Σε δορυφορικό κόμμα, με το όνομα «ΠΑΣΟΚ Λοβέρδου», υπολογίζει ο Μητσοτάκης

Του Γ. Λακόπουλου

Στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου πρόκειται να στηθεί στρατηγείο για την επικράτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στις  αρχαιρεσίες του Κινάλ. Αλλά κάνουν και την πλάκα τους με την ιδέα ότι μπορεί να κερδίσει και να το μετονομάσει σε ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση δεν θα αποκτήσει απλώς δορυφορικό κόμμα, αλλά θα λέγεται και ΠΑΣΟΚ και ο Κυριάκος θα πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του.

Αυτό εξηγεί γιατί ο Μητσοτάκης και οι μιντιάρχες που τον στηρίζουν ανέλαβαν σπόνσορες της υποψηφιότητας Λοβέρδου.  Για την οποία υπάρχει μια προϋπόθεση: να συνεχίσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ανέχεται την παρανομία του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Απέναντι σε ένα πολιτικό που διώκεται για δωροδοκία στο σκάνδαλο Νοβάρτις, αλλά όχι μόνο δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεσή του σε έξι μήνες,  όπως ορίζει ο νόμος, αλλά ουδείς αναλαμβάνει να δώσει εξηγήσεις.

Στο περιβάλλον Μητσοτάκη ποντάρουν πολλά στην επικράτηση Λοβέρδου, εν όψει -και των εσωκομματικών- δυσκολιών που τους περιμένουν.

Αν μπορούσαν να την εξασφαλίσουν θα ήταν χρήσιμο: θα είχαν ένα, έστω μικρό, κόμμα του χεριού τους -που θα λέγεται μάλιστα και ΠΑΣΟΚ.

 Γι’ αυτό θα κάνουν ό,τι μπορούν. Κυκλοφορεί ότι κατά τις εκτιμήσεις τους  μπορούν να στείλουν, σιωπηρά- κάπου εξήντα χιλιάδες Μητσοτακικούς στις κάλπες του Κινάλ και να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Στη Χαρ. Τρικούπη έχουν γνώση οι φύλακες.  Οι τρεις πιο μπαρουτοκαπνισμένοι σύμβουλοι της Φώφης Γεννηματά θεωρούν θέμα τιμής να μην επικρατησει ως ΠΑΣΟΚ κάποιος που δεν είχε ποτέ σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

«Είμαστε για αυτοκτονία» αν συμβεί, λένε μεταξύ τους.

Προφανώς δεν θα συμβεί. Η Φώφη έχει αδυναμίες, αλλά ο Λοβέρδος έχει αμαρτίες.

Οι εναπομείναντες στο Κινάλ οπαδοί του ΠΑΣΟΚ έχουν μνήμη και κρίση.  Και το επιτελείο της Γεννηματά ετοιμάζει σχέδια προστασίας της ψηφοφορίας από διατεταγμένους «εισοδιστές» του Μητσοτάκη που θα ντυθούν οπαδοί του Κινάλ για να ψηφίσουν Λοβέρδο.

Για παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη σημερινή επικεφαλής του Κινάλ η υποψηφιότητα Λοβέρδου έχει ηθικά κενά, για τα οποία βαρύνεται και η ίδια.

Σε σοβαρά κόμματα όταν κάποιος διώκεται ποινικά -ακόμη και όταν απλώς ερευνάται- τίθεται σε διαθεσιμότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεσή τους στη Δικαιοσύνη.

Η Γεννηματά παρασύρθηκε και δεν όρισε απλώς κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο τον Λοβέρδο, αλλά του πρόσφερε και τη κάλυψη της.

Μέχρι που πληροφορήθηκε ότι την ίδια στιγμή αυτός είχε ανοιχτή γραμμή με τον Άδωνι, τον  Πλεύση και  οσους την πόλεμου στα  ΜΜΕ,

Η αποκαθήλωσή του ήλθε αργά και αφού πρόλαβε να λανσαριστεί ως υποψήφιος αρχηγός -χωρίς να έχει διασφαλίσει καν τον αριθμό μελών που πρέπει να τον προτείνουν.

Πολλοί λένε ότι δεν είναι εύκολο για κάποιον που διαγράφηκε δυο φορές από το ΠΑΣΟΚ και στη δεύτερη ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν ήταν καθόλου κολακευτικός  απέναντί του.

Αν η υποψηφιότητα Λοβέρδου προχωρήσει θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Σημίτη που η διαπλοκή θα επιβάλει τις επιλογές της σ’ αυτό το χώρο.

Προς το παρόν το μόνο που αλλάζει στους συσχετισμούς είναι ότι, όπως έδειξαν οι θρίαμβοι της Εύας Καϊλή για  τον   Λοβέρδο και τον Μητσοτάκη ταυτόχρονα, είναι ότι αποδυναμώνεται ο αδρανής Νίκος Ανδρουλάκης.