Κυριάκος Μητσοτάκης: Φίλτρα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Παρά τον αέρα που του δίνει ο εκλογικός θρίαμβος ο -απερχόμενος ακόμη- Πρωθυπουργός, δεν έχει το θάρρος μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης με τον Τσίπρα, ούτε καν τώρα που τον έχει από κάτω.

Η αυτογνωσία στην πολιτική ποτέ δεν βλάπτει. Δεν είναι ανάγκη να το εννοείς, αρκείς να ξέρεις τα όριά σου – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παρουσία σου στον δημόσιο χώρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ξέρει. Αν όχι ο ίδιος, το επιτελείο που διαμορφώνει τους όρους αυτής της παρουσίας.

Γι’ αυτό ποτέ δεν τον άφησε στα μαρμαρένια αλώνια, χωρίς προστασία.

Απαγγέλει κείμενα που έχουν δουλευτεί προηγουμένως από ειδικούς. Δεν μετέχει σε συνεντεύξεις αν δεν γνωρίζει τις ερωτήσεις, ώστε να προετοιμάζει τις απαντήσεις.

Δεν θα έπαιρνε ποτέ μέρος σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση με έναν αντίπαλό του – πόσο μάλλον με τον Τσίπρα.

Εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, η δικαιολογία που του βρήκαν ήταν ότι αρκεί η συμμετοχή όλων των κομμάτων στην παρωδία debate που είδαμε. Δεν υπάρχει λόγος και για τετ α τετ με τον Τσίπρα.

Κατανοητό και σοφό. Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ. Για δεύτερη φορά: ούτε το 2019 τον έστειλαν σε προσωπική πολιτική αναμέτρηση με τον βασικό αντίπαλό του στην τηλεόραση.

Για να μην δείξει φόβο στην ιδέα να βρεθεί σ’ ένα στούντιο μόνος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε ότι θα αναμετρηθεί μαζί του «ένας με έναν» στις νέες εκλογές.

Με το θηριώδες ποσοστό που πήρε ήδη και τη συντριβή του Τσίπρα στην κάλπη, θα περίμενε κανείς ότι θα έβγαινε στο ξέφωτο – έχοντας πλέον του αέρα του επιβεβαιωμένου ισχυρού της λαϊκής ετυμηγορίας.

Αμ δε. Οι ειδήμονες της επικοινωνίας που τον υποστηρίζουν, γνωρίζουν -ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες- το ρίσκο του debate με τον Τσίπρα.

Ότι έχασε τις εκλογές, δεν τον καθιστά λιγότερο χαρισματικό απέναντι στον Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό το πρώτο που έκανε όταν εμφανίσθηκε μετεκλογικά στην τηλεόραση, ήταν να το αποκλείσει.

Αν το επιχείρημά την πρώτη φορά ήταν -«Έχουμε κάνει πολλά debates στη Βουλή»- ήταν για γέλια, τώρα είναι για κλάματα:

-Δεν υπάρχει λόγος, γιατί είναι γνωστό ποιος θα βγει πρώτος.

Άπαιχτος Μητσοτάκης! Γι’ αυτό οργανώνεται μια τέτοια τηλεοπτική «συνάντηση»; Και από αυτό αποκλειστικά κρίνεται ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος;

Αν είναι έτσι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται τόση προεκλογική φασαρία ανάμεσα στα κόμματα, ή τουλάχιστον σε όσα διεκδικούν την κυβέρνηση.

Θα αρκούσε μια τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών τους.

Ας μην κάνουν μερικοί πως δεν καταλαβαίνουν. Παρά τον αέρα που του δίνει ο εκλογικός θρίαμβος ο -απερχόμενος ακόμη- Πρωθυπουργός, δεν έχει το θάρρος μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης με τον Τσίπρα, ούτε καν τώρα που τον έχει από κάτω.

Στην πραγματικότητα δεν το επιτρέπουν όσοι τον σκηνοθετούν. Το είδος του πολιτικού που έχει διαμορφωθεί με τις συνταγές του πολιτικού μάρκετινγκ, δεν λειτουργεί χωρίς φίλτρα…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR