Πώς ο Κύρτσος ξεσκέπασε ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και η διαγραφή του το έκανε χειρότερο: τώρα πια είναι βέβαιο πως “ο Μητσοτάκης θα ηττηθεί στις εκλογές”

Του Νίκου Λακόπουλου

Από την πρώτη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχημ΄άτισε κυβέρνηση ήταν σαφές πως δεν είναι κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο αναπάντεχος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είχε ΄ήδη εκφράσει την άποψη πως το κόμμα του ήταν ένα “γερασμένο κόμμα της παρακμής” -που υποτίθεται ότι ανανέωσε και δημιούργησε ένα κόμμα που εκτείνεται από την δεξιά ως το “προοδευτικό κέντρο”.

Ήταν μια πατέντα προσωπική του Κυριάκου Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση με πρώην στελέχη του ακροδεξιού ΛΑΟΣ στην πρώτη γραμμή και στελέχη από το Κινάλ ή το Ποτάμι -που είχαν ως κοινό το ότι ορκίζονται όχι στη Ν΄έα Δημοκρατία και την Δεξιά αλλά στο πρόσωπο του “μεταρρυθμιστή” που είχε σαν όραμα την “Φωτεινή Ελλάδα”.

Η πρώτη περίοδος της κυβέρνησης, όταν ο νέος Πρωθυπουργός “κατέλαβε” την ΕΡΤ, την ΕΥΠ και το Aθηνα¨ϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έδειξε πως ο Μητσοτάκης δεν ήρθε για μια παρένθεση, αλλά για να μείνει χτίζοντας ένα προσωπικό καθεστώς. Το πρώτο θύμα ήταν η δημοκρατία-μέσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση.

Με μια σειρά νομοσχέδια για τον συνδικαλισμό, τις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τα πανεπιστήμια, όπου για όλα τα προβλήματα ο Μητσοτάκης καλούσε την αστυνομία έδειξε πως πρόκειται για ένα αυταρχικό καθεστώς -που πρώτα εξασφάλισε τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Ο Μητσοτ΄άκης “κουκουλώνει” το σκάνδαλο Novartis

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσαν την “ανάταξη” της οικονομίας με την “εξυγίανσή” της -τον θάνατο των επιχειρήσεων ζόμπι -που ¨”απομυζούσαν¨” πόρους- και την δημιουργία μιας νέας τάξης με κονδύλια που θα έγραφαν πάνω “Κυριάκος Μητσοτάκης”.

Ώσπου κάποιοι -σαν τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου- παρατήρησαν πως το “οικονομικό θαύμα” του Μητσοτάκη -να σκορπά δηλαδή δισεκατομμύρια που δανείζεται ή βρήκε έτοιμα από τον ΣΥΡΙΖΑ- αντί για την “ανάπτυξη” οδηγεί σε νέα ελληνική κρίση.

‘Ενώ είχε υποσχεθεί διαφάνεια και κάθαρση έχει γεμίσει την εξουσία με έμπιστους αμφίβολης ποιότητας και προθέσεων και «κουκουλώνει» το σκάνδαλο Novartis” θα πει ο Γιώργος Κύρτσος που δεν άλλαξε στρατόπεδο, αλλά αντίθετα υπερασπίζεται τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας και έχει στόχο του προσωπικά τον Μητσοτάκη.

«Τον Μητσοτάκη τον βοήθησα να βγει αρχηγός, τον κουβάλησα στην πλάτη μου στον α΄ γύρο, έβαλα την υπογραφούλα μου όταν έψαχνε υπογραφές” θα πει στο Ιdiseis.gr. «Δεν είμαι υποχρεωμένος να προσαρμοστώ σε αυτή τη νοοτροπία του αφεντικού Μητσοτάκη που όλοι θα προσκυνάμε”.

O ευρωβουλευτής μάλιστα πρότεινε να εγκαταλείψει ο πρωθυπουργός τη θέση του, γιατί “αυτά που κάνει δεν έχουν σχέση με την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό”. Αν συνεχίσει ο Μητσοτάκης στην ίδια γραμμή η ΝΔ θα ηττηθεί στις εκλογές».

Ο Γιώργος Κύρτσος δεν διαγράφηκε γιατί δυσφημεί την χώρα στο εξωτερικό -όπως ανέφερε ο γραμματέας που ανέλαβε να ανακοινώσει την διαγραφή, αλλά γιατί αποκάλυψε την αλαζονεία του Μητσοτάκη -που δεν τόλμησε ο ίδιος να του ανακοινώσει μια απόφαση που δεν πέρασε από κανένα όργανο του κόμματος.

