Σιωπητήριο Μητσοτάκη για όσα συγκλονιστικά του αποδίδει ο Νίκος Αναστασιάδης

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Δεν θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Μητσοτάκη, να δώσει στη Βουλή, εξηγήσεις για τη μειοδοτική στάση που του αποδίδει ο Αναστασιάδης;

Ο διευθυντής της «Εστίας» Μανόλης Κοττάκης, μπορεί να πιστεύει ακόμη ότι «στην Αγία Λαύρα ο λαός και ο κλήρος κήρυξαν την επανάσταση για την απελευθέρωση», – περιστατικό που δεν αναγνωρίζει η σύγχρονη ιστορική έρευνα, ως πραγματικό- αλλά είναι ίσως ο καλύτερος ρεπόρτερ -και πάντως ο πιο καταρτισμένος «συναξαριστής» -στα θέματα της Συντηρητικής παράταξης.

Η κορυφαία από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του, όπως καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή, έπρεπε ήδη να έχει οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αναζήτηση τρύπας να κρυφτεί. Και την αξιωματική αντιπολίτευση να τον έχει σύρει ήδη στη Βουλή για εξηγήσεις.

Πρόκειται για μεταφορά όσων αναφέρει ο γνωστός Κύπριος εκδότης Κωστής Χατζηκωστής στο βιβλίο του «7 Προεδρικά Πορτραίτα», αποδίδοντας στον πρώην πρόεδρο τη Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη βαρύτατες καταγγελίες, εθνικού περιεχομένου, σε βάρος του -ακόμη- Έλληνα Πρωθυπουργού.

Για την ακρίβεια, ο Αναστασιάδης κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη «ότι προωθοῦσε τήν ἰδέα τῆς διακοπῆς τῶν γεωτρήσεων τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας, προκειμένου νά ἐξευμενιστοῦν οἱ Τοῦρκοι, καί ὅτι τασσόταν ὑπέρ τῆς κατασκευῆς ἀγωγοῦ ἀερίου Ἰσραήλ-Τουρκίας, ὁ ὁποῖος θά παρέκαμπτε τήν Κύπρο!».

Κατά τον Κύπριο Πρόεδρο, «ὁ Έλλην Πρωθυπουργός επιθυμούσε να θυσιάσει τα συμφέροντα τής Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να ηρεμήσει ὁ Ερντογάν και να αρχίσει κει νέου ὁ διάλογος Ἀθηνῶν-Ἀγκύρας, αδιαφορώντας για τίς περιπτώσεις».

Ο Χατζηκωστής μεταφέρει ότι ο Αναστασιάδης του επαναλάμβανε ότι επί Μητσοτάκη «Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί να μη βρίσκει μπροστά της το πρόβλημα τής Κύπρου» και ότι «η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες τής εξωτερικής της πολιτικής»-

Στις σελίδες του βιβλίου ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίζεται ως «εκτός εαυτού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τίς περίεργες ιδέες του» και τον στολίζει με…«γαλλικά».

Ο συγγραφέας αποδίδει στον τέως Πρόεδρο χαρακτηρισμούς για τον Μητσοτάκη «πού κυριολεκτικά ξευτελίζουν την πολιτική αξιότητά του στα Ἑλλαδοτουρκικά και κυρίως στο Κυπριακό»

Ο Χατζηκωστής σημειώνει μεταφέροντας τα λόγια του συνομιλητή του: «Ὁ Μητσοτάκης μοῦ ἀνέφερε ὅτι μία ἀπό τίς εἰσηγήσεις του γιά βελτίωση τῶν σχέσεων Ἑλλάδος-Τουρκίας ἦταν καί ἡ παράκαμψη τῆς Κύπρου ἀπό τήν κατασκευή τοῦ ἀγωγοῦ φυσικοῦ ἀερίου ἀπό τήν Ἀνατολική Μεσόγειο πρός τήν Εὐρώπη καί ἡ κατεύθυνσή του πρός τήν Τουρκία, καί ἀπό ἐκεῖ πρός Ἑλλάδα καί Εὐρώπη.»

Με βάση όλα αυτά Αναστασιάδης έλεγε: «Εΐναι συγκλονιστικό το πόσο έκτος πραγματικότητας κινείται ὁ Μητσοτάκης στα θέματα με την Τουρκία…».

Περισσότερο συγκλονιστικά- και απογοητευτικά- όμως είναι ότι αυτά γίνονται γνωστά στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και ο Γ. Κατρούγκαλος ως αρμόδιος τομεάρχης δεν έχουν πει λέξη.

Για τον αυτοπαρουσιαζόμενο ως ασχοληθέντα με διεθνή θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο Ν. Ανδρουλάκη και τον αρμόδιο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο είναι μάλλον πολυτέλεια, η ενασχόληση με κάτι που θίγει τόσο βαριά τον Μητσοτάκη…

Αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να δώσει αμέσως εξηγήσεις στη Βουλή; Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να κινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για να διευκρινιστούν όσα αναφέρονται- με τον πιο έγκυρο τρόπο;

Αν μη τι άλλο ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδεολογική σχέση, αξιολογώντας τις συμπεριφορές των δυο τελευταίων Ελλήνων πρωθυπουργών με τους οποίους συνεργάσθηκε, λέει:

-«Ο Μητσοτάκης «παρ’ όλο πού έχει δυνατότητες, κόμη δεν έχει αποκτήσει την πείρα τού Τσίπρα στο δεύτερο μισό τής θητείας του. Ὁ Τσίπρας στο τελευταίο διάστημα τύγχανε τού άπλυτου σεβασμού και πό τούς Αμερικανούς και πο τούς Ευρωπαίους. »

Τέλος τα ελληνικά ΜΜΕ δεν οφείλουν να ερευνήσουν τις καταγγελίες, ζητώντας λεπτομέρειες από όσους αναφέρονται στο βιβλίο;

Σημείωση: Στα εντός εισαγωγικών κείμενα, ακολουθείται η γραμματική της «Εστίας»

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR