Handmade village Montanema! Οι τέλειες διακοπές στο βουνό.

Γράφει η Καλυψώ

Κατάλυμα που να σέβεται το φυσικό περιβάλλον, άνετοι και φιλόξενοι χώροι με τζάκι και παράθυρα με θέα, οικοδεσπότες που φροντίζουν για την ευχαρίστησή σου, φαγητό υγιεινό και παραδοσιακό, άμεση πρόσβαση  στη φύση με ασφάλεια.

Ε, λοιπόν όλα αυτά και ακόμα περισσότερα βρήκαμε στο Handmade village Montanema!

Είχαμε πάνω από 20 χρόνια να πάμε στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και παρόλη την παρακμή της περιοχής, που ακολούθησε την άνθηση της δεκαετίας του 2000, αφήνοντας πίσω μας την Κερασιά κι ανηφορίζοντας στην καρδιά των Αγράφων, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν επί της γης παράδεισο!

Ο δημιουργός του, Χρήστος Αθανασιάδης, εντυπωσιακός αλλά καθόλου συμβατικός και συνηθισμένος μας είπε:  « η κύρια αποστολή μας είναι η επιστροφή στα βασικά».  Τα βασικά όμως εδώ συνοδεύονται με μια υψηλή αισθητική, ομορφιά, ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Πέτρα και ξύλο παντού. Στα σπίτια, τις σκεπές, στα μονοπάτια και τους φραχτες.

Οι χώροι είναι εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα σε ψηλά στάνταρ ποιότητας. Παράλληλα σε προκαλούν να μην καταναλώνεις άσκοπα.  Ο οικοδεσπότης μας και η ομάδα του προτρέπουν:  «Ζήσε αργά, σε πλήρη αρμονία με τη φύση και με όλες σου τις αισθήσεις».

Είχαμε ζητήσει ένα από τα πιο μικρά σπιτια, μια φωλιά όπως τα αποκαλούν.

Άνετος χώρος με όμορφα vintage έπιπλα, μπάνιο εξαιρετικό με σαπούνια χειροποίητα, καθαρές πετσέτες και μπουρνούζια, κουζινίτσα με όλα τα απαραίτητα, τζάκι ενεργειακό με άφθονα ξύλα ….

Μας εντυπωσίασε επίσης ο φωτισμός και η βεράντα μας που δεν μπορέσαμε δυστυχώς να χαρούμε λόγω του κρύου.

Ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια υπάρχουν ρυάκια που προσφέρουν μια σκέτη απόλαυση με το κελάρυσμά τους!

Το μεγάλο σαλόνι /lounge βγαλμένο από μια άλλη εποχή  έχει ένα πολύ ιδιαίτερο μπαρ. Το μπαρ των βοτάνων με μια συλλογή από τουλάχιστον 20 διαφορετικά βότανα της περιοχής, τα οποία συλλέγονται κατά καιρούς, αποξηραίνονται σε φυσικές συνθήκες και είναι διαθέσιμα ως ροφήματα για όποιον θέλει να δοκιμάσει. Συστήνω ανεπιφύλακτα την Ανθέα και τη κουφοξυλιά!

Το φαγητό είναι μέρος της εμπειρίας που προσφέρει και το «farm to table» είναι στην αυθεντική του μορφή: δηλαδή χρησιμοποιούν μόνο προϊόντα της εποχής και όσο γίνεται περισσότερα δικής τους παραγωγής που δεν έχουν φυτοφάρμακα αλλά και ούτε διανύουν χιλιόμετρα για να φτάσουν εκεί. Εντοπιότητα και εποχικότητα είναι βασική αρχή για το Montanema.

Απολαύσαμε το βούτυρο που φτιάχνουν  στο «μποτινέλο» μόνοι τους, μια ιδιαίτερα πετυχημένη μαρμελάδα πορτοκάλι, ζυμωτό ψωμί και πίτες παραδοσιακές για πρωίνό. Τραχανά, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και το ποντιακό περέκ  με κασέρι για βραδινό. Αγροτική κουζίνα βασισμένη σε αυθεντικές συνταγές.

Ο χώρος γύρω από το χωριό, από τους καταρράκτες μέχρι τα λιβάδια, παρόλο που υπέστη κατολισθήσεις με  τις μεγάλες πλημμύρες, είναι πανέμορφος. Περπατήσαμε χορταστικά και επιστρέφοντας παίξαμε με τα νεογέννητα κατσικάκια της φάρμας. Χαϊδέψαμε τα άλογα και τους δύο ποιμενικούς σκύλους που τα φυλάνε. Όλα ήμερα και ήρεμα …..

Τέλος, πέρα από την έμφαση στην εντοπιότητα και το μαγείρεμα σε ξυλόφουρνο, υπάρχουν και άλλες δράσεις που ακολουθούνται στο Montanema από σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον. Για θερμότητα, χρησιμοποιούν μόνο πελίτ ενώ το προσάναμμα για το τζάκι είναι χειροποίητο με ανακυκλώσιμα υλικά. Τα περισσεύματα από την κουζίνα χρησιμοποιούνται  για το τάισμα των ζώων της φάρμας κι ό,τι περισσεύει, κομποστοποιείται.

Είναι πραγματικά ένα μέρος εξαιρετικό για να πας και να ξαναπάς!