Στηρίζει ή προβοκάρει τον Κυριάκο ο Γεωργιάδης;

Του Γ. Λακόπουλου

“Ο  Άδωνις Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ, αλλά δεν εκφράζει τη ΝΔ και ό,τι λέει για την αξιολόγηση είναι προσωπικές απόψεις” .

Όταν αυτό το λέει ένας βουλευτής της ΝΔ είναι σα να λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δυο επιλογές: ή θα αποδοκιμάσει τον βουλευτή του ή θα αλλάξει αντιπρόεδρο. Αν δεν εκφράζει το κόμμα και τον ίδιο, τότε τι αντιπρόεδρος είναι;

Με ευθύ τρόπο ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος ανάδειξε το καυτό εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ αυτή την περίοδο. Ο αντιπρόεδρος της έχει αυτονομηθεί!  Βγάζει  καθημερινά τη δική του γραμμή, με το δικό του ύφος- που δεν είναι και ό,τι καλύτερο στο δημόσιο βίο- και τη δική του ιεράρχηση.

Ωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επιλογές ρητορικής και προτεραιοτήτων που δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία που προσπαθεί να επιδείξει για να πετύχει το στόχο της.

Πολλοί διακρίνουν ότι αυτός ο στόχος είναι διαφορετικός για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Για την ακρίβεια δεν προσπαθεί να διευκολύνει τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά για να  …γίνει κάποια στιγμή o ίδιος πρόεδρος του κόμματος.

Από αυτή την άποψη πολύ συχνά οι παρεμβάσεις του λειτουργούν προβοκατόρικα για τον Κυριάκο.

Ας πάρουμε το τελευταίο παράδειγμα. Ο Γεωργιάδης, επικεφαλής μιας ομάδας βουλευτών της ΝΔ, κατέθεσε ερώτηση με την οποία  ζητάει από τους υπουργούς Ν. Παππά και  Ευκλ. Τσακαλώτο πληροφορίες για τον εκδότη της εφημερίδας Documentο,   Καλογρίτσα.

Αυτή η ερώτηση μόνο αθώα δεν είναι. Αντίθετα αν την μελετήσει κανείς θα διαπιστώσει ότι με διαστροφικό τρόπο στρέφεται κατά του Μητσοτάκη.

Π.χ.  σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρεται – στα ξεκούδουνα- η … κουμπαριά του πατρός Καλογρίτσα με τον υπουργού Χρ. Σπίρτζη.  Αυτή η αναφορά όμως  προεξοφλεί και την απάντηση των δυο υπουργών: ο Χρ. Καλογρίτσας δεν είναι  μόνο κουμπάρος του Σπίρτζη, είναι και κουμπάρος –ακόμη περισσότερο: και συνέταιρος-  του Τάκη Θε0δωρικάκου, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιος θίγεται από αυτή την αναφορά; Προφανώς όχι ο Τσίπρας. Σίγουρα όμως θίγεται ο Κυριάκος που έτσι κι αλλιώς δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκονται διαρκώς στην επικαιρότητα τα θέματα που αναδεικνύει η εφημερίδα του Κ. Βαξεβάνη.

Ο αντιπρόεδρός  του όμως φροντίζει γι’ αυτό και το κείμενο των ερωτήσεων του  αντικειμενικά περιέχει πάσες προς την κυβέρνηση. Παλιά κόλπα.

Δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο η προσωπική λειτουργία Γεωργιάδη εκθέτει τον Μητσοτάκη, που αναγκάστηκε κάποιες φορές να πάρει αποστάσεις, αλλά σε άλλες περιπτώσεις απλώς υπέκυψε στο μοιραίο: πήρε το δρόμο που του είχε χαράξει  ο Άδωνις.

Ένα παράδειγμα. Όταν ξεκίνησε η κινητοποίηση  -παρωδία  των  «Παραιτηθείτε» η ΝΔ κράτησε αποστάσεις.  Ξαφνικά ο Γεωργιάδης σχεδόν τέθηκε επικεφαλής της  κινητοποίησης. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία ο Μητσοτάκης τάχθηκε και αυτός  με το μέρος τους.

Για να μην μιλήσουμε για τις διορθώσεις που αναγκάστηκε να κάνει η ΝΔ για τις περί των κομμουνιστών απόψεις του  αντιπροέδρου.

Έτσι κι αλλιώς το στυλ Γεωργιάδη έρχεται σε προφανή αντίθεση με το στυλ Μητσοτάκη και βέβαια είναι η μέρα με τη νύχτα σε ό,τι αφορά τον έτερο αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, που δουλεύει μεθοδικά και η μαχητική παρουσία του αποπνέει  ευπρέπεια και πολιτική ουσία. Ο Άδωνις ενίοτε κάνει τον «τρελό του χωριού».

Ωστόσο αυτό περιέχει τη σκοπιμότητά του. Στην ουσία «πάει καροτσάκι» το Κυριάκο εκεί που θέλει και πρακτικά τον ακυρώνει.

Εδώ υπάρχει έναν θέμα. Δεδομένου ότι ήταν υποψήφιος πρόεδρος, αν η κομματική βάση της ΝΔ ήθελε να λειτουργεί  όπως της επιβάλει σήμερα ο  Γεωργιάδης θα εξέλεγε αυτόν πρόεδρο.

Η εκλογή Μητσοτάκη είχε και τη έννοια της εντολής να ξεφύγει η ΝΔ από τα παλαιά δεξιά πρότυπα της μετεμφυλιακής εποχής που συντηρούσε ο Σαμαράς.  Ο αντιπρόεδρος όμως όχι μόνο δεν απομακρύνει το κόμμα από αυτό το μοντέλο, αλλά το επισημοποιεί με τον πιο θορυβώδη τρόπο.

Σε πολλές περιπτώσεις  δεν ξεχωρίζει αν είναι αντιπρόεδρος ενός ευρωπαϊκού κεντροδεξιού κόμματος, ή αν παραμένει πουλέν του Καρατζαφέρη.

Από αυτή την άποψη ο Γιώργος Βλάχος προσφέρει υπηρεσία στον πρόεδρο της ΝΔ. Του δίνει την ευκαιρία να  αποκαταστήσει όσα ο ίδιος διακήρυξε ότι θα εκφράζει  με την εκλογή του. Προτού αρχίσει να τον πνίγει η θεωρία: «Θα τους ρίξει μόνος του ο Άδωνις».