Ο Όρμπαν δεν έχει κάνει τέτοιες ακρότητες”

Ο πρώην υποστηρικτής του Μητσοτάκη που αποκάλυψε πως η κυβέρνηση καθοδηγείται από τρεις ανθρώπους του μιλά για “οικονομικές ανοησίες” και για αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα: πανδημία, οικονομία, ενεργειακό, σκάνδαλο Novartis.

Η “δυσφήμιση” της χώρας είναι η καταγγελία πως “ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να στραφεί κατά της Novartis μέσω του ελληνικού Δημοσίου και να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Έχουμε φτάσει σε τέτοια κατάπτωση ώστε η Novartis πληρώνει πρόστιμα στις αμερικανικές Αρχές για όσα έκανε στην Ελλάδα και κυβέρνηση και Δημόσιο αδιαφορούν”.

“Οι διώξεις δημοσιογράφων με την κατηγορία της «συμμορίας» και δικαστικής λειτουργού είναι εντελώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Ο Όρμπαν τον οποίο επικαλούνται πολλοί για αμφισβήτηση του κράτους Δικαίου δεν έχει κάνει τέτοιες ακρότητες”.

Ο χειρισμός της υπόθεσης από τον Μητσοτάκη -ο οποίος παλιότερα τον είχε πάρει τηλέφωνο για να σταματήσει να μιλά- δείχνει την πολιτική του αδυναμία -κατά την έκφραση του Γ. Κύρτσου.

“Πρώτον έχει δημιουργήσει μία υπερεξουσία στο Μαξίμου που είναι αποκομμένη από την κοινωνία και «πνίγει» την κυβέρνηση.

Δεύτερον, έχει φτιάξει μια κυβέρνηση σιδηρόδρομο, γύρω στα 60 άτομα με τους περισσότερους υπουργούς να μετράνε λίγο ή καθόλου”.

Τόση τεκμηριωμένη κριτική δεν έχει κάνει η αντιπολίτευση. Ο Γ. Κύρτσος εκφράζει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας που αντιστέκεται στην απόπειρα για την δημιουργία ενός προσωπικού καθεστώτος -όπου μια πολιτική οικογένεια και πέντε-έξι ολιγάρχες θα ελέγχουν μια χώρα που ο Μητσοτάκης μετατρέπει σε μπανανία.

Μια χώρα χωρίς ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, με ελεγχόμενη δικαιοσύνη -που στέλνει στο εδώλιο δικαστές και δημοσιογράφους -όπως προαναγγέλουν κυβερνητικά στελέχη, ελεγχόμενα συνδικάτα και το δημόσιο ταμείο στην υπηρεσία του καθεστώτος για τον εκμαυλισμό των ψηφοφόρων.

Θα μπορούσε να είναι και ένα πείραμα για το πώς σε ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς μπορεί να λειτουργήσει η τεχνοκρατία του απολυταρχισμού -΄όπου όποιος διαφωνεί διαγράφεται -με προσωπικές αποφάσεις του μονάρχη- και όποιος γράφει εναντίον του οδηγείται στην “ανεξάρτητη” δικαιοσ΄ύνη.

Φαίνεται πως αυτό που ενόχλησε τον Μητσοτάκη περισσότερο είναι πως ο Γιώργος Κύρτσος για την ελευθερία τύπου, την λειτουργία του κόμματος και της κυβέρνησης και το σκάνδαλο Νοβάρτις είπε την αλ΄ήθεια που τώρα μαθαίνουν οι Ευρωπαίοι από τα χείλη ενός ευρωβουλευτή της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας:

Όχι μόνο το σκάνδαλο κουκουλούθηκε, αλλά η εισαγγελέας που έκανε τη δουλειά της όχι μόνο δικάζεται, αλλά κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης -έχει πάρει και την απόφαση: “Η Τουλουπάκη πρέπει να πάει στη φυλακή”.

Προφανώς η παρέα που κυβερνά ξεπέρασε τα όρια, αφού εξόργισε ένα μέρος της ‘Νέας Δημοκρατίας” που εκφράζει ο Γιώργος Κύρτσος. Το ποιος θα πάει φυλακή είναι ένα ζητούμενο για το άμεσο μέλλον, αλλά είναι βέβαιο πως ο ευρωβουλευτής θα μείνει στην πολιτική σκηνή, ενώ ο Μητσοτάκης -αφού υπέταξε κόμμα και κυβέρνηση- θα πρέπει να φροντίσει -όπως του ζητά ο Γ. Κύρτσος- να εγκαταλείψει τη θέση του, γιατί “αυτά που κάνει δεν έχουν σχέση με την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό”.

Και μάλλον αυτό που ενόχλησε πιο πολύ δεν είναι το “ότι ο Μητσοτάκης κουκούλωσε το σκάνδαλο”, αλλά το “αν συνεχίσει ο Μητσοτάκης στην ίδια γραμμή η ΝΔ θα ηττηθεί στις εκλογές».