Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από 3,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα οφείλεται στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες επιταχύνθηκαν στο 3,9% από 3,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ επιτάχυνση στο 2,1% από 1,7% σημείωσαν και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1%, λιγότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο (-2,8%), ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 4,8% έναντι αύξησης 5,8% τον Φεβρουάριο, αλλά η αποκλιμάκωση αυτή δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει την επιτάχυνση στις τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.

Παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ο ρυθμός αύξησής τους είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη, όπου μειώθηκε στο 2,7% από 3,9% τον Φεβρουάριο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης καταγράφονται ποσοστά πληθωρισμού πολύ χαμηλότερα από εκείνα της Ελλάδας, με τις μεγάλες οικονομίες (Γερμανία και Γαλλία στο 2,3% και 2,4%, αντίστοιχα) να παρουσιάζουν μεγάλη αποκλιμάκωση τιμών, κοντά στο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή στο 2%.