριακό, πέρ’ από τις προϋποθέσεις επίλυσής του κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, επισήμαινε πάντα και τούτο: Όσο η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέχονται, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Τουρκία να κατέχει πάνω από το ένα τρίτο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτός των άλλων «στρώνουν το δρόμο» για τη δημιουργία ενός εξαιρετικά επικίνδυνου διεθνούς προηγούμενου.

Δηλαδή βάζουν και άλλους «στον πειρασμό», επικαλούμενοι τα συμφέροντά τους και κυρίως τα συμφέροντα υπηκόων τους, να εισβάλουν σε άλλο κράτος και να συντηρούν εκεί στρατεύματα κατοχής. Και τότε τι θα πουν ΗΠΑ και ΕΕ; Ότι ανέχονται μεν την Τουρκία αλλά δεν ανέχονται άλλους να κάνουν το ίδιο, επιβάλλοντας κυρώσεις;

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν δεν νομιμοποιούνται, απολύτως, Ελλάδα και Κύπρος να εξαρτήσουν, ιδίως εντός ΕΕ, την απόφασή τους για τέτοιες κυρώσεις και από την αντίστοιχη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, όταν μάλιστα αυτή κατέχει μέρος κράτους-μέλους της ΕΕ;

Να θυμηθούμε ότι η πρώτη φορά που το είχε υπονοήσει ευθέως αυτό ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν όταν ως ΠτΔ, στις 19 Ιανουαρίου 2017, είχε μιλήσει στην Κύπρο, μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, στο Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε πει, κατά λέξη (η παραπομπή από το βιβλίο του «Μελέτες για τα Εθνικά Θέματα και το Κυπριακό Ζήτημα», 2022, σε.215): «Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επιβάλλεται και εκ του ότι οιαδήποτε διαφορετική εκδοχή αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Διεθνούς Κοινότητας, κυρίως δε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και, αφετέρου, θα οδηγούσε στην διαμόρφωση ενός εξαιρετικά αρνητικού προηγουμένου για την Διεθνή Κοινότητα. Πολύ δε περισσότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως ως προς την πληρότητα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.»

Με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία και την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στο Ντονμπάς για να «προστατέψει» τον ρωσικό πληθυσμό – όπως το είχε κάνει και το 2008 στη Γεωργία με την Αμπχαζία και την Οσετία – ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαιώνεται. Ταυτοχρόνως όμως δείχνει, εμμέσως αλλά σαφώς, το δρόμο σε Ελλάδα και Κύπρο ν’ απαντήσουν, προκειμένου να συμφωνήσουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να γίνει το ίδιο και με την Τουρκία.

Άλλωστε πάντα ο Προκόπης Παυλόπουλος έλεγε και λέει ότι το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν μπορεί να έχουν δύο ταχύτητες και να εφαρμόζονται α λα καρτ. Διότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει την αποδυνάμωσή τους και την απαξίωσή τους στην πράξη.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR