Σόφι ιν’τ Βελντ: “Στα Τέμπη βλέπουμε πώς η διαφθορά σκοτώνει”

Η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA και ευρωβουλεύτρια του Renew Europe, Σόφι ιν’τ Βελντ προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία την Τετάρτη επί της αξιολόγησης του Κοινοβουλίου για την έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2023. 

Το σχέδιο έκθεσης (που είχε προηγουμένως εγκριθεί από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών) σκιαγραφεί ανησυχητική εικόνα σχετικά με τις ευρωπαϊκές αξίες. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να απαιτήσουν την αντιμετώπιση συστημικών ζητημάτων, που υποδηλώνουν διάβρωση των ευρωπαϊκών αξιών σε διάφορα κράτη – μέλη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η εισηγήτρια της PEGA, Sophie in’t Veld: “Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα παρουσιάζει δυσκολίες σε πολλούς τομείς, εντός και εκτός ΕΕ. Τα κόμματα των άκρων συνεχώς ενισχύουν τις δυνάμεις τους και απέναντι σε αυτό χρειαζόμαστε ένα θαρραλέο Κράτος Δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Ο κόσμος δυστυχώς θεωρεί πως το κράτος δικαίου είναι κάτι το απόμακρο”, ενώ αναφέρθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη, ως παράδειγμα. “Ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στην Ελλάδα βλέπουμε πώς η διαφθορά μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους. Συνήθως απλοί άνθρωποι πληρώνουν το τίμημα”, είπε.

“‘Η κοινοβουλευτική έρευνα βιάστηκε να κλείσει τον φάκελο αντί να βρει την αλήθεια. Αν υπήρχε το κατάλληλο σύστημα ασφαλείας, δεν θα γινόταν το δυστύχημα. “Το γιατί δεν υπήρχε, έχει να κάνει με λόγους διαφθοράς και υπεξαίρεσης, πράγματα που ερευνούνταν πριν το δυστύχημα. Δεν υπήρχαν οι δέουσες υποδομές ασφαλείας. Η διαφθορά σκοτώνει. Είναι σημαντικό να απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη”.

“Η καταπολέμηση του κράτους διαφθοράς είναι ένα μεγάλο κομμάτι του κράτους δικαίου και αυτό εξετάζουμε στην έκθεσή μας. Ανησυχούμε για την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Πολωνία όπου μπορεί να εξελέγη νέα κυβέρνηση όμως η ζημιά που έχει προηγηθεί είναι δύσκολο να διορθωθεί. Υπάρχουν κι άλλα κράτη με προβλήματα δικαιοσύνης, αστυνομικής βίας, πολυφωνίας ΜΜΕ“.

 “Οι Έλληνες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν καταχρηστικές αγωγές, για την περίπτωση της Ελλάδας, της Ιταλίας και κάποιων άλλων χωρών, θα πρέπει να δούμε τι γίνεται. Αυτές οι χώρες δεν απασχολούν τόσο για το φαινόμενο SLAPP γιατί οι αρχηγοί τους δεν είναι ταραξίες όταν έρχονται στην Ευρώπη”. 

“Ένα μεγάλο πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη στην Ευρώπη είναι πως η Επιτροπή αφήνει την πλήρη ευθύνη για τη συμμόρφωση στις εθνικές κυβερνήσεις κάτι που είναι λάθος. Αν οι εθνικές αρχές σιγά σιγά γίνονται όλο και πιο διεφθαρμένες και απολυταρχικές, τότε πώς μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτές για τη συμμόρφωσή τους ως προς το Κράτος Δικαίου;”