Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι παλιοί μας φίλοι για πάντα φύγαν

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Νοέμβριο του 2015 έως σήμερα κυμαίνεται στα ίδια χαμηλά ποσοστά στις μετρήσεις. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπήρξε (ή δεν πρόλαβε να γίνει) κρατικό πελατειακό κόμμα και δεν ωφελείται από το χαρακτηριστικό της κομματικής στράτευσης των σχηματισμών της μεταπολίτευσης.

Του Νίκου Γαλάτη

Πέρασαν οχτώ χρόνια από τότε. Ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα παλλόμενο συνέδριο εξελέγη με 70% -έναντι του Φώτη Κουβέλη πρόεδρος του ΣΥΝ. “ Η ανησυχία είναι έκδηλη” έγραφε η Ελευθεροτυπία. Το πολιτικό σύστημα -τα παλιά κόμματα- έτριζαν- κι ο νέος Πρόεδρος- Mαντάμ Μέρκελ Go Home!- θάσκιζε το μνημόνιο. Θα το καταργούσε με ένα άρθρο και θάκανε τι αγορές να χορεύουν πεντοζάλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πιο δημοφιλής αρχηγός -με 53%- ξεπερνώντας τον Καραμανλή- με 41%- και τον Γιωργάκη Παπανδρέου -με 29%. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές -με 42%- και πάλι και το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε στο 38%. Ο ΣΥΝ πανηγύριζε για το …5%. ‘Είμαστε ακόμα στην αρχή” έλεγε ο υπερπρόεδρος Αλέκος Αλαβάνος καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν …18%.

1077639_20161013185533__mg_27901476377701_-7 1077640_20161013185533__mg_27901476377701_-6 1077641_20161013185533__mg_27901476377701_-5
Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε νέους να στελεχώσουν το κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα υποδέχονταν τον Αλέξη- με μπουφάν- καθώς ακούγονταν αντάρτικα και λατινοαμερικάνικα ή ροκ, ο Αλέξης Μπανιάς, ο Μανώλης Γλέζος, ο Ρούντι Ρινάλντι, ο Αντώνης Νταβανέλος από τις περίφημες συνιστώσες που περιλάμβαναν τροτσκιστές, οικολοόγους, μαοϊκούς
πρώην στελέχη του ΚΚΕ ή του κόμματος του Τσοβόλα. σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και κομμουνιστές ή ανένταχτους.

Τώρα, στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα- ο Αλέξης Τσίπρας. κυρίαρχος πρόεδρος-αρχηγός δεν θα δει ανάμεσα στους συνέδρους την Αριστερή Πλατφόρμα που έφυγε με τον Λαφαζάνη- παίρνοντας μαζί την μισή Κεντρική Επιτροπή.Ούτε τον Μανώλη Γλέζο και τους ‘Ενεργούς Πολίτες”, τον Ρινάλντι, τον Γιάννη Μηλιό, την Ζωή Κωνσταντοπούλου ή την Σοφία Σακοράφα -που είχε σαρώσει -με τον Γλέζο πρώτο- σε σταυρούς. Ούτε τον Τάσο Κορωνάκη, τον Γραμματέα, τον Γαβριήλ Σακκελαρίδη- υποψήφιο δήμαρχο ή τον “κολλητό” του Ανδρέα Καρίτζη που τον συνόδευε -με το σκουλαρίκι.

Βέβαια, σε πενήντα σελίδες οι ‘Θέσεις” του συνεδρίου διεκτραγωδούν πως οι τάσεις είναι πρόβλημα- όπως κι οι Συνιστώσες με την ξεχωριστή δομή- που είχαν ήδη καταργηθεί στο πρώτο συνέδριο του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Που όσο ανέβαζε τα ποσοστά του, έχανε σε μέλη -με αποτέλεσμα οργανώσεις βάσεις να διαλυθούν ή να μην έχουν απαρτία για να στείλουν συνέδρους! Η Κεντρική Επιτροπή δεν συνεκλήθη ποτέ.Ίσως είχε πλειοψηφία η Αριστερή Πλατφόρμα και οι επικριτές του μνημόνιου. Ο Πρόεδρος πήγε σε -νικηφόρες εκλογές- και πρόσωπα όπως ο Μπόλαρης, η Τζάκρη και ο Σπίρτζης που με άλλους ‘Πασοκογενείς” στελέχωσαν τα κενά του υπουργικού συμβουλίου. Για πολλούς το συνέδριο είναι μία ακόμα δεξίωση- όπως το πάρτυ στο Προεδρικό Μέγαρο- που οργανώνει το Γραφείο του Προέδρου. Ένα συνέδριο δημοσίων υπαλλήλων, κρατικών συμβούλων και χειροκροτητών.
Η νέα αντιπολίτευση είναι η κίνηση των 53- που όμως είναι στην κυβέρνηση- με άτυπο ηγέτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το συνέδριο θα καταγράψει συσχετισμούς με άλλες προσωποπαγείς ομάδες, την δύναμη του Παππά, του Σκουρλέτη ή του Παπαδημούλη- καθώς και την θέση στο κόμμα των Πασοκογενών.

Το εκλογικό μέτρο ήταν ένας σύνεδρος ανά δέκα μέλη αλλά σε πολλές οργανώσεις δεν υπήρχαν πια τόσα μέλη ή δεν συνεδρίασαν καθόλου. Η αγγελία- ζητούνται μέλη- έλα και συ- δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα κόμμα -που σχημάτισε με 35% κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ- αλλά οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν πια στο 15%- των πολιτών, όχι των ψηφοφόρων. Το κόμμα του 3% αν κατέβαινε χωρίς τον άστρο του Αλέξη Τσίπρα- θα έμενε όπως και η Λαϊκή Ενότητα- εκτός Βουλής.

Αν και έχασε το ένα τρίτο των μελών του αναπλήρωσε με νέες εγγραφές- εννιακόσιες ήταν ηλεκτρονικές- την βάση του ώστε να φτάσει και πάλι τα 30.000 μέλη. Ωστόσο η οργή της “βάσης” ή η εσωκομματική πάλη επιφυλάσσουν εκπλήξεις στον Αλέξη Τσίπρα και τις κομματικές ελίτ. Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μόλις που κατάφερε να εκλεγεί σύνεδρος – στη τελευταία θέση. Ο Δουζίνας και ο Μαντάς, όπως κι άλλοι βουλευτές δεν εξελέγησαν όπως και ο περιλάλητος σύμβουλος -και θαυμαστής της Μενεγάκη- Καρανίκας, ο εκλεκτός του πρωθυπουργού.

Με το ερωτηματολόγιο -των 48 ερωτήσεων- που διακωμωδήθηκε στο Διαδίκτυο- το συνέδριο μοιάζει να είναι έρευνα κοινής γνώμης. Οι Θέσεις απαντούν στο ερώτημα πως μπορεί να κυβερνά η Αριστερά- πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη- και στο θέμα ‘Τι είναι ο σοσιαλισμός;”. H απάντηση είναι Υγεία, Σεξ και Αθλητισμός! Με αυτά ασχολείται το προσυνεδριακό κείμενο της κυβερνώσας Αριστεράς που όπως λέει η εκπρόσωπος τύπου Ράνια Σβίγγου είναι ένα συνέδριο- που αναζητά την ταυτότητα του κόμματος.1077647_17187988

“Εμείς δεν συγκροτούμαστε σε ένα συνέδριο απλώς για να εκλέξουμε αρχηγό, ούτε είναι διάφοροι δελφίνοι, βαρόνοι και όπως αλλιώς τους ονομάζουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έρχονται να μοιράσουν τις καρέκλες και την εξουσία. Κάνουμε ένα συνέδριο ταυτότητας, ένα συνέδριο στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Με ποιο τρόπο και το κόμμα –με βάση το δικό του ρόλο- αλλά και η κυβέρνηση από κοινού θα εκπονήσουν ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, για τα επόμενα χρόνια, το οποίο δεν θα λαμβάνει απλώς υπόψη του τη συμφωνία, αλλά έρχεται πέρα από αυτήν να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών με αριστερό προσανατολισμό και σε αριστερή κατεύθυνση”.


%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-1Το ένα αιτούμενο αυτού του συνεδρίου -παραγόντων και αιτούντων μια θέση στο δημόσιο- είναι ο διαχωρισμός κράτους- κόμματος. Η ποσόστωση του 25% δεν επιτρέπει παρά μόνο σε λιγότερους από σαράντα βουλευτές να εκλεγούν στην εξής έτσι κι αλλιώς συμβουλευτική -ή διακοσμητική- Κεντρική Επιτροπή. 
Το δεύτερο αιτούμενο είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης- αφού έπεται άμεσος ανασχηματισμός και μάλιστα “δομικός”- όπως είπε η εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη.

 Εδώ συγκρούονται η προεδρική τάση της «Ενωτικής Κίνησης» υπό τους Νίκο Παππά- Πάνο Σκουρλέτη με την «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Ρένα Δούρου και Κώστας Ζαχαριάδης) και την Κίνηση των 53 -που καθοδηγείται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η αντιπαράθεση θα εκφραστεί στο πρόσωπο του νέου γραμματέα του κόμματος, αλλά κυρίως στο αν αυτό θα είναι ένα πρόσωπο με πολιτική αυτοδυναμία ή απλώς γÁÈÇÍÁ - 2ï ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)ια την ….γραμματειακή υποστήριξη της κυβέρνησης.

Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτό το συνέδριο δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις- εκτός αν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις. Πέρα από την επικύρωση της κυβερνητικής πολιτικής με επιφυλάξεις ή διακηρύξεις όπως αυτή της Κίνησης των 53 -“καλύτερα να πέσουμε ηρωϊκά, παρά να …συμβιβαστούμε”– το συνέδριο θα κρίνει την σοσιαλ-δημοκρατικοποίηση του κόμματος, αλλά και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η Γερουσία των Δραγασάκη- Βούτση- Φλαμπουράρη δεν …κινδυνεύει αφού έχουν θεσμικούς ρόλους- πέρα από το συνέδριο. Οι Παππάς- Σκουρλέτης- Φίλης μετράνε τις δυνάμεις τους. Και πέρα από τις ισορροπίες- που θα εκφραστούν στο πρόσωπο του νέου γραμματέα, πλην νέων μελών- ζητούνται και νέοι υπουργοί -άφθαρτοι, ατσαλάκωτοι και ελπιδοφόροι. Ή μάλλον αναπτυξιοφόροι.

Φυσικά η τύχη υπουργών όπως ο Θοδωρής Δρίτσας έχει κριθεί ήδη, όπως και ο ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής. Το ανώτερο όργανο του κόμματος παρά τω Προέδρω -που εν προκειμένω δεν επιζητά την έγκριση του 70%- που ήταν άλλωστε συντριπτικό. Είναι ήδη -με την έγκριση όλου του συνεδρίου- αυτο-κράτορας -με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Και το συνέδριο -όπως λέει ένας στίχος του Σαββόπουλου- αφού οι “παλιοί μας φίλοι για πάντα φύγαν” θα θέσει το ερώτημα- που περιγράφει ένας άλλος στίχος του:

“Ποιος στα αλήθεια είμαι εγώ, και που πάω;”