Πώς η “ανάπτυξη” θα φέρει φτώχεια και λιτότητα: Ο Κυριάκος κερνάει, αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Του Νίκου Λακόπουλου

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η κυβέρνηση δεν είναι πολύ συμπαθής στους νέους, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα για τη νεολαία και να που το freedom pass για τους νέους, αλλά μόνο όσους εμβολιαστούν, πανηγυρίζεται από τα κανάλια ως μέτρο αποτελεσματικό -εκμαυλισμού κατά μία έκφραση όσων θυμούνται τι έλεγε ο σημερινός Πρωθυπουργός για τα “χαρτζηλίκια” του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά: η αφελής κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να πει “τσιμπήστε το” -μια έκφραση που θεωρείται προσβλητική για τους νέους -έως εξευτελιστική. Η κυβέρνηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα και μάλλον επιχειρεί να εξαγοράσει την ψήφο των νέων μάλλον φτηνά.

Προφανώς σε μια χώρα που το έλλειμμα φτάνει το 20% του ΑΕΠ σε ένα υπερχρεωμένο κράτος και η κυβέρνηση μοιράζει λεφτά αγοράζοντας δημοφιλία δεν «αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, αλλά το παλιό ατομικό ρουσφέτι γίνεται πιο οργανωμένα, μαζικά και μάλλον χυδαία.

Η κυβέρνηση με όρους διαφήμισης και επικοινωνίας, αντί για πολιτική αγοράζει ψήφους -με ξένα λεφτά. Κάθε φορά που η δημοφιλία αυτή πέφτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με ένα πουγκί στο χέρι -απορώντας κι ο ίδιος με τον εαυτό του. Είναι η πρώτη φορά -όπως είπε πρόσφατα- που μια κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι πιο large από μια κεντροαριστερή.

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

Προφανώς ο Μητσοτάκης έχει ξεχάσει τι έλεγε παλιά ως νεοφιλελεύθερος και η μέθη της δημοφιλίας τον οδηγεί σε παρεκτροπές που έχουν όμως ένα όριο. Το 2023 η Ελλάδα επιστρέφει στα πλεονάσματα και η λιτότητα είναι αναπόφευκτη. Κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό -μάλλον μετά τις εκλογές στις οποίες παραπέμπουν τα 150 ευρώ και οι επιστρεπτέες προκαταβολές -που πρέπει να …επιστραφούν.

Όταν εμφανίσθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Μωυσής με την υπόσχεση για ανάπτυξη 4% για όποιον θυμάται και “καλές δουλειές για όλους” δεν υπήρχε κάποια γείωση στο όραμα που στηριζόταν στην άποψη που είχε για τον εαυτό του πως είναι ο καλύτερος.

Τώρα παρουσιάζει και πάλι το όραμα της ανάπτυξης που ωστόσο θα “ισοφαρίσει” μετά το 2026 και ίσως γι΄αυτό παρουσιάζει ως έργα του -έργα που θα γίνουν από μια επόμενη κυβέρνηση -που δεν ξέρουμε αν θα είναι η δική του.

Εγκαινιάζοντας έργα που θα γίνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προδίδει την αγωνία του για τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί η απάτη: η κυβέρνηση, όποτε συμβεί αυτό θα παραδώσει μια χώρα φτωχότερη, με ανεργία -η οποία ως θαύμα μέσα στην πανδημία και τα λοκντάουν δεν αυξάνεται- χρέη και λουκέτα.

Αύξηση του ΑΕΠ με λιτότητα

Ωστόσο ο ίδιος λέει ότι θα έχει επιστρέψει στην μεσαία τάξη όσα “της “πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ”, θα έχει μειώσει τους φόρους και θα έχει πετύχει αύξηση των επενδύσεων, ένα ψηφιακό μέλλον με “πράσινη” ανάπτυξη.

Τα νούμερα λένε πως το ΑΕΠ μειώθηκε 10% στην πρόσφατη ύφεση και θα αυξηθεί 4% το 2021 ενώ η εκτίναξη του χρέους παραπέμπει σε νέα περίοδο λιτότητας.

Ωστόσο υπάρχει μια μέθοδος ακόμα και η όποια ανάπτυξη να συνδυαστεί με την φτώχεια -όπου οι αριθμοί θα ευημερούν και οι άνθρωποι θα δυστυχούν -όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα πολλά χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε σε μεγάλες επιχειρήσεις που θα πλουτίσουν, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με λιγότερα και χωρίς απεργίες και διαδηλώσεις -που βλάπτουν, μαζί με την αύξηση μισθών, την ανάπτυξη.

Φέτος θα είναι μία χρονιά που “θα σας πάρουμε λιγότερα”» είπε πρόσφατα ο Θ. Σκυλακάκης -που μπορεί και να σημαίνει θα τα πάρουμε τα επόμενα χρόνια- αφού κάπως πρέπει να πληρωθεί ο λογαριασμός.