Σκοπιανό: Το επετειακό καπέλωμα Γεωργιάδη στον Μητσοτάκη με επικίνδυνες θεωρίες και η αντίσταση της Ντόρας

Του Γ. Λακόπουλου

Προσοχή! Αν όσα είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης -μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού- είναι επίσημες θέσεις της ΝΔ, ζήτω που καήκαμε. Αν συμφωνεί μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και  ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Κουμουτσάκος τότε η αξιωματική αντιπολίτευση μεθοδεύει πολύ άσχημες εξελίξεις για τη χώρα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη -που έχει διαπραγματευτεί το θέμα και το ξέρει καλά- δεν συμφωνεί,  αντιστεκόμενη στο καπέλωμα. Αλλά στη σημερινή ΝΔ  δεν της πέφτει λόγος. Η γραμμή σ’ αυτό το θέμα διαμορφώνεται από τη τριάδα Σαμαρά- Γεωργιάδη -Βορίδη και επιβάλλεται στον πρόεδρο του κόμματος. Αν δεν είχε αυτή τη θηλιά στο λαιμό του κατά πάσα πιθανότητα θα έλεγε άλλα πράγματα, σαν αυτά που διαμηνύει εκτός χώρας.

Η «πλατφόρμα Γεωργιάδη» όπως  την ανέπτυξε ο ίδιος είναι ένα συνονθύλευμα άγνοιας, αποσιώπησης των πραγματικών εξελίξεων, εθνικισμού, διπλωματικής ασχετοσύνης και παλαιοκομματισμού. Χωρίς να λείπει και η διόλου αθώα προβοκάτσια προς τον Καραμανλή στον οποίο αποδίδει ότι το «έπαιξε καλά» στο Βουκουρέστι το 2008 και απέφυγε τη λύση. Μόνο που ο Καραμανλής  στον τελευταίο που θα ανέθετε να τον εκπροσωπήσει είναι ο Άδωνις.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επικαλούμενος κατά διαστήματα με διαστρεβλωτικό τρόπο ακόμη και αυτά που λέει ο Μητσοτάκης   είπε ότι η ΝΔ θα κάνει διαπραγμάτευση «από μηδενική βάση”. Και “πάντως χωρίς να συζητάει τη διπλή ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», τον οποίο η ίδια δεν θέλει -είναι άραγε ο Άδωνι ολόκληρη η ΝΔ;- και ο ΣΥΡΙΖΑ λατρεύει.

Αν δεν προσπαθεί να κοροϊδέψει τους άλλους κοροϊδεύει τον εαυτό του. Για τη διαπραγμάτευση χρειάζονται δυο. Γιατί να διαπραγματευτούν οι Σκοπιανοί  όταν αποκλείεται εκ των προτέρων η σύνθετη ονομασία, εφόσον οι ίδιοι έχουν εξασφαλίσει ήδη ότι όλοι τους αποκαλούν σκέτο Μακεδονία- και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα;

Πρέπει να είναι πολύ αδίστακτος σ’ αυτά που λέει -ή πολύ άσχετος- κάποιος για να θεωρεί ότι η Ελλάδα θα φέρει στη διαπραγμάτευση με τους όρους της τους Σκοπιανούς με όπλο το «βέτο» στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πολύ ελαφρύς στις εκτιμήσεις του: γιατί αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα. Να ξανακάνει το Σκοπιανό αντικείμενο στις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς και να σπαταλάει διπλωματικό κεφάλαιο σε αυτό το μέτωπο.

Τι δεν καταλαβαίνει ο Γεωργιάδης που κομπάζει ότι αν δεν λυθεί τώρα -δηλαδή με τη ΝΔ -το Σκοπιανό «δεν θα λυθεί ποτέ», και προτιμάει να μη λυθεί γιατί νομίζει ότι αυτό ωφελεί την Ελλάδα; Τόσο  ξέρει, τόσο λέει.

Στη διαπραγμάτευση γι’ αυτό το πρόβλημα -το οποίο κατέστησε πρόβλημα για την Ελλάδα εξ ολοκλήρου ο Σαμαράς- τόσο ο Καραμανλής το 2008 όσο και ο Τσίπρας το 20129 μπήκαν από δυσμενή θέση. Αυτοί που δεν συζητούσαν -γιατί θεωρούσαν ότι το ονοματολογικό είναι λυμένο- ήταν οι Σκοπιανοί.

Η οξυδέρκεια του Ζάεφ που εκμεταλλεύτηκε ο Τσίπρας, και οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, με πρώτη Ευρωπαϊκή Ένωση – όπως εξήγησε ο Γιουνγκερ στον Μητσοτακη-   άνοιξαν το παράθυρό που έφτασε στη συμφωνία, την οποία επικρότησε σύμπας ο πλανήτης, πλην του Μητσοτάκη και του Πούτιν.

Καταβάλλοντας μια ακόμη προσπάθεια  να μείνει έξω από την σημερινή εθνοκαπηλεία του κόμματός της η Μπακογιάννη σημειώνει διαρκώς τη διαφωνία της με όσους απορρίπτουν τη σύνθεσή ονομασία. Και θαρραλέα σημειώνει ότι «από το 2008 μέχρι σήμερα λέει τα  ίδια” -όχι όμως και η ΝΔ. Η ίδια πρότεινε το «Βόρεια Μακεδονία», το «Άνω Μακεδονία» ως γεωγραφικούς προσδιορισμούς και ήταν οι Σκοπιανοί που δεν το δεχόταν.

Η τυχοδιωκτική προσέγγιση Γεωργιάδη προσπαθεί να δικαιωθεί αναφερομένη στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και αποσιωπώντας, ή αγνοώντας ότι η συμφωνία δεν σχετίζεται με το δημοψήφισμα. Είναι ένας εσωτερικός πολιτικός χειρισμός του Ζάεφ που δεν επηρεάζει ούτε τις υποχρεώσεις της χώρας του έναντι της συμφωνίας, ούτε το περιεχόμενο της και φυσικά δεν προκαλεί καμία ακυρότητα.

Είναι σα να λέει κάποιος ότι η παράβλεψη του αποτελέσματος του δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα από τον Τσίπρα προκαλεί ακυρότητα του Μνημονίου που υπέγραψε και συνομολόγησε και η ΝΔ. Παλαβά πράγματα.

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λέει ο Γεωργιάδης, η Ελλαδα είναι καταδικασμένη να συνορεύει αιωνίως με μια χώρα που θα ονομάζεται διεθνώς και από όλους Μακεδονία. Έτσι θα την ξέρουν όλοι και έτσι θα συναλλάσσονται μαζί της. Και βεβαίως  οι εθνικιστές της και οι υποκινητές τους, θα μπορούν να καλλιεργούν ανεμπόδιστα αλυτρωτισμούς αφού δεν θα υπάρχει καμία συνθήκη με την Ελλάδα γι’ αυτά  θέματα.

Η επίκληση του βέτο θα ήταν γελοίο επιχείρημα, αν δεν ήταν επικίνδυνο, γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι το χειρότερο για μας θα είναι αυτή η χώρα να μείνει εκτός ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διάθεση των Ρώσων ή των Τούρκων. Αλλά φαίνεται ότι αυτά είναι ψηλά γράμμα για κάποιους. Που θεωρούν ότι θα λύσουν το πρόβλημα με μια κυβέρνηση εθνικιστών στα Σκόπια και μια κυβέρνηση Μητσοτάκη στο έλεος του Σαμαρά στην Αθηνά- αν αποτύχουν οι Τσίπρας- Ζάεφ. Προφανώς δεν θέλουν να λύσουν για να το καπηλεύονται…

Η κοινή λογική λέει ότι ο Μητσοτάκης, αν μη τι άλλο, είναι σε θέση να καταλαβαίνει και επιπλέον η σημερινή λύση ήταν και δική του θέση προτού υποκύψει στις πιέσεις των ακραίων και εκχωρήσει την πολιτική σε αυτόν που υπογράφει τη δημιουργία του προβλήματος -ανατρέποντας μάλιστα και τη κυβέρνηση του πατέρα του- και σε δυο πρώην βουλευτές του  εθνιστικικού ΛΑΟΣ, που αλωνίζουν σήμερα στο κόμμα των Καραμανλήδων.

Ίσως καθόλου τυχαία ο Άδωνις Γεωργιάδης παρενέβη την ημέρα της ιδρυτικής επετείου της ΝΔ για να συρρικνώσει την ιδεολογία της και να καπελώσει απροκάλυπτα τον πρόεδρό της, προβάλλοντας την προσωπική ιδεολογία του ως κομματικές θέσεις σε μάρμαρο. Και από ό,τι φαίνεται του περνάει… Το δείχνει και το νέο σήμα της ΝΔ: πλίνθοι και κέραμοι, ατάκτως ερριμένοι…