Στέφανος Κασσελάκης: Ο γιάπης που διέλυσε σε λίγες μέρες ένα αριστερό κόμμα

Του Νίκου Λακόπουλου

«Όποιος υπονομεύσει την ενότητα, δεν θα έχει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ»

Έτσι απλά ο Στέφανος Κασσελάκης κατήργησε τα κομματικά όργανα, αγνόησε το Καταστατικό και έκανε σαφές πως αυτός είναι πλέον το κόμμα.

Τα ψηφοδέλτια καταρτίζει πλέον ο ίδιος -με το επιτελείο του- και όποιος διαφωνεί δεν έχει θέση σ΄αυτά. Τελεία και Παύλα. Όσοι περιμένουν να συνεδριάσουν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή -που δεν ελέγχει ο νέος Πρόεδρος- μπορεί να περιμένουν πιο πολύ από τις δέκα μέρες που χρειάζεται να πάει να πάρει τα… ρούχα του από την Αμερική.

Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα από το Καταστατικό να καθαιρεθεί ο νέος Πρόεδρος, αλλά μάλλον θα έχει προλάβει να καθαιρέσει ο ίδιος την… Κεντρική Επιτροπή.

Ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων ότι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια, το κόμμα καθοδηγείται πλέον από τον Μπάτμαν κι όχι από το πνεύμα του Καρλ Μαρξ.

Υποτίθεται ότι τα ψηφοδέλτια καταρτίζουν τα όργανα και εγκρίνει ο Πρόεδρος αλλά μάλλον αυτά τα όργανα δεν έχουν πια κανένα ρόλο αφού ο Πρόεδρος τα έχει καταργήσει με μια δήλωση:

«Όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr.

Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς. Θα στείλουμε φόρμα ενδιαφέροντος στα μέλη μας τις επόμενες μέρες. Θα λογοδοτώ πάντα σε εσάς αδιαμεσολάβητα».

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και οι βουλευτές θα πρέπει να ξαναγραφούν στο κόμμα -ή καλύτερα στο νέο κόμμα αφού πλέον το άρθρο 39 του ισχύοντος Καταστατικού έχει καταργηθεί με προεδρικό διάταγμα -ή καλύτερα μια ανάρτηση στο Τουίτερ.

Τι προέβλεπε αυτό το άρθρο:

«Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές».

Με την ομιλία του στον ΣΕΒ ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα ιδεολογική διακήρυξη μαζί με το νέο μοντέλο λειτουργίας ενός κόμματος, κατήργησε την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, πέταξε τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου και υπαγόρευσε στο επόμενο τις νέες θέσεις του κόμματος.

Η βασική θέση του είναι πως οι βιομήχανοι είναι το υποκείμενο της οικονομικής ανάπτυξης -για σοσιαλισμό πλέον δεν μιλάμε- και υπάρχει » αναγκαιότητα θεσμικής παρότρυνσης της συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης».

Ο νέος Πρόεδρος μιλά ως μάνατζερ που θα διοικεί το κόμμα με μια ομάδα εργασίας που θα επιλέξει ο ίδιος με στόχο «το άνοιγμα ιδιωτικών εταιρειών στον εργαζόμενο που θα αποτελέσει μια «μεγάλη κοινωνική τομή».

«Προφανώς είναι και good business, διότι ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται πιο στενά με την επιτυχία της επιχείρησης και θα καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια με σκοπό το συνολικό όφελος».

Πρόκειται για μια αντίληψη που δεν είναι καν σοσιαλδημοκρατική και τοποθετεί το κόμμα πιο δεξιά και από τη Νέα Δημοκρατία και κάνει τον Μητσοτάκη να μοιάζει αριστερός.

Η βασική πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη που διαλύει το κόμμα μαζί με τα όργανά του είναι ωστόσο ο ρόλος που επιφυλάσσει για τον εαυτό του ο νέος ιδιοκτήτης του κόμματος που πιστεύει ότι δεν πήρε κόμμα, αλλά… μαγαζί:

«Σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα στελεχώσω την ομάδα μου με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία, που έχουν ενσυναίσθηση και καθαρά χέρια, και που θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στον τόπο τους».

Προφανώς μιλά για μια μελλοντική κυβέρνηση που θεωρεί ομάδα του που θα στελεχώσει ο ίδιος προσωπικά σα να πρόκειται για διοικητικό συμβούλιο επιχείρησης με στόχο να επιτρέψει -χωρίς καν φορολογία- στους βιομηχάνους να φέρουν την «ανάπτυξη».

Τι μένει ως αριστερό στο πρόγραμμα Κασσελάκη; H «παρότρυνση της συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης».

Mπορεί ο Μπάτμαν να είναι τελικά αριστερός, όπως λέει ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος όχι. Είναι ένας γιάπης που κατάφερε σε λίγες μέρες να διαλύσει ένα αριστερό κόμμα.