Τίποτε δεν τέλειωσε κι ας ελπίσουμε πως κάτι θα αρχίσει: υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο σοφός λαός ετοιμάζεται να ρίξει κι άλλα χαστούκια

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την ελπίδα ότι στις νέες εκλογές θα υπάρξει μια “διορθωτική” κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την ήττα -όπως είπε- με νέο στόχο να αποτραπεί η παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έναν” είπε με νόημα σε προσωπικό τόνο προσθέτοντας πως “θέλω να ζητήσω και μια συγγνώμη από όσους πληγώσαμε και να υποσχεθώ πως θα δώσουμε μαζί και όρθιοι αυτή τη μάχη για να μην έχουμε μια ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση και να παραμείνει η αριστερά βασικός εκφραστής των κοινωνικών διεκδικήσεων”.

Τα επιμέρους στοιχεία των ερευνών δείχνουν πως οι νέοι -στους οποίους στηριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτίμησαν την Νέα Δημοκρατία, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψηφισα κατά 52% τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μόνο κατά 12% τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή έδειχναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε μια βάση 26-27% και μπορούσε να ελπίζει -όπως έγινε το 2019- σε ένα ποσοστό 7-8% που μπορούσαν να τον φέρουν στην πρώτη θέση.

Αλλά η κάλπη τρελάθηκε και ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν ένα ποσοστό από 27% που έφτανε το 31% περίπου εφτακ΄όσιες χιλιάδες ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και πιο μικρά κόμματα -που δύο απο αυτά εμφανίστηκαν από του πουθενά να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Τι συνέβη μέσα σε δυο μέρες και οι βεβαιωμένες ψήφοι στον ΣΥΡΙΖΑ διαχύθηκαν δεξιά και αριστερά με ένα ατιμωτικό αποτέλεσμα που δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον;

Ένα 20% των ψηφοφόρων αποφάσισε κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη -αν και στις δημοσκοπήσεις οι αναποφάσιστοι ήταν πολύ λιγότεροι -που σημαίνει ότι πολλοί άλλο κόμμα ξεκίνησαν να ψηφίσουν κι άλλο τελικά ψήφισαν.

Το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα

Το μήνυμα αφορά προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα αφού το 20% είναι ένα ποσοστό κάτω από το ποσοστό της δημοφιλίας του και αν μελετήσουμε τον πίνακα με τους βουλευτέςτου ΣΥΡΙΖΑ που έμειναν απέξω μπορεί να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Τελικά πρόκειται για μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αποτελεί συντριβή -αν αυτή δεν έλθει στις επόμενες εκλογές- και δεν αποτελούν τόσο μεγάλο θρίαμβο για την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που για να θριαμβολογήσει πρέπει να θεωρήσει πως το 11,5% είναι… ισχυρό διψήφιο νούμερο.

Προφανώς η θολή πρόταση με το σύνδρομο του δεύτερου κόμματος για προοδευτική κυβέρνηση που είχαν αρνηθεί οι πιθανοί σύμμαχοι ηττήθηκε από την καθαρή πρόταση για αυτοδυναμία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα μεγάλο ποσοστό- περίπου εφτακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι- που έδωσαν το 2019 στον ΣΥΡΙΖΑ μια αξιοπρεπή ήττα -ψήφοι που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “δανεικές”- αποφάσισαν την τελευταία στιγμή να τραβήξουν το χαλί κάτω από πόδια προσωπικά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν διδάχτηκε από την ήττα του 2019, δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου, ούτε έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση τέσσερα χρόνια με την ψυχολογία του “δεύτερου” κόμματος που θα γίνει πρώτο αν προσθέσει στον τίτλο του αρχικά Π.Σ.

Με ενοχές επειδή εφάρμοσε μια πολιτική που δεν ήταν δική του κινήθηκε στην ιδέα της “επιστροφής” που το έκανε κόμμα του παρελθόντος- ενώ θα έπρεπε να είναι κόμμα του μέλλοντος.

Τα ίδια πρόσωπα που οδήγησαν το κόμμα στην ήττα εμφανίζονταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα διεκδικώντας μια δεύτερη ευκαιρία για κυβέρνηση αριστεράς, αλλά τελικά δεν υπήρξε “πρώτη φορά αριστερά”. αλλά μια αριστεροδεξιά κυβέρνηση που δεν άφησε πίσω της κανένα σπουδαίο έργο.

Η στρατηγική της ήττας

Η πρόταση προοδευτικής κυβέρνησης με συμμάχους που όχι μόνο δεν υπήρχαν, αλλά ήταν αντίπαλοι που τώρα θριαμβολογούν για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια στρατηγική που απέτυχε -σύμφωνα με τις βιαστικές εκτιμήσεις.

Τελικά ο ψηφοφόρος θα έπρεπε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να συνεργασθεί με το ΠΑΣΟΚ -ακόμα και με το ΚΚΕ και το Mέρα 25- που είχαν απορρίψει ήδη αυτή τη συνεργασία.

Η νέα κυβέρνηση θα επέστρεφε στην μεσαία τάξη όσα της είχε πάρει, αλλά τελικά δεν θα τα επέστρεφε- κατά τον Κατρο΄ύγκαλο, ούτε γνώριζε ποιοι ανήκουν στην… μεσαία τάξη.

Το κόμμα δεν ήθελε φράχτη στον Έβρο, αλλά δεν θα τον γκρέμιζε σε μια ατμόσφαιρα “παιδικής χαράς’ όπως παραδέχτηκε ο Γιώργος Τσίπρας που μάλλον τα είπε πολλά με την ανάρτηση που έκανε μόλις έκλεισαν οι κάλπες:

” Η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι. Μας έφτυσαν, δεν βρέχει. Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε».

Για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ένα δυνατό χαστούκι που μάλλον το ένιωσε. Δεν πρόκειται όμως για συντριβή -αν δεν την προκαλέσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα αίτια της ήττας δεν αναζητήσουν πάλι ΄όσοι ευθύνονται γι’ αυτήν.

Πράγματι τίποτα δεν τέλειωσε κι ας ελπίσουμε πως κάτι θα αρχίσει. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο σοφός λαός ετοιμάζεται να ρίξει κι άλλα χαστούκια.

Ας περιμένουν λίγες μέρες, όσοι θριαμβολογούν -τελικά μόνο και μόνο επειδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.