Τα αντιφατικά μηνύματα της κυρίας Σακελλαροπούλου

Tης Βασιλικής Σιούτη

Η ΠτΔ, ή το επιτελείο της, μοιάζει κάποιες φορές να ξεχνά ότι θεσμικά οφείλει να εκφράζει όλους τους Ελληνες και πηγαίνει μια από εδώ και μια από εκεί. Σαν το εκκρεμές.

Βασιλική Σιούτη

Η επικοινωνιακή πολιτική της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχει σοβαρό πρόβλημα και αυτό είναι φανερό τελευταία. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει  από τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει, καταφέρνοντας να ενοχλεί κάθε τόσο όλες τις πλευρές. Η ΠτΔ, ή το επιτελείο της, μοιάζει κάποιες φορές να ξεχνά ότι θεσμικά οφείλει να εκφράζει όλους τους Ελληνες και πηγαίνει μια από εδώ και μια από εκεί. Σαν το εκκρεμές. Ίσως προσπαθεί να ικανοποιήσει πότε τη μια πλευρά και πότε την άλλη, αλλά εκείνο που καταφέρνει είναι να έχει κάθε φορά τη μία πλευρά απέναντι. 

Τελευταίο επεισόδιο η ανακοίνωση της να αποσύρει την αιγίδα της Προεδρίας από το “Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας” μετά τη διαμαρτυρία αρκετών στα σόσιαλ μίντια, οι οποίοι θεώρησαν ότι το σποτ και η ανακοίνωση του Συνεδρίου έθιξαν τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά ή δεν θέλουν να κάνουν. 

Το συνέδριο αυτό, που απευθύνεται στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά και έχει σκοπο να τις ενημερώσει μέχρι πότε μπορούν, επικοινωνήθηκε με μια ανακοίνωση κι ένα σποτ, τα οποία είναι αλήθεια ότι δεν ήταν ούτε τόσο σύγχρονα, ούτε  τόσο επιτυχημένα. 

Όμως η κ. Σακελλαροπούλου είχε δώσει τη συγκατάθεση της στο συνέδριο αυτό, οπότε δύο πράγματα μπορεί να συνέβησαν: είτε την έδωσε χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο του Συνεδρίου, είτε την έδωσε εγκρίνοντας το, αλλά μόλις είδε τις αντιδράσεις, υποχώρησε. 

Στην αρχή θύμωσε μαζί της ο κόσμος που διαφωνούσε με το περιεχόμενο του Συνεδρίου. Μετά την απόσυρση όμως, θύμωσε ο κόσμος που συμφωνούσε με το Συνέδριο. Το αποτέλεσμα ήταν να τους απογοητεύσει όλους. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. 

Στις αρχές του μήνα  είχε απογοητεύσει το πατριωτικό κοινό  όταν μιλώντας σε εκδήλωση τράπεζας για το δημογραφικό, ανέφερε ότι «είναι αναγκαίο να δούμε το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών, ιδιαίτερα αυτών που προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Η ομαλή ένταξή τους δεν συμβάλλει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά βοηθά και στην τόσο αναγκαία ανανέωση του πληθυσμιακού δυναμικού της χώρας μας». Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει και πάλι αντιδράσεις, ενώ ερμηνεύτηκε από κάποιους, ακόμα και ως υποστήριξη σχεδίου “αντικατάστασης των Ελλήνων”. 

Τον προηγούμενο μήνα πάλι, είχε ικανοποιήσει το πατριωτικό κοινό όταν  φωτογραφήθηκε μπροστά στον φράχτη του Έβρου, αλλά ενόχλησε το «μη πατριωτικό», που θεώρησε ότι η φωτογράφιση αυτή προσέβαλε τα δικαιώματα των μεταναστών και δέχθηκε πάλι αρκετή κριτική 

Ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Προκόπης Παυλόπουλος,  ήταν μάλλον ο πρώτος πρόεδρος που δεν αντιμετωπίστηκε ως “ιερή αγελάδα” όπως αντιμετωπίζονταν μέχρι τότε οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας από τα ΜΜΕ. Ο κ. Παυλόπουλος δέχθηκε κι αυτός αρκετή κριτική κατά τη διάρκεια της θητείας του από τη μία πλευρά, αλλά είχε την στήριξη της άλλης. Το χαρακτηριστικό με την κ. Σακελλαροπούλου είναι ότι έχει καταφέρει η μία πλευρά να θεωρεί ότι ανήκει στην άλλη. Ίσως είναι καιρός αντί να προσπαθεί να εκφράζει πότε τους μεν και πότε τους δε, να τους εκφράζει όλους. 

ΑΠΟ ΤΗΝ LIFO