Σήμερα το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα που τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος τους ονομάζουμε ‘κουκουλοφόρους’, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μια ομόφωνη σχεδόν τάση για να τιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι και να προστατευθούν με ειδική νομοθεσία γιατί χάρη σε αυτούς έχουμε μάθει την αλήθεια για πολύ μεγάλα σκάνδαλα φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής, όπως τα Panama Papers, τα LuxLeaks, τα Paradise Papers ή της Νovartis. Οι άνθρωποι αυτοί διακινδυνεύουν όχι μόνο την καριέρα τους, αλλά συχνά και την ζωή τους, για να αποκαλύψουν την αλήθεια προς όφελος της κοινωνίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News247.

 «Προσπάθησα να συγκροτήσω μια κριτική επιτροπή χωρίς κομματική χροιά, γιατί το βραβείο Ζαχάρωφ που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει γίνει αντικείμενο πολιτικών παζαριών και παρεμβάσεων σε τρίτες χώρες. Η κριτική επιτροπή αυτή επεδίωξα να είναι τελείως ανεξάρτητη, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που έχουν διακριθεί για την δράση τους αυτή», συμπλήρωσε ο Στ. Κούλογλου.

Οι πέντε επικρατέστεροι νικητές του βραβείου, όπως ψήφισε η κριτική επιτροπή είναι:

-ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των Wikileaks, που εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο καθώς διαφορετικά θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας φυλάκισης ή ακόμη και θανάτου.
-η Μαρία Εφίμοβα, που ήταν η βασική πηγή της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια στο όνομα της οποίας δίνεται το βραβείο. Η Εφίμοβα παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της.
-ο Ραφαέλ Αλέ, που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο LuxLeaks, δηλαδή ότι το Λουξεμβούργο αποτελεί φορολογικό παράδεισο εις βάρος των υπόλοιπων κρατών-μελών της ευρωζώνης. Διώκεται μέχρι σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου τον κατηγορούν ότι διέρρευσε κρατικά και εταιρικά μυστικά.
-δυο αστυνομικοί από την ΠΓΔΜ που αποκάλυψαν το μεγάλο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι παρακολουθούσε τους πάντες, ακόμη και τον σημερινό πρωθυπουργό τον Ζάεφ.
– ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ που δολοφονήθηκε επειδή ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην χώρα του.

 Το βραβείο θα απονεμηθεί σήμερα στο Στρασβούργο στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά. Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου που θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά.