Σκάνδαλο υποκλοπών: Η αντιπολίτευση κοιμάται καθώς φιμώνεται η ΑΔΑΕ και απειλούνται οι δημοσιογράφοι

Του Νίκου Λακόπουλου

Οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και το Predator που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ερευνητική ομάδα Reporters United μαζί με την «Εφημερίδα των Συντακτών» και ρεπορτάζ του Mega και της Καθημερινής αποτελούν μια βόμβα για την κυβέρνηση.

Τα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν στοιχεία της δικογραφίας που βασίζονται στην έρευνα της Αρχής Προστασίας ∆εδοµένων, σύμφωνα με τα οπoία sms μολυσμένα με το Predator στάλθηκαν σε 11 άτομα από το κινητό του Γρηγόρη Δημητριάδη, όταν εκείνα του ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή.

Ωστόσο δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα µηνύµατα τα έστειλε ο κ. ∆ηµητριάδης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τα µηνύµατα στάλθηκαν µέσω µιας υπηρεσίας Web και ο χρήστης παραµένει άγνωστος.

Ο κ. Δημητριάδης μάλλον δεν ενδιαφέρεται να μάθει ποιος είναι και απάντησε με εξώδικο στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ζητώντας να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο περιήλθαν στην κατοχή τους.

Οι παραλήπτες είδαν στην οθόνη τους τον αριθμό και το όνομα του κ. Δημητριάδη, αλλά υο μήνυμα προερχόταν από μια υπηρεσία αποστολής SMS μέσω διαδικτύου. Το ερώτημα των δημοσιογράφων είναι “πώς οι χειριστές του Predator γνώριζαν από ποια πρόσωπα είχε ενδεχομένως δεχτεί ευχές την προηγουμένη;”.

Η απάντηση είναι ότι αυτό μπορούσε να συμβεί “μόνο αν ο κ. Δημητριάδης βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέσω επισύνδεσης ή λογισμικού υποκλοπών, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα αυτός καταγγείλει”.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ιθύνων νους του Predator θα διέτρεχε τον κίνδυνο να στείλει ευχαριστήρια μηνύματα σε παραλήπτες που δεν είχαν στείλει ευχές στον κ. Δημητριάδη και έτσι να κινήσει υποψίες.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό αν συμμετείχε στην αποστολή των μηνυμάτων Predator ή αν είχε γνώση της. Το γραφείο του τους απάντησε: «Η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο». Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαψεύδει ότι είχε γνώση των κακόβουλων μηνυμάτων, διαπιστώνουν οι ερευνητές.

Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη / Spoovio.

Τέσσερις πράκτορες της ΕΥΠ στοχοποιήθηκαν

Τα 11 μηνύματα εστάλησαν το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 2021, από τις 20.05 έως τις 20.54 και οι παραλήπτες ήταν η Ελίνα Κυπραίου, υποδιευθύντρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ένας… ιδιοκτήτης καφέ στο Κολωνάκι όπου συχνάζουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι και ο Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής.

Ακόμα οι Σπ. Καρανικόλας, πολιτευτής ΠΑΣΟΚ – πλέον Ν.Δ- ο Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης, ο Γ. Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος της Euroxx, ο Μιχ. Καραμαλάκης, αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και ο Γιώργος Πατεράκης, επιχειρηματίας, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Αντώνης Δελατόλας, εκδότης του «Ποντικιού» και η … Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέας ΕΥΠ!

Το ενδιαφέρον είναι ότι τουλάχιστον τέσσερις πράκτορες της ΕΥΠ στοχοποιήθηκαν από το Predator. Ποιος είχε λόγο να τους παρακολουθεί και γιατί;

H κυβέρνηση ασχολείται περισσότερο με το ποιος αποκάλυψε το σκάνδαλο και όχι με την αποκάλυψή του και η πρόσφατη παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που θεωρήθηκε αναβάθμιση μπορεί να ήταν το αντίθετο:

Η κ. Αδειλίνη παρενέβη ενώ είχε προηγηθεί έγγραφη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βάσει της οποίας η ΑΔΑΕ θα προχωρούσε άμεσα σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί (ή να διαψευστεί) ο δεσμός μεταξύ της ΕΥΠ (και της κυβέρνησης) και του Predator.

Η κυβέρνηση άλλαξε τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την ημέρα που η Εισαγγελία Πρωτοδικών έστειλε στην Ανεξάρτητη Αρχή ρητή παραγγελία να ελέγξει το κατά πόσον τα 92 πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από το Predator είχαν παράλληλα παρακολουθηθεί με επισύνδεση από την ΕΥΠ.

Προσπάθεια παρεμπόδισης της ΑΔΑΕ

Η νέα πλειοψηφία της ΑΔΑΕ αποφάσισε να μην εκτελέσει την εισαγγελική παραγγελία και τελικά αντί να παραπεμθούν όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο διώκονται δύο μέλη της ΑΔΑΕ και ο Πρόεδρός της μιλά για απειλές όταν ξεσπά δημόσια:

«Είναι ώρα να πούμε αλήθειες. Η ιστορία – το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 και ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί. Η αρχή δεν ολιγώρησε δεν παρέλυσε», “Οι δυσκολίες οφείλονται σε εκείνους που δεν ήθελαν να γίνει γνωστό το πόρισμα. Στόχευαν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και την ΑΔΑΕ». 

Ο Χρήστος Ράμμος αναφέρθηκε με σαφήνεια κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου κάνοντας λόγο για «προσπάθεια παρεμπόδισης της ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους». «Ο Ντογιάκος εξέδωσε γνωμοδότηση ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα», είπε τονίζοντας ότι η αρχή «εκ του νόμου όμως έχει κάθε αρμοδιότητα για ελέγχους»- “Κανένας νόμος δεν δίνει τέτοια αρμοδιότητα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

“Μίλησα και μιλάω για ανοιχτές, δημόσιες απειλητικές αναφορές εναντίον μου από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές και υπουργούς.«Δέχτηκα υβριστικές συμπεριφορές» είπε και στάθηκε στην στην επίθεση στην ΑΔΑΕ  με την κλήση ως υπόπτων της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Παπανικολάου:

«Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να προχωρήσουν όσο γίνεται οι έρευνες για την αποκάλυψη που δηλητηριάζει το κράτος δικαίου και είναι τοξική» επισημαίνοντας ότι «για τους πρωταίτιους και τους συνεργούς που θα υπάρχουν σίγουρα, δεν έχει κανείς ακόμα ενοχληθεί, πόσο μάλλον διωχθεί».

Η αντιπολίτευση κοιμάται, αλλά η Σόφι ιν’τ Βελντ αγρυπνεί: “Καθώς νέα στοιχεία εμφανίζονται καθημερινά στην επιφάνεια, γίνονται φρενήρεις προσπάθειες να παρεμποδιστούν οι ανεξάρτητες έρευνες για το Predator Gate. Φίμωση της ΑΔΑΕ, αφαίρεση του φακέλου από αδέκαστο εισαγγελέα, απειλές δημοσιογράφων που ερευνούν το θέμα”.