Συρία: Η επιδρομή έγινε – Ο Άσαντ πάει στο γραφείο του σα να είναι μια συνηθισμένη μέρα

Του Νίκου Γαλάτη

Tελικά η επιδρομή έγινε, αλλά ήταν περιορισμένη -με την συριακή αεροάμυνα να υποστηρίζει ότι αναχαίτισε τους εβδομήντα από τους εκατό- και τρεις- πυραύλους. Οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις. “Η κατάσταση στη Δαμασκό και τις άλλες πόλεις της Συρίας είναι τώρα ήρεμη”  δήλωσε ακόμη ο Ρώσος στρατηγός. “Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις.

 Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι συνολικά τρία επιστημονικά ερευνητικά κέντρα έχουν πληγεί, δύο στην Δαμασκό και ένα στην Χομς, παράλληλα με τις στρατιωτικές βάσεις στη Δαμασκό. Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων. «Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Τα πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ξεκάθαρα πως το συριακό καθεστώς, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος» ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η Τουρκία θεωρεί επίσης πως τα δυτικά πλήγματα αποτελούν «αρμόζουσα απάντηση»:

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου».

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη Μόσχα- που φαίνεται να έχει κρύψει τον Άσαντ σε βάση της, λίγο πριν την επίθεση. Η Ρωσία ψύχραιμα ανακοίνωσε σήμερα πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  “για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους»” -ενώ τονίζει πως Ρώσοι στρατιωτικοί βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας». Το Ισραήλ δικαιολογεί τα πλήγματα, όσο η Τεχεράνη προειδοποιεί για «περιφερειακές συνέπειες» κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί σε αυτοσυγκράτηση.

Ο Μπασάρ Αλ Ασάντ

 bbasrslllassnt6Ο Μπασάρ αλ Ασάντ ανέλαβε την εξουσία  το 2.000- και επανεξελέγη το 2014 με το ύποπτο ποσοστό του …97%.  Θα προσπαθήσει να εκσυγχρονίσει  τη χώρα, μείωσε την φορολογία, ίδρυσε χρηματιστήριο κι έφερε το Ίντερνετ, αλλά ενώ χορήγησε αμνηστία όταν η «Άνοιξη της Δαμασκού» απαγόρευσε τώρα το You Tube, το Facebook και την Αραβική Βικιπαίδεια. Τον Απρίλιο του 2008, άρχισε να συζητά με το Ισραήλ μια συνθήκη ειρήνης για ένα χρόνο, με μεσολαβητή την Τουρκία. Μια διαδήλωση στην Νταράα πνίγεται με νεκρούς στο αίμα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε την άρση του στρατιωτικού νόμου και τη νομιμοποίηση των πολιτικών κομμάτων- ύστερα από 48 χρόνια-, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν. Το «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο»  ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη – όχι  τυχαία- στις 2 Οκτωβρίου 2011.

Μόνο ένας τρελός θα το έκανε αυτό.  Έκανα ό,τι καλύτερο για την προστασία του λαού, οπότε δεν νιώθω ένοχος. Λυπάσαι για τις ζωές που χάθηκαν. Αλλά δεν νιώθεις ένοχος όταν δεν σκοτώνεις ανθρώπους» θα πει στα μέσα Ιανουαρίου του 2012. Χορήγησε γενική αμνηστία, αλλά αρνείται να κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι στρατιώτες που αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον αμάχων εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα κατηγορηθεί για βασανιστήρια, απαγωγές, εκτελέσεις αμάχων και στρατιωτών. Ο πόλεμος παίρνει άλλη τροπή όταν οι Τζιχαντιστές κατακτούν την Βόρεια Συρία. Η πόλη Χομς δεν υπάρχει πια. Η ΕΕ παρέχει όπλα στους αντικαθεστωτικούς. Η Ρωσία  ενισχύει τις δυνάμεις του Ασάντ.  Εκατομμύρια άνθρωποι ξεκινούν το ταξίδι της προσφυγιάς.

 

Πώς άρχισαν όλα αυτά; Ο αμερικανός συγγραφέας, Robert F. Kennedy. θα γράψει πως  ξεκίνησε από τις μυστικές υπηρεσίες και της Δύσης για τα συμφέροντα εταιρειών πετρελαίου. πανέμορφη χώρα με τις ωραίες πόλεις είναι πια ερείπια. Πτώματα, συντρίμια, αίμα. Μέσα σε πέντε χρόνια, η Χομς, – με ενάμισυ εκατομμύριο πληθυσμό, πατρίδα του  Ιάμβλιχου- είναι πια ένα «βουνό» από συντρίμμια.

Η Δαμασκός είναι ερείπια, αλλά ο Ασάντ, μετά την επιδρομή φοράει το κοστούμι του και πάει στο γραφείο του με τον χαρτοφύλακά του -σα να είναι μια συνηθισμένη μέρα.  Με ένα tweet η συριακή προεδρία, στέλνει το βίντεο σε όλο τον κόσμο που δείχνει τον Σύρο πρόεδρο να μπαίνει στο γραφείο του σα να είναι μία συνηθισμένη ημέρα. Στις πρώτες εικόνες βλέπουμε Σύρους να έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Umayyad της Δαμασκού να προσπαθούν να εμψυχώσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις με παραδοσιακά τραγούδια και τοπικούς χορούς.

Η οικονομία της Συρίας έχει συρρικνωθεί. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν πλέον υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το συριακό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν έχει συρρικνωθεί κατά 40% . Η ζημιά από τον πόλεμο υπολογίζονται 226 δισεκ.. Πάνω από τους τρεις στους τέσσερις Σύρους που είναι σε θέση να εργαστούν —δηλαδή περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι— δεν δουλεύουν.

Η μετωπική σύγκρουση έχει αποφευχθεί κι όλα δείχνουν πως αρχίζουν νέες διαπραγματεύσεις -με τον Τραμπ να αποκαλεί τον Άσαντ “τέρας”- στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρόταση της Ρωσίας. Μένουν οι “περιφερειακές συνέπειες” για τις οποίες μιλάει το Ιράν και η βεβαιότητα πως η ειρήνη αργεί πολύ και μάλλον δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα.