Σγουρός προς Πατούλη: Κατήφορος χωρίς τέλος για την Περιφέρεια Αττικής

– Αποχώρησε η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα του 2020

– Το έτος ανακύκλωσης 2020, έγινε …. έτος απολύμανσης! (5.000.000 ευρώ)

Την αποχώρηση της παράταξής μας, «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση της διοίκησης Πατούλη να μετατρέψει την ειδική απολογιστική συνεδρίαση για τα πεπραγμένα του έτους 2020 σε μονόλογο προκειμένου να αποφύγει την κριτική.

Σύμφωνα με το άρθρο 185 του Καλλικράτη (ν. 3852/2010) κάθε χρόνο σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη Διοίκηση της Περιφέρειας. Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης συνεδρίασης έχει την έννοια της δημόσιας λογοδοσίας, αλλά και της διεξαγωγής δημοκρατικού διαλόγου για τα πεπραγμένα της διοίκησης.

Ωστόσο η διοίκηση Πατούλη επέλεξε για μια ακόμη φορά, να καταργήσει ετσιθελικά κάθε δυνατότητα διαλόγου αποφασίζοντας να τοποθετηθούν κατά τη συνεδρίαση μετά τον Περιφερειάρχη, οι δεκαέξι (16) χωρικοί και θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, 10 εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του και οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας. Στο τέλος και αφού, θα είχαν προηγηθεί όλες οι τοποθετήσεις-μονόλογοι των στελεχών του και οι παρατηρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας θα μπορούσαν  να τοποθετηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων!

Παράλληλα η Διοίκηση της Περιφέρειας απέρριψε την πρόταση του πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού να εναλλάσσονται οι επικεφαλής των παρατάξεων με τους Αντιπεριφερειάρχες, ώστε να επιτευχθεί στοιχειωδώς ο διάλογος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σε δήλωσή του ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι «Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής διολισθαίνει καθημερινά σε ολοένα και πιο αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και πρακτικές. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές που ουδέποτε υπήρξαν στο παρελθόν.

Σχετικά με τον «απολογισμό – μονόλογο», ο Γ. Σγουρός τονίζει ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19 αφού περιορίστηκε σε δράσεις για το θεαθήναι ενώ σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να κάνει προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων και καταστρατηγώντας ακόμη και τις ειδικές διαδικασίες που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει πλέον χάσει τελείως τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα αφού όλα τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν κολλήσει (Φαληρικός Όρμος, ΚΕΛ  Κρωπίας, κ.α.), κανένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει, ενώ κυριαρχούν οι αλόγιστες και αδικαιολόγητες δαπάνες σε εκδηλώσεις με live streaming, εκθέσεις και δημόσιες σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας ο Γ. Σγουρός προειδοποιεί και πάλι ότι δημιουργείται αδιέξοδο από τις υπερδεσμεύσεις πόρων που σε λίγα χρόνια θα οδηγήσουν την Περιφέρεια Αττικής σε στάση πληρωμών.

Ως προς τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι μόνο δεν έχει παρουσιαστεί ο νέος σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) αλλά η ανακύκλωση έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Το έτος ανακύκλωσης έχει γίνει …. έτος απολύμανσης, με 5 εκ. € να έχουν δαπανηθεί με απευθείας αναθέσεις για απολυμάνσεις από τον ΕΔΣΝΑ.  

Εάν η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν αλλάξει ρότα και προτεραιότητες, εάν δεν κοιτάξει τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα, η θητεία της θα περάσει χωρίς η Αττική να έχει κάνει το παραμικρό βήμα για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Αττικής».