Πρόεδρε, σύνθημα ουάου!  (μονόπρακτο)

Του Μάνου Στεφανίδη

Σαν να τους βλέπω. Τα αστέρια της διαφημιστικής εταιρείας που έχει αναλάβει επικοινωνιακά  την Ν.Δ συσκέπτονται για το σύνθημα – κλειδί που θα οδηγήσει το κόμμα σταθερά και νικηφόρα  από τώρα ως τις εκλογές. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η φίρμα ως εκ τούτου έχει πληρωθεί ηγεμονικά.

“Τί ψάχνουμε” γράφει εξέκιουτιβ στο ταμπλώ με κόκκινο μαρκαδόρο.
“Κάτι άμεσο, εύκολο να απομνημονευθεί, κάτι αισιόδοξο”, απαντάει μια ξανθιά με οκτάποντο και εφαρμοστό παντελόνι σαν τις παρουσιάστριες του Σκάι. “Εξάλλου τί άλλο είναι σήμερα η πολιτική παρά συνθήματα;” ολοκλήρωσε απόλυτα ικανοποιημένη από τον εαυτό της.

“Έλληνες, πάλι εμπρός”, λέει τότε ένας με λυμένη γραβάτα και ξυρισμένο κρανίο όπως του Μπογδάνου. “Καλό!” πετάγεται ένας χίπστερ με μούσι και τιράντες. Ο εξέκιουτιβ συνοφρυώνεται. “Μαλάκες, ούτε  η Χρυσή Αυγή …” τούς αποπαίρνει. “Θέλω κάτι μαστ, απολιτίκ, νιούτραλ, έθνικ. Ζητάω πολλά;”

“Ζητάς το απολυτίκιο του Αγίου Φέρχοβστατ” πετάχτηκε ο χίπστερ. Τότε μια κοκκινομάλλα -βαμμένη- με ταγιέρ γκρι και φουλάρι φούξια έσπασε την αμήχανη σιωπή. “ΈΛΛΗΝΕΣ, ΑΞΊΖΟΥΜΕ ΚΑΛΎΤΕΡΑ” είπε με ελαφρώς όξινη προφορά.

“Αυτό είναι!” ενθουσιάστηκε ο εξέκιουτιβ και χτύπησε με το χέρι του την ντιζάιν οβάλ τράπεζα συσκέψεων.

“Πως φαίνονται όσες έχουν σπουδάσει στο Σίτι!” σχολιάζει ο Μπογδάνος  με ζήλια. “Μια στιγμή” πετάχτηκε τότε ένας χοντρούλης με χρυσά γυαλάκια και υπογένειο σαν του Ξυδάκη.

“Το ρήμα αξίζω συντάσσεται με αντικείμενο κι όχι επίρρημα. Ίσως να λέγαμε: Έλληνες αξίζουμε τα καλύτερα”. Ο εξέκιουτιβ έριξε στον … Μπαμπινιώτη μια θανατερή ματιά. “Μια ακόμη λέξη, μια τέταρτη, είναι καταστροφή για την επικοινωνία. Όλα τα μεγάλα μηνύματα έχουν τρεις. Π.χ Arbeit macht Frei. Εξάλλου ποιός μιλάει σωστά ελληνικά στην Ελλάδα; Πάει και τελείωσε…Τόχουμε! Τηλεφωνήστε αμέσως στον Κικίλια. Ή στην Τζένη!”

– Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα  –

“Πρόεδρε, τάξε μου! Έχω το σύνθημα της νίκης. Είναι στρογγυλό, κολακεύει τον χρήστη χωρίς να τον προβλήματα ζει, λαϊκιστικό αλλά όχι προκλητικό. Θα αρέσει και του Άδωνι”. Συλλαβίζει ο εκπρόσωπος κοιτώντας το εισηγητικό υπόμνημα της διαφημιστικής εταιρείας.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και αυτήν την ιστορία θα την ζήσουμε συν Θεώ όλοι, τω καιρώ τω δέοντι. Έλληνες, αεί ανελλήνιστοι.

 Στην φωτογραφία συμβολικά ο ελληνομνήμων Μποστ, πάντα επίκαιρος, μαζί με τον Σιληνό, τον Μίκη, τον Κακογιάννη και τον Βασίλη Φωτόπουλο.