Σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών

Του Χρόνη Πολυχρονίου

Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη σκόπιμα διακινεί σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών. Είναι και τα δύο, ομολογία και πιστοποιητικό αποτυχίας. Πρώτον σε ότι αφορά στο ‘επιτελικό’ κράτος, αφού η Κυβέρνηση δεν έχει βρει μέχρι τώρα τον βηματισμό της, κατά την ποιο ήπια αξιολόγηση. Και δεύτερο για την αμφιβολία, την αμφισβήτηση, την αναξιοπιστία και την αναποτελεσματικότητα  που αντιμετωπίζει η μέχρι σήμερα συνολική πολιτικής της, στα μάτια του κόσμου. Για να μην πέσει μάλιστα τελείως το ηθικό, η Κυβέρνηση επιστρατεύει ανεπίκαιρες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν, τάχα, την μεγάλη υπεροχή της σε σχέση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Είναι γνωστό πλέον και φανερό σε όλους, πως σε κανένα Υπουργείο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τα πάει τόσο καλά ώστε να μπορεί να επικαλεσθεί στοιχειώδες έργο. Αντίθετα, εσωτερικές έριδες και πασιφανείς ανικανότητες στην εσωτερική λειτουργία της, την καθιστούν συχνά εκτεθειμένη και επικίνδυνη πλέον στα μάτια της κοινής γνώμης. Όχι μόνο στα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Ακόμη και στα θέματα που αναγόρευσε ο Πρωθυπουργός σε πρωτεύοντα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια των πολιτών και το δόγμα ΄νόμος και τάξη΄, η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, σε σημείο να κινδυνεύει αυτά ακριβώς να γίνουν ο τάφος της.

Ο ανασχηματισμός, όποτε αυτός και αν συμβεί, είναι το πρώτο ορατό σκαλοπάτι αποδοχής της Κυβερνητικής αποτυχίας. Τον αναμένουμε. Το Μαξίμου όμως διακινεί και ένα δεύτερο φοβικό σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το οποίο μάλιστα σε δεύτερο χρόνο ο Πρωθυπουργός ΄σπεύδει΄ να διαψεύσει.

Το σενάριο αυτό βασίζεται πρώτον στην δημοσκοπική, λέει, υπεροχή του Κυριάκου και δεύτερον στην ανάγκη προκειμένου να ‘καεί’ κατά αυτόν τον τρόπο, αυτή η επάρατος ‘Απλή Αναλογική’. Δεν χρειάζονται αυτή την περίοδο στη Χώρα πολιτικές συναινέσεις, δηλαδή απλή αναλογική, λέει το σενάριο. Αυτό που χρειάζεται είναι μία ακόμη ποιο ισχυρή Κυβέρνηση τετραετίας μεταριθμήσεων Μητσοτάκη, προκειμένου να ολοκληρώσει το θεάρεστο καθεστωτικό έργο της η ‘αγία οικογένεια’.

Δηλαδή ο Πρωθυπουργός της Χώρας σκέφτεται να επιστρέψει την ‘εντολή’ πίσω στο Λαό, προκειμένου αυτός να του την ξανά επιστρέψει ‘ενισχυμένη’ με το μπόνους των 50 εδρών και τη ΄λίστα’ για τους πιο στενούς-πιστούς συνεργάτες του. Λογαριάζει βέβαια χωρίς τον ξενοδόχο.

Στην συγκεκριμένη πολιτική φάση η Χώρα βρίσκεται, όσο ποτέ άλλοτε, κάτω από την ανάγκη διαμόρφωσης ευρείας συναίνεσης των πολιτικών της δυνάμεων, ίσως κάτω από ένα ‘μέτωπο’. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τα τύμπανα πολέμου με τους γείτονες, το μεταναστευτικό και κυρίως η οικονομία, είναι θέματα που απαιτούν εσωτερική ενότητα, συνεννόηση και ρεαλιστικές λύσεις. Όχι ξανά εκλογές και διχασμό. Εάν πάλι η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ‘αντέχει το φορτίο’, ας παραδώσει ‘ομαλά’, όπως τότε το 2009 ο Κώστας Καραμανλής. Ο σοφός Λαός άλλωστε, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανικανότητας, σπρώχνει τις δοκιμασμένες στα δύσκολα δυνάμεις της Αριστερός και της Κεντροαριστεράς, σε συνεργασία.

Κάνει λοιπόν μεγάλο λάθος ο Πρωθυπουργός εάν περιμένει πως ο Λαός θα του δώσει ξανά στο μέλλον μια παρόμοια πλειοψηφία. Είναι σε λάθος δρόμο εάν πιστεύει πως μπορεί να ξεγελάσει τους πολίτες επικαλούμενος οιαδήποτε δικαιολογία. Τα κίνητρά του είναι ταπεινά, προφανή και ιδιοτελή. Οι υπολογισμοί του θα αποτύχουν παταγωδώς. Το έργο της Κυβέρνησής του είναι ανύπαρκτο και η προσβολή που θα υποστεί η κοινή γνώμη της Χώρας, η οποία πρόσφατα τον εμπιστεύτηκε αμέριστα, αξεπέραστη. Ο ίδιος θα καταστεί ο περίγελος της ιστορίας. Θα χάσει τις επόμενες εκλογές με κάτω τα χέρια.

Ο Λαός είχε άποψη για τον Μητσοτάκη. Όπως πάντα όμως θέλει να …δοκιμάζει. Βομβαρδίστηκε και από τα ΜΜΕ. Όμως τώρα βλέπει και τα καμώματά του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τους λίγους και εκλεκτούς και ο οποίος είναι από θέση ενάντια στους πολλούς, στον Λαό. Τώρα τελευταία μάλιστα με βία και αυταρχισμό. Ο Λαός είχε και έχει άποψη και για τον Τσίπρα. Η σύγκριση μεταξύ τους είναι συντριπτική. Εν τω μεταξύ αυτή η διαφορά διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ μέρα με την ημέρα θα διογκώνεται. Έτσι ο Κυριάκος τρέχει να προλάβει, να κερδίσει χρόνο, να κλέψει την παρτίδα. Μαζί και την Πατρίδα. Τα μηνύματα που έρχονται από το Εξωτερικό, από τον χώρο της Οικονομίας και τώρα τελευταία δειλά από τα ΜΜΕ, τα οποία ουσιαστικά τον ανέδειξαν και τον κρατούν στην εξουσία, στέλνουν αρνητικά μαντάτα.

Η Κυβέρνηση κινδυνεύει με το πρώτο φύσημα του αγέρα να πέσει. Από τα μέσα και από τα έξω. Αν μάλιστα αυτή ή ίδια προκαλέσει την κοινή γνώμη με παρόμοια σενάρια αποσταθεροποίησης, τότε θα πέσει και δεν θα ξανά σηκωθεί.

Ο κυρίαρχος Λαός δεν θα συγχωρέσει ποτέ μία Κυβέρνηση που της έδωσε πλειοψηφία 158 βουλευτών, να παρουσιάζει βάσιμες αδυναμίες διακυβέρνησης, βουλιμία καθεστωτικής εξουσίας και να κάνει επιπλέον παρόμοια σχέδια αιφνιδιασμού για αυτόν, χωρίς αυτόν. Ας τολμήσει λοιπόν και θα χάσει και τα αυγά, θα χάσει και τα πασχάλια. Και τότε η αγία οικογένεια επιτέλους θα πάει οριστικά στο σπίτι της. Αρκετά. Καλή Χρονιά σε όλους